Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Музикаутор сваля по 10 кожи от звездите (10-5-2007)

10% иска "Музикаутор" от брутния приход на концерта на Джордж Майкъл в София, съобщиха организаторите на събитието "Жокер медиа". Въпреки че проявата е и с благотворителен характер в подкрепа на медицинските ни сестри в Либия, от сдружението са отказали да намалят процента или поне той да бъде от нетната печалба, както правят сходните организации на Запад. Самата мегазвезда на поп музиката значително намали хонорара си, за да може да извиси глас у нас за спасението на медиците. А приходът от шоуто ще отиде в обществения фонд за сестрите. Просто изчисление показва, че сдружението ще вземе поне 10 пъти повече пари, ако обложи брутния, а не нетния приход.

Не от вчера в цялата сага от проблеми между концертната и издателската дейност има много подводни камъни. Един от тях се нарича "Музикаутор" - обществена организация, която изисква отчисления от продажба на дискове и касети, билети за концерти и има монополното право да представлява България пред чужди авторски агенции. Ако искаме да видим у нас световни майстори на поп и рок музиката, организаторите трябва да заплащат на "Музикаутор" като авторски отчисления при публични изпълнения суми в размер на 10% от брутния си приход от всякакви дейности около направата на концертите и продажбите на билетите. За сравнение в САЩ този процент е около 1,5 от нетните приходи. А последни данни от Лондон сочат, че популярният процент за авторски отчисления там е 3 - също от нетните приходи.

Много отдавна световните звезди не разчитат на продажби на нови дискове, които вече масово се крадат през интернет. Като компенсация те искат все по-високи суми за своите публични изяви. Организаторите трябва да пълнят стадиони, панаирни палати и много големи зали, да имат подкрепата на мощни рекламодатели и спонсори, защото в противен случай финансовият им провал е сигурен. А колко са големите спонсори и рекламодатели в България? След като изплатят хонорарите на звездите и всички съпътстващи разходи по концерта, включително и исканията от страна на "Музикаутор" за 10% от брутните приходи, за организаторите не остава почти никаква печалба Това не е стимул за разгръщане на концертния живот.

Възникват и други въпроси, свързани с това, че преведените пари по сметка на "Музикаутор" все още никой не контролира къде, кога и при кого отиват Трябва да се знае каква част от платените отчисления от организаторите отива при истинските получатели на авторски и изпълнителски права в чужбина чрез посредничеството на "Музикаутор". И какъв процент от тези суми остават за него? Нека не забравяме, че "Музикаутор" е доброволна обществена организация, но и тя подлежи на финансов контрол. Много от тези въпроси са далече от нейните редови членове, въпреки че това има пряко отношение върху размера на годишните им дивиденти. Повечето от тях нито знаят, нито могат да научат съществени подробности по финансови въпроси, от които се формира значителна част от получаваните годишни отчисления, като редови членове.

По актуални данни около 50% от електронните носители в България са пиратски В Министерството на културата има внесено предложение от г-н Живко Желев, който е автор на технология против пиратство и кражби на интелектуална собственост. Става въпрос за негова технология и производство на шифрован маркер, който се лепи на CD или DVD, касети и билети. Знае се, че засега той не може да се фалшифицира. Ако това предложение се приеме, министерствата на културата и на финансите ще бъдат държавен гарант срещу кражбите на интелектуална собственост. Изпитаната технология на г-н Живко Желев е известна в ООН и нейни разработки са използват при маркиране на продукти на оръжейната и хранителната промишленост, на парични знаци, ценни книжа и др. Прилагайки тази технология, примерите с пиратството ще намалеят драстично. Решението е в ръцете на двете министерства, където предложението на г-н Живко Желев отново би трябвало да бъде внесено.

Цялата статия на StandartNews.com


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com