Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Майкрософт отнесе солидна глоба в ЕС, у нас продължава да цица пари от държавата (17-9-2007)

Европейската комисия отбеляза историческа победа в деветгодишния си спор с американския софтуерен гигант "Майкрософт" (Мicrosoft), след като Съдът на ЕС в Люксембург отхвърли в понеделник жалбата на компанията и потвърди наложената й от комисията глоба от рекордните 497 млн. евро.

Спорът между Брюксел и компанията на Бил Гейтс започна съвсем невинно през 1998 г. като стандартна проверка от страна на комисията. Тя беше провокирана от жалба на "Сън майкросистемс" (Sun Microsystems), според която "Майкрософт" не дава информация за сорс кодовете си и така клиенти със сървъри на "Сън" не могат да функционират с Windows - операционната система на "Майкрософт". Комисията поиска от компанията да отвори кодовете си, както и да не обвързва закупуването на операционната система с инсталирането на програмата за музика и филми Windows Media Player. Според Брюксел "Майкрософт" злоупотребява с монополното си положение на пазара и с тези две практики спъва конкуренцията в IT нововъведенията. Заради отказа на компанията да се съгласи с исканията й комисията наложи през март 2004 г. на фирмата на Бил Гейтс глоба от 497 млн. евро.

Анализатори коментираха, че ако решението на съда беше в полза на "Майкрософт", това би подронило авторитета на комисията като регулаторен орган срещу монополите. Компанията пък призова опонентите си като "Сън майкросистемс" и Ай Би Ем (IBM) да не бързат да се радват от решението, защото то може да създаде прецедент и рано или късно да се обърне и срещу тях. Вчерашното разпореждане на съда дава зелена светлина на комисията да започне нова наказателна процедура срещу "Майкрософт" за това, че отново обвързва закупуването на новата операционна система Windows Vista с инсталирането на други нейни продукти.

Председателят на "Интернет общество - България" Вени Марковски споделя в блога си, цитирайки източници от Portal.bg, следното:

Забележка: Поради фундаменталното значение на решението на Европейския съд за България и за далаверите на “Майкрософт” у нас е добре да се прочетат всички статии, посочени по-долу в съответните връзки към Portal.bg

Световните агенции разпространиха новината от Европейския съд в Люксембург: Глобата на “Майкрософт” в размер на близо 1 (един) милиард лева е потвърдена. Потвърдени са и фактите за злоупотреба с господстващо положение. С това решение се слага и край на борбата на двама европейски комисари с щатския монополист.

В българския “Portal.bg” има поредица от статии, посветени на темата.

Българската Комисия за защита на потребителите през 2005 г. твърдеше в свое решение, че “Майкрософт” не извършвал злоупотреби в България. Интересно дали Комисията ще се самосезира днес, за да промени становището си или добре смазаната корупционна машина ще продължи да твърди, че е възможно “Майкрософт” да извършва нарушения в останалите 26 страни на Европейския съюз, но не и в България?

От действията на КЗК ще разберем и дали България е на път да стане нормална държава или ще продължи да гние в блатото на корупцията и на далаверите, които станаха ноторно известни покрай делата на посредника ЦАПК “Прогрес” в сделката “Майкрософт” - Димитър Калчев - Министерски съвет, за която отново Portal.bg писа навремето доста материали.

Можете да видите и какво каза Николай Василев на депутатите през септември 2005 г. за източените над $ 44 милиона уж към "Майкрософт".


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com