Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Windows Vista - най-най-най… (16-3-2007)

От Grigor Gatchev - A Weblog

Ако гледате рекламите за Vista, думата “най-” е измислена специално за нея - всичко друго на света може да бъде в най-добрия случай “по-”, че и това даже е непосилно пред Vista… Дали обаче рекламите са достоверният източник на информация?

Какво би направил истинският хакер в този случай? Не знам. Не съм от тази категория. Със сигурност няма да хвана дебъгера и за една-две нощи да пресея бит по бит пълния програмен код на Vista… Но не ми и трябва. Други са пресели достатъчно от него. Още други пък са прочели внимателно лицензите й, и т.н. Мога да чуя какво ще кажат те, да проверя наслуки десетина неща от него, и да си направя изводите на кого да вярвам.

“Този линуксаджия се опитва да ми промива мозъка” ли? Съжалявам, но не мога да го направя. Ако имате мозък, ще го използвате, и ще си отсеете истината. А ако нямате, промиването му отпада по обективни причини… ;-) Рекламата на Vista e навсякъде наоколо, отворете кое да е ИТ издание, и ще я прочетете. Затова пък аз ще ви представя малко от другата гледна точка.

Ето ви като начало една огромна статия от Питър Гутман - “A Cost Analysis of Windows Vista Content Protection“. Обемът е почти като малка книжка - но, повярвайте ми, всяка дума от него си струва четенето! (Питър Гутман е едно от водещите имена в областта на компресията на данни, криптографията, защитата на данни и т.н. през последните 25 години. Правилно сте прочели - водещо име в течение на 25 години. В бранша, в който за 2-3 години ултрамодерното се превръща в каменна ера.)

Огледайте се наоколо по форумите (особено по-малките, на които няма изгода да пуснеш платен писач да те рекламира), и прочетете мненията на пробвалите Vista. Особено внимание обърнете кой тип хора с какви впечатления остават. Няма да ви казвам какво съм забелязал аз - направете си изводите сами.

Огледайте блоговете наоколо. Не само на ентусиастите на свободния софтуер - въпреки че от тях ще научите най-много. Също ще научите много повече, отколкото от един запис тук.

Прочетете пак рекламите как Vista e желязна, непробиваема и непоклатимо надеждна. След това погледнете security advisories на фирмите, които изследват сигурността на софтуери. Погледнете колко критични sеcurity updates има за Vista за последния месец. Ако рекламата е права, или дори отчасти права, би трябвало да се очаква въобще да няма такива, или да са има-няма един-два, а фирмите за сигурност да нямат какво да кажат… Гледайте, и си правете изводите сами. Включително дали да вярвате на тези неща от рекламите, които не са толкова лесни за проверяване.

Лично мен ме възмути не техническото несъвършенство на Vista. Не е редно комерсиален продукт, който струва купища пари, да се продава толкова недоизпипан, но в края на краищата е разбираемо - нов продукт, голям продукт, човешко е. Ще мине време, ще излязат големи security fixes (пардон, Service Packs!), нещата ще се пооправят. Не това ме плаши. Нито пък недостига на драйвери - това най-малко, драйвери най-много до година ще има за Виста и за тостери и прахосмукачки.

Не ме плаши и степента на “новаторството” му. Вчера един познат се опита да ме впечатли с интерфейса Aero - за целта си беше купил нова супермашина, защото Виста не вървяла на старата му 800 MHz P3 със 128 MB памет и 32 MB видеоплатка. Когато обаче аз пуснах на хилавата му стара машина попадналото ми подръка CD с Knoppix, KDE в комбинация с Bеryl направо вкараха Вистата в мечи гъз! Съжалявам за невъзпитания израз, но е точен - прекратих демонстрацията още преди да стигна до Inside Cube и Sticky windows, защото като гледах физиономията на човека, ми се плачеше. И не ми даде сърце да му кажа, че това са проекти, писани от по шепичка доброволци в свободното им време, покрай другото…

Повече ме плаши параноидно-тоталитарната система и принципи на Виста. Изискванията й към хардуера поставят производителите пред еднозначен избор - хардуерът им ще е съвместим или с Виста, или със свободния софтуер, но не и с двете. Ако драйвер или програма не харесат на юнаците от Редмънд, поредният ъпдейт може просто да ги изхвърли и блокира. (Моето поколение надали е забравило как не ни пускаха на Запад “за наша сигурност и добро”.) Ако откриеш бъг в системата, нямаш право да кажеш за него на никой друг освен на Майкрософт - условие, записано в лиценза ти за нея… Прочетете този лиценз Прочетете изискванията за хардуерни драйвери. Не вярвайте на мен - вярвайте на своите очи и ум. На себе си.

Особено побеснях от описанието на Гутман на DRM системата на Виста. Ако например филмът, който гледаш, е с добро качество, но видеоплатката и/или мониторът/телевизорът ти нямат специални супер-дупер-хипер-защитени изводи, сигналът през които се шифрова и дешифрова, за да не може да бъде презаписван, Виста автоматично ще ти развали качеството на филма. (Което разваляне изисква доста от мощността на компютъра.) Не, не ви майтапя. Повтарям - не ви майтапя!… Бе не чувате ли? Наистина не ви майтапя - наистина е така!!!… И с музиката, разбира се. Как иначе? (И за още много други неща гълта мощност, всичките те само за да може да ви следи и наказва по-добре. Пак не ви майтапя. Съжалявам, много ми се иска да беше шега или злословие - но не е.)

“Добре, че не е и с електронните текстове” ли? Звучи ми като “остригаха ни, издоиха ни, да им благодарим, че не ни и одраха”. Е, ще ви разочаровам. Новите офис-възможности, които ще вървят отсега нататък, могат И това. Ако документът е маркиран като “защитен с авторски права”, няма да можете да го разпечатвате или дори гледате на екран неоторизирано… 2018 ли? Че то още 2008 не е дошла. Онова бъдеще с лекарствата против рак и безсмъртието май не се очертава да е скоро - но това от черните пародии май се носи към нас като бърз влак. И гласовете, които казват “Я стига паника бе, кой те е подгонил? Ходи се лекувай…” са същите, които преди десет години казваха: “Я стига паника бе, кого са арестували за нелегални емпетройки? Ходи се лекувай…”

Не мога да отрека - Майкрософт са инвестирали колосални средства в защитата на съдържание във Виста. Ако бяха инвестирали половината на толкова в сигурността й, надали някога щеше да бъде написан вирус или троянски кон за нея. И все ми се струва, че тези възможности са свръх необходимото просто за защита на съдържание. Не знам, може да е просто “презапасяване”. Но не съм забравил уроците на Фил Зимерман - автора на PGP, първата програма за общодостъпно шифроване на съобщения. “Демократичните правила не могат да са гарант срещу злоупотреба с авторитарни инфраструктури - правилата могат да се променят за една нощ, инфраструктурите обаче остават”.

А също и “Държавите се делят на два типа. В едните шифроването на писмата ви е официално разрешено, и можете да го правите спокойно. В другите то е забранено - което е най-сигурният признак, че то ви е особено нужно и полезно, точно там.”… Аналогиите и изводите са си за вас.

Най-сетне, бесен съм от самата идея - да те накарат да си купиш по-скъп компютър, за да имат мощността да те контролират по-добре дали не гледаш и слушаш каквото ТИ искаш, а не каквото ТЕ искат. Другояче казано, компютърът ти да е платен от ТЕБ, но да слуша, тоест де факто да принадлежи на, ТЯХ. Още по-другояче казано, Виста върви освен с фактура за своята цена, и с фактура за скъп компютър, който купувате на НЯКОГО - Майкрософт, RIAA, MPAA, без значение кой - за да може да ви контролира.

Как мислите - дали не харесвам Виста, защото съм линуксаджия… или съм линуксаджия, защото не харесвам Виста? И подобните неща?

Вие - както искате.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com