Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Службите пързалят министър Румен Петков (18-4-2007)

Надежда Ненова***

Преди да превземат офисите на Арена БГ и Замунда Нет, шерлоковците от Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) май са подвели министър Румен Петков какво точно иска от него Европа. В петък той обясни подробно през парламента, че на 20 март от правната комисия на Европейския парламент е приета директива за хармонизиране на европейското законодателство за закрила на авторските права, която предвижда до 4 години затвор за подобно престъпление, т. е. за действията на торент потребителите и торент тракерите*.

Той обаче пропуска, че комисията изрично изключва от директивата всички нарушения на интелектуалната собственост от частни лица за лична употреба. Нарушението трябва да е умишлено и с цел търговска печалба. А това автоматично оневинява торент-потребителите**. Както впрочем и тракерите. „Знам, че торент-потребителите ще ме намразят, но стоя зад действията на ГДБОП“, заяви министърът. Въпросът е дали знае зад какво точно застава. Един министър няма време да чете всички дребни букви в хилядите и хиляди евродирективи. „Доколкото на всички е известно, тази служба (ГДБОП – б.а.) никога не е била голямата ми сила“, призна той в кулоарите на парламента в петък. И също намекна, че властта на ГДБОП е твърде голяма.

Защо ГДБОП ще крие евротекста от министъра? Това е сто терабайтовият въпрос. По принцип за действията на службата има няколко версии:

1. Обслужват корпоративни интереси
Версия, застъпена най-вече от „Интернет обществото“ на Вени Марковски. Щатското правителство публикува Специален доклад 301, в който се съдържа списък на държавите, в които опазването на авторските права не е на нужното според САЩ ниво. Правителството на САЩ се влияе най-силно от Конгреса, а той е подложен на непрекъснат натиск от страна на лобистите, които работят за по-големите американски компании. В този смисъл, Доклад 301 се издава с цел да се защитят интересите на американските компании по света. Организациите пък, които се борят с пиратството, получават средства от неправителствени организации в ЕС и Америка за тази борба. Например българските представители на Сдружението на издателите на софтуер (BSA) имат пряка изгода да надуват данните за нелегален софтуер пред американците, защото така демонстрират колко е важна дейността им. Специалист от МВР, пожелал анонимност, твърди, че най-хубаво си е прекарвал на семинари срещу пиратството, когато България е била сред водещите страни в списък 301. „Когато през 1999 г. бяхме извадени от там, на семинарите даваха само кафе и минерална вода“, казва той.

2. Обслужват мафиотски интереси
Продажбите на пиратски дискове рязко спада от момента, в който интернет навлиза масово, а потребителите започват да си теглят необходимата информация директно от мрежата. Никой няма нужда да дава 10 лева за пиратско копие, като същия диск или DVD може да си го дръпне безплатно от нета. Мутрите, поддържащи нелегалните поточни линии за CD, (които в през 1998-1999 г. бяха изнесени в Русия и Украйна) и грижещи се за сергийната търговия, са на загуба. Затова и са намерили начин да подават сигнали до ГДБОП чрез подставени лица (например фирма „Амотера лимитид“) и така да се опитат да ликвидират безплатния достъп до информация.

3. ГДБОП взимат процент от всеки незаконен бизнес в България
Това е най-хард версията, разпространявана в мрежата. Твърденията са, че борците с организираната престъпност искат да прекратят всеки бизнес с идеална цел. В случай, че провайдърите и администраторите на торент-тракери намерят начин да си плащат на полицаите, трафикът ще върви без проблем. Тази версия звучи донякъде логично, предвид факта, че Главна дирекция за борба с организираната престъпност преследва интернет-доставчици и ъплоудери, конфискува техниката им и я държи с години, когато става дума за дейност с нетърговска цел, а не пипва складовете с пиратска продукция на „Славейков“, които се поддържат с търговска цел.

4. Акциите са рекет за достъп до базата данни на интернет-доставчиците
В НК не е предвиден член, който да задължава интернет провайдърите да предоставят данните на потребителите си на полицията и следствието, без да е налице престъпление. Твърде често обаче в интернет форумите се появяват нелицеприятни квалификации за членове на Правителството, полицията, следствието и съда. Твърде често излизат и данни, чиято публичност злепоставя авторитетни фигури. Трябва да се запушат устите във форумите, както запушиха устата на пресата, твърдят интернет потребители.

Тъй като българското законодателство е спорно по въпроса за „пиратството“, в МВР спокойно могат да продължават да твърдят като Бойко Борисов преди време: „Ние ги хващаме, те ги пускат“.

Председателят на УС на „Интернет обществото“ Вени Марковски обаче смята, че макар и съдът винаги да оправдава обвинените „пирати“, полицията все пак постига целите си. „В България се смята, че ако си арестуван, значи има защо. Абсолютно рекетьорска система, защото е по-добре да се разбереш с тях, вместо да се съпротивляваш.“

_____
* торент–тракер – сайт, чрез който потребителите на интернет могат да обменят файлове помежду си
** торент-потребител – потребител на файлове, осигуряващи връзка за източване на информация от персонален компютър
*** От в. "Поглед"


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com