Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Край на далаверите на Майкрософт в България? (13-6-2007)

Според съобщение от българския офис на "Майкрософт", управителят на дружеството Теодор Милев напуска поста си, за да поеме нов пост в централния офис на Майкрософт за Централна и Източна Европа.

Милев ще отговаря за цялостната стратегия и успешната реализация в Централна и Източна Европа на програмата на Майкрософт в сферата на обучението – "Партньори в познанието".

Преди около месец Майкрософт - България анонсира пускането на образователен портал, който се оказа неработещ. Според запознати, порталът е бил подготвен и пуснат след като се е знаело за новата позиция на Теодор Милев.

От изказването на Вахе Торосян, вицепрезидент на Майкрософт за ЕМЕА и президент на Майкрософт за Централна и Източна Европа (цитирано в следващия параграф), става ясно, че далаверите, за които писахем нееднократно, действително са се случвали - иначе не може да бъде обяснено защо се изтъкват качествата на Милев в областта на образованието, а не например в продажбата на софтуер на държавната администрация. По данни, публикувани в медиите, "Майкрософт" е получила едва $ 1,5 милиона от образователната система, а според думите на министър Николай Василев само от наема на софтуер, в касите на щатския монополист би трябвало да са влезли $ 44 милиона*. Би трябвало, но това едва ли е станало, защото елементарна сметка показва, че тази стойност е изсмукана от пръстите и голямата част от нея би следвало да не е стигнала до американската компания, а да е останала по джобовете на български посредници.

"Убеден съм, че Теодор е ценно попълнение на екипа на Майкрософт за Централна и Източна Европа," каза Торосян. "Като управляващ директор на Майкрософт България, Теодор постоянно доказва обвързаността си с инициативите ни в сферата на образованието и в частност с "Партньори в познанието". Сигурен съм, че неговата отдаденост и хъс да постига високи резултати ще помогнат на повече граждани на Централна и Източна Европа да реализират потенциала си чрез тази уникална инициатива."

Според запознати с дейността на "Майкрософт", пренасочването на Теодор Милев може да се приеме и за знак, че компанията не одобрява негативния образ, който й бе създаден с неизгодните за държавата сделки с кабинета "Сакскобургготски".

Източник, пожелал анонимност, обаче отрече, че ще има промяна в политиката на държавата и допълни, че и сегашният министър на държавната администрация продължава да се позовава на тайния договор между Майкрософт, ЦАПК и правителството, за да изплаща тлъсти суми за ненужен софтуер.

За това, че "Майкрософт" не е получила сумите, платени от Министерския съвет, може да се съди косвено и по цитираните в прес-съобщението факти за получените от българския клон награди: "Като признание за социално отговорната си дейност и в частност – ангажимента към образованието и развитието на служителите си, през този период Майкрософт България е отличена с редица награди, като "Инвеститор в образованието" (2005 г.) и "Инвеститор в човешките ресурси" (2004 г.)."

Според осведомени, ако действително платените $ 48 милиона бяха отишли по сметките на "Майкрософт", българският й представител би получил награда и за постижения в работата с администрацията.

_____
* Ето сметката на Николай Василев:
Н.Василев: "Наистина договорът с “Microsoft” е подновен, ако информацията ми е правилна, все пак с уговорката, че новото министерство още не функционира пълноценно, договорът е подновен на 3 септември 2004 г. и е влязъл в сила в средата на 2005 г. за срок от още три години, тоест до средата на 2008 г. Точните изчисления са следните: 48 000 бр. софтуер, тоест договорът е удължен, за три години; цената е 159 долара на пакет без ДДС, тоест ако направим това умножение, се получава 7 млн. 632 хил. долара годишно без ДДС. Ако го умножим по 3 за три години – 22 млн. 896 хил. долара и 20% за ДДС – стават малко над 27 млн. долара общо с ДДС." Към тях следва да се прибавят платените за първите 3 години на договора $ 13.65 милиона (или с ДДС - $ 16.38 милиона) или всичко $ 44 милиона.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com