Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Панаири, панаири... (10-11-2007)

"БАИТ експо" постепенно става жертва на информационните технологии


Бъдещият бизнес все още се интересува от „БАИТ експо“

Фотограф: Цветелина Николаева


Знаете ли къде в София можеше да се играе скоуш и джаги на едно място преди малко повече от седмица?

На "БАИТ експо", разбира се. Там можеше да се види и щанд на Министерството на образованието, промотиращ е-портал за образование в помощ на ученици и учители. В същото време същите тези учители и ученици стачкуваха или се готвеха да протестират - едните - за заплати, другите - против матури. Технологичното изложението "БАИТ експо", което в началото си преди малко повече от десетилетие показваше нивото на ИТ бизнеса в България, вече като че ли се поизчерпа като съдържание. За този факт могат да се посочат доста обективни (световни) и субективни (чисто български) причини. На първо място - развитието на технологиите постави на изпитание целия "панаирен" бизнес и дори утвърдени изложения изпитват затруднения в привличането на изложители и (съответно) публика. Явно се налага форматиране на харддиска, както е видно и от спадналия интерес към всички ИТ форуми в световен мащаб.

Смисълът

на това една седмица да бъде посветена на някакъв отрасъл или бизнес, който да се събира на точно определено място, има корени още във времето, когато скоростта на информацията е била пряко зависима от това колко отпочинал е бил конят на вестоносеца. Тогава събиранията са позволявали да се направят контакти, които иначе е било трудно (и дори невъзможно) да бъдат установени. Навлизането на телеграф, телекс, телефон и други средства за свръзка не отменило тази нужда - тези открития служели за поддържане на установени по време на панаирите контакти. Пак по време на тези изложения можело да се отсеят сериозните и утвърдени компании от дебютантите и такива с недобро име в даден бранш. Горе-долу така беше и в преди дванадесет години, когато тогавашният български ИТ бизнес, обединен от набиращата скорост БАИТ, прави първото си експо, вероятно за да покаже, че има и такова нещо като технологичен бизнес у нас. Тогава интернет достъпът беше основно dial-up, потребителите му бяха отделни общества от "програмисти", "модемаджии" и други, а за бизнеса като цяло това нещо, което се обясняваше с "компютри, свързани в голяма мрежа", на практика нямаше приложение.

Оттогава с развитието на технологиите и ИТ сектора (доминиран допреди две-три години от държавните поръчки) годишните изложения на БАИТ ставаха по-големи, по-посещавани и с повече участници, които канеха журналисти и бизнес партньори да посетят щандовете и семинарите на тема "внедряване-на-ИТ-технологии". "БАИТ експо" взимаше пример от CeBIT в Хановер, както прави и изложението CeBIT Bilisim в Истанбул. За хора, които са били и на трите изложения, сравнение на софийското с това в Истанбул и Хановер просто не можеше да се направи. "Какъвто бизнесът, такива и изложенията", отбеляза със самоирония преди няколко години представител на същия този ИТ бизнес.

Постепенно "БАИТ експо" се премести от зали от типа на "Фестивална" в новопостроения Международен изложбен център, както направиха и много други изложения. При ИТ бранша обаче развитието на технологиите и навлизането на интернет в бизнеса и администрацията направиха така, че всички се познават добре и

Практически няма какво ново да покажат

на всяко ново експо, при положение че дори посетителите вече са наясно с последните новости предварително. Започна провеждане и на други изложения - "Интернет фиеста" от "Интернет общество" на Вени Марковски и "БАИТ интернет експо", които целяха да "хванат" интереса и разрастването на новия допреди пет години бизнес с интернет, VoIP телефония и комуникации. Скоро след това компаниите осъзнаха пълната липса на смисъл да плащат за офлайн изложения, където разни министри държат речи, когато основният бизнес се позиционира онлайн. Така "Интернет фиеста" и "БАИТ интернет експо" просто изчезнаха от хоризонта. "БАИТ експо" неусетно и за създателите си тръгна надолу, за да се стигне до последното изложение, в което беше трудно да се прикрият огромните празни площи, където се организираха турнири по скуош и джаги.

Междувременно и авторитетът на БАИТ като представителна за ИТ бизнеса организация пострада след няколко публични скандала, в които ръководството й обвини правителството и някои компании в нагласени търгове и в отговор получи обвинения, че действа в полза на тесни лобистки интереси. "БАИТ експо", замислено като изложение от бизнес за бизнес, в последните две години се превърна в обект на интерес главно от ученици и студенти, за които обаче цената на входа може да се нарече стопираща. Така с тотално сбъркан фокус ИТ изложението може да последва съдбата на другите две подобни български мероприятия. Просто защото времето на подобни инициативи изтече.
(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com