Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Къде е търсачката на Microsoft? (16-4-2007)

От "BusinessWeek" 16 април 2007, 50 стр.

Времето винаги е било съюзник на Microsoft Corp. По традиция софтуерният гигант прави три пробива на един пазар, преди да установи превъзходство. Операционната система Windows имаше трудности в продължение на години, преди да постигне господство, както стана и със софтуера за сървъри на Microsoft.

Но когато става въпрос за разработване на надеждна интернет стратегия, изглежда, Microsoft трябва да се надбягва с времето. Компанията отдавна изостава от Web лидерите Google Inc. и Yahoo! Inc. в използването на своята търсачка и свързаните с това реклами. Сега вече започва да губи и почва. Според проучване на агенция Nielsen//NetRatings от февруари 2005 г. чрез търсачката MSN на Microsoft са извършени 14% от всички търсения в интернет. При лидера сред търсачките Google този процент е 46. Но само две години след пускането на обновената търсачка Windows Live Search тя има дял от 9.6% в сравнение с почти 56% дял на Google. Това са почти 300 милиона загубени търсения на месец. Чувството, че Microsoft губи позиции, се подсилва от последните размествания във висшето ръководство.

Проблемите на Microsoft c търсачката създадоха огромни затруднения. Печалбата на компанията от онлайн реклама е сравнително малка - само $836 млн. през последните шест месеца на фискалната година, която приключва през юни, срещу $5.9 млрд. на операционната система Windows PC. Ho пространството в мрежата става мястото, където се осъществяват идеите - всичко от електронна поща и молби за връзки с мениджмънта до услугите, предлагани в мрежата, се движи от програмите на персоналния компютър. Междувременно има бум от търсене на реклама в мрежата. Компанията Piper Jafrray & Co. твърди, че от $15.8 млрд. през 2006 г. рекламата ще нарасне до $44.5 млрд. през 2011 г.

Ако Microsoft не може да поддържа този темп, рискува да види как Windows и офисният софтуер ерозират, докато Google и другите пускат конкуренти в мрежата. "Microsoft няма избор - твърди Чарлз ди Бона, аналитик в Sanford С. Bernstein & Co. - Ако не е в мрежата, другите получават възможност да подкопаят основния й бизнес."

Проблемът с търсачката на Microsoft се отразява като цяло и на подхода към новите пазари. Компанията не отделя много време да се фокусира върху малки нови ниши, които генерират незначителни печалби. Но точно това са пазарите, които имат значителен потенциал. "Бил Гейтс и Стив Балмър, както и ръководството, не разбират значимостта на малките неща" -твърди Робърт Скобъл, бивш служител в Microsoft, чийто блог критикува компанията заради погрешни стъпки.

Microsoft вече пропиля прекалено много време за разработване на бизнеса с търсачките. До февруари 2005 г. тя лицензира технологиите на търсене от две компании: Overture u Inktomi. После пусна и собствена търсачка, твърдейки, че тя ще спечели предимство в мрежата с резултати, които биха били по-релевантни, отколкото на Google. Миналата есен главният изпълнителен директор Стивън Балмър сподели пред редакторите и репортерите на BusinessWeek: "Мисля, че през следващите три години хората ще си кажат: "Тези са наистина главните играчи в онлайн бизнеса с рекламата и потреблението." Има редица причини, поради които това още не е станало. Първо, Google работи почти безпроблемно и гладко. Преди това търсачката използва простия си уеб сайт да затвърди впечатлението, че да се търси може най-вече в Google. И понеже там търсят повече хора, Google има повече данни, с които да се прицели в съответните реклами. Резултатът: според някои изчисления Google получава чиста печалба поне с 50% по-висока, отколкото №2 в бизнеса - Yahoo!, и други такива сайтове, което й позволява да инвестира повече в подобрения. Например на 21 март тя създаде нова програма, давайки възможност на рекламодателите да плащат само когато някой отговори на реклама - при покупка на продукт, попълвайки формуляр или по друг начин, вместо чрез кликване върху него. Това може да е по-атрактивно за рекламодателите, които искат конкретни резултати.

Цялата статия на Pressboard.info


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com