Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Медийното пътешествие на един вирус (12-8-2007)

От Невена Гюрова*

Днес* попаднах на една новина в News.bg отпреди 2 дена, която ме притесни: Засечен е нов вирус, който попадайки в компютъра, се добира до всички файлове в mp3 формат и ги унищожава. Потърсих още инфо и намерих в Technews.bg, но не се успокоих, защото тегля музика и филми от Р2Р мрежите, а не разбрах дали NOD32 (който ползвам) е ъпдейтнат за новия вирус.

Затова продължих да търся като се центрирах върху англоезичният нет. В крайна сметка разбрах това, което исках, плюс две много важни неща за компютърната ми сигурност, което не знаех и нямаше да разбера, ако се бях доверила единствено на българските онлайн новинарски сайтове:

1. Да изключа autorun-а в Windows, който автоматично стартира програми от CD-та, DVD-та и USB устройства
2. Само при належащи случаи и с изключителна предпазливост да копирам файлове от чужди USB устройства на моя компютър, както и да копирам файлове от чужди компютри на мое USB устройство

Като допълнителна "екстра" на търсенето разбрах, че пътят на информацията в Интернет много наподобява на играта "развален телефон", особено в българската част от мрежата. Това пък промени идеята ми как да блогна за вируса - не да го опиша накратко, както мислех първоначално, а да разкажа как се разпространяваше информацията за него.

На 2 август Info World публикува статията на Jeremy Kirk от IDG News Service "Червеят W32.Deletemusic открива и трие MP3 файлове" с подзаглавие "Нискорисков червей се разпространява чрез флаш драйвове и се копира на всички драйвове на компютъра", която започва с думите:

"Експерти по сигурността откриха червей, който може да се окаже така мечтаната от звукозаписната индустрия програма, тъй като открива и изтрива MP3-ките на заразения компютър. От антивирусните компании казаха, че той е нискорисков, но необичайната му мощ може неприятно да изненада музикалните маниаци. Мотивацията на хакерите, които са го създали, е неясна." Оттам Jeremy Kirk продължава с цитиране на главния технологичен консултант на Sophos - Graham Cluley, който е източникът на информацията.

По-вероятно е авторите на червея да са тийнейджъри, желаещи да напакостят, а не [някоя от] организираните престъпни групи, произвеждащи зловреден софтуер с финансови цели.

Има някои изводи, които потребителите трябва да научат, за да минимизират вероятността от заразяване. Червеят се разпространява чрез флаш устройствата, като по това прилича на начина, по който вирусите се разпространяваха преди десетилетия - чрез флопидисковете.

Това може би е опит от страна на авторите му да избягнат e-mail филтрите и Web gateway филтр