Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   


АПИС сезира КЗК за централизирания търг за доставка на правно-информационни системи (12-11-2007)

МДААР поръчва ненужен скъп софтуер за над 600 училища, казват от фирмата

„АПИС” сезира Комисията за защита на конкуренцията за решението на министъра на държавната администрация да открие търг за доставка на Справочна информационна система (СИС) за нуждите на държавната администрация, съобщи фирмата. Процедурата бе открита на 30 октомври 2007 г. „Централизираният избор на доставчик на СИС налага на държавната и общинската администрация да използват определен продукт, без това изобщо да е необходимо“, коментира Васил Христович, президент на „АПИС”. Според него, с този договор за нови четири години на чиновниците ще бъде вменено да работят с точно определен информационен продукт, без да се отчитат нуждите и предпочитанията им. „При това съвсем не е необходимо справочният софтуер да е еднакъв за всички - за работа с него не се налага съвместимост между ползвателите, както е например при разплащателните системи между банките, - обясни още Христович. - Дори и сега близо 40% от държавните институции предпочитат да използват информационните продукти на „АПИС”, въпреки че централната доставка е дадена от предишното правителство на „Сиела”.

Според „АПИС”, министърът на държавната администрация няма правомощия да извършва доставки за останалите ведомства и органите на местната власт, освен ако не е оторизиран изрично за това с решение на Министерския съвет. „Така новата процедура повтаря порочния модел „Калчев” от преди четири години. В случая Законът за обществените поръчки е нарушен чрез „изземване на компетентност” от други възложители“, твърдят от „АПИС”.

Според юристите на „АПИС” в тръжната документация са допуснати и редица други съществени закононарушения, които опорочават конкурса и са основание за прекратяването на процедурата. В изискванията за участие част от критериите са манипулирани, което облагодетелства настоящия доставчик на СИС за държавната администрация и предопределя неговия успех при провеждането на новия търг. Не е публикувано и предварително обявление в „Държавен вестник”, което според ЗОП е задължително при поръчки за над 450 хил. лв.

Както Computerworld писа при излизането на самия търг, обект на недоволство е и частта от конкурса, която касае доставката на правно-информационен софтуер и за 600 училища. Те не са част от системата на държавната администрация, а учителите и директорите не са държавни служители, категорични са от „АПИС“. „Следователно министърът на държавната администрация не е компетентен да провежда обществени поръчки за техните нужди. Закупуването на подобен информационен продукт за училищата е истинско разхищение на фона на тежките проблеми в образованието,“ категорични са от фирмата.

„Министър Василев повтаря грешките на предшественика си Калчев, но забравя, че България вече е член на Европейския съюз – казва още Васил Христович. - Иска ми се да вярвам, че днес вече не е възможно безпардонно да се нарушават законовите разпоредби. Спазването на Закона за обществените поръчки сега се контролира много по-строго, при това не само от компетентните български органи, но и от Европейската комисия в Брюксел. Няма да се поколебая да алармирам европейските институции, ако отново бъдат погазени законовите изисквания за провеждане на обществени поръчки и заложените в тях принципи на публичност и прозрачност, на равнопоставеност и недопускане на дискриминация, както и на свободна и лоялна конкуренция.

Източник: www.computerworld.bg


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com