Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

6 февруари - ден на безопасния Интернет (11-1-2007)

Българският клон на Интернет обществото ще се включи в инициативата "Международен ден за безопасен Интернет", който тази година ще се проведе на 6-и февруари.

Международният ден ще бъде отбелязан с четири инициативи: блогатон; състезание за училища; телевизионна реклама и он-лайн списание.

Мотото на уеб-базирания маратон /блогатон/ е „Да преминем границите”. Той ще бъде открит от еврокомисар Вивиан Рединг, която е патрон на събитието. На всяка участваща държава ще бъде предоставено време, за да направи публикации за дейностите си в подкрепа на безопасността на децата в Интернет. За България времевия интервал е от 11:00 до 12:00 часа.

Координатор на проекта за България е Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

ДАИТС кани за участие всички организации, които чрез текст, картина или звук биха искали да разкажат какво правят, за да стане Интернет едно по-безопасно място за децата. Блогът ще остане отворен за коментари в продължение на една седмица.

За предстоящото честване два европейски проекта - „Инсейф” (Insafe) и „е-Туининг” (eTwinning) обединиха усилията си в организирането на конкурс, който съчетава образователната употреба на информационните и комуникационни технологии с увеличаване на информираността за възможностите и заплахите, свързани с ползването на Интернет и мобилните телефони. Седем български училища са изразили желание да работят в международен екип по следните три теми: “е-Лично пространство” (e-privacy), “Нет-етикет” (netiquette) и “Силата на визията” (power of image). Участниците от Европейския съюз, Норвегия и Исландия ще работят през платформата на проекта eTwinning. Участниците в конкурса ще изразят своето отношение към личното пространство в мрежата, етикета на общуването в нея или използването на цифрови изображения. Форматът на информационния материал е по избор на участниците: плакат, листовка, мултимедийна презентация, уеб-сайт, разказ, обучителен семинар и др.

Наградният фонд за победителите в конкурса е 12 000 евро, разпределен в четири категории: “е-Лично пространство” (e-privacy), “Нет-етикет” (netiquette) и “Силата на изображението” (power of image) и „Най-иновативен проект”.

Училищата-партньори ще имат възможност да публикуват своите разработки по обявените теми по време на Блогатон 2007. Същият ден ще бъде обявено при кого отиват четирите награди, които ще бъдат предоставени под формата на компютърно оборудване за училищата-победители в конкурса. Пълна информация за състезанието може да бъде намерена на адрес: www.saferinternet.org/ww/en/pub/insafe/news/events/sid2007.htm

Международният ден за безопасен Интернет за 2007 г. ще бъде отбелязан и с излъчване на телевизионна реклама. 26 национални центъра на мрежата INSAFE ще организират излъчването на клип за безопасността в Интернет по национална телевизия в Деня на безопасния Интернет – 6 февруари 2007 г.

България е поканена да даде своя принос към списването на он-лайн списание на език по наш избор. Списанието ще е достъпно през сайта на INSAFE и ще съдържа съобщения за пресата и медиите, подробни статии, игри и викторини. Всички медии могат да публикуват по свой избор част от съдържанието на това списание без заплащане на авторско право в Деня на безопасния Интернет – 6 февруари 2007 г.

На 6 февруари 2007 г. Международният ден на безопасния Интернет ще бъде честван за четвърти път. Пълна информация за него може да бъде намерена на този адрес.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com