Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

България в доклад за цензурата в Интернет (19-5-2007)

Арестът на собственика на торент-тракера Arenabg.com на 16 март т. г. е представен в изследване за цензурата в световната мрежа, направено от организацията Open Net Initiative. Според нея задържането на Елиян Гешев и филтрирането на един от най-посещаваните сайтове в България, който поддържа линкове с авторска музика, филми и софтуер, е пример за вмешателство на държавата в Интернет.

Open Net Initiative е съставена от изследователски групи в университетите в Торонто, Харвард, Оксфорд и Кеймбридж. Те са избрали 41 държави, в които изследването е можело да бъде проведено сигурно и където е имало възможност да се научи най-много за “държавния надзор в мрежата.” САЩ и много страни в Европа не са били проучвани подробно, защото се счита, че частният сектор налага много повече цензура, отколкото държавата.

“Въпреки освобождаването на собственика след по-малко от 24 часа, уебсайтът беше филтриран по заповед на полицията за периода 16-19 март, тъй като било “необходимо да се предотврати намеса от чужбина, свързана с торент тракерите,” пише в доклада в раздела “авторско право” за Европа. По нататък се обяснява, че “Заповедта да се филтрира сайтът беше отменена от Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”, но предизвика значителни граждански протести заради несправедливо третиране на собствениците и операторите на торент-сайтовете. След ареста други тракер-сайтове спряха да работят, някои от тях заради заплахата от конфискация на имущество от полицията, или преместиха сървърите си в чужбина, за да избегнат преследване по българския Закон за авторското право и сродните му права.”

В доклада се казва, че “тъй като торент-тракерите осигуряват връзка със съдържанието на продуктите, но не го съхраняват, правните мерки за нарушение на авторските права, свързани с тези уеб-сайтове остават неясни.”

Общата тенденция, констатирана от Open Net Initiativе е, че държавите по света все по-често филтрират съдържанието на интернет, като най-лесно това става чрез местните телекомуникационни фирми. По нареждане от най-висше ниво те отрязват достъпа на клиентите си до определени интернет-адреси, които остават достъпни за потребителите в други държави. Изследването е обхванало 41 страни и хиляди уебсайтове, поддържани от 120 провайдъра. Най-голяма цензура върху интернет има в Бирма, Иран, Пакистан, Саудитска Арабия, Сирия, Тунис, Обединените арабски емирства и Йемен. От Open Net Initiative твърдят, че за филтрирането на мрежата има три основни причини: политика и власт, съображения за сигурност и социални норми.

“През 2002 година само няколко държави налагаха филтриране на мрежата,” заяви Джон Пейлфри от Harvard Law School. “За пет години от няколко държавите станаха 25. Има увеличение на мащаба, обхвата и на уменията при цензурата в интернет.” “Във все повече държави по света филтрирането на интернет има огромни последствия върху начина, по който хората се отнасят към събитията около тях, към собствените си и към чуждите култури, и по който споделят световното познание.”

Тенденцията за все повече цензура е устойчива. “Много малко страни ограничават филтрирането само на един тип съдържание”, каза Рафал Рохозински, изследовател в Програмата за сигурност на Кеймбридж. “Започне ли филтрирането, то се разпростира до широк спектър от съдържание и може да се използва за разширяване на правителствения контрол на киберпостранството. Мрежата се превърна в стратегическо поле за надпревара както между отделните държави, така и между гражданите и държавите.” Освен това филтрирането на интернет почти винаги е обвито в мъгла и няма начин гражданите да разберат какво и как се филтрира.

За щастие, интернет-потребителите откриват възможности да заобиколят филтрирането. Като пример е дадена програмата Psiphon psiphon.civisec.org/, която се базира на т. нар. Proxy (междинен сървър). По данни на изследователите 80 000 души от държавите с цензура вече са си качили тази програма. “Трудно е да се изчисли колко хора надхитрят цензурата в мрежата, “каза Джонатан Цитрейн, професор по интернет-управление и регулация в Оксфорд. “Всяка година се опитваме да разберем дали технологиите за избягване на филтрирането са се превърнали в нещо като устройство, което просто включваш в компютъра и то работи.”

______
От е-вестник.бг


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com