Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Microsoft България рекламира неработещ портал (19-5-2007)

В съобщение до медиите "Майкрософт" съобщава за появата на нов порта - teacher.bg. Трябва ли да се изненадваме, че порталът не работи?!

Съобщението от "Майкрософт" гласи:

  Здравейте колеги,

  Имам удоволствието да ви поканя на откриването на

  Четвъртата национална конференция "Информационни технологии в образованието – необходимата инвестиция в бъдещето на България",

  организирана от Майкрософт България и Синдиката на българските учители, в партньорство с Министерство на образованието

  Конференцията ще бъде открита от:

  г-жа Янка Такева, председател, Синдикат на българските учители

  доц. д-р Даниел Вълчев, заместник министър-председател и министър на образованието и науката

  д-р Пламен Вачков, председател, Държавна агенция за информационни технологии и съобщения

  г-н Бойко Димитрачков, заместник-главен изпълнителен директор, Българска телекомуникационна компания

  г-н Теодор Милев, управляващ директор, Майкрософт България

  Кога: 09.30 часа на 21 май

  Къде: Зала Триадица, Дом 2, Резиденция Бояна

  Един от основните акценти в конференцията е официалното стартиране на Мрежа на учителите-новатори - www.teacher.bg. Образователният портал е разработен с подкрепата на Майкрософт и е първият, ориентиран към нуждите на българските преподаватели.

  Очакваме ви! След откриването ще имате възможност да получите отговори на всички ваши въпроси, отнасящи се до информационните технологии в образованието!

  Natalia Dimitrova
  Public Relations Manager
  Microsoft Bulgaria Ltd.
  55, Nikola Vaptzarov Blvd.,
  1407 Sofia, Bulgaria
  Tel: +359 2 9657 333
  Fax: +359 2 9657 377
  Mobile: +359 889 400 177
  E-mail: nataliad@microsoft.com

  Microsoft Customer Care Center:
  0800 15555 (toll free)
  +359 2 9657 100 (outside Bulgaria and GSMs)
  Web: www.microsoft.com/bulgaria


Ако човек се опита да отиде на посочения адрес, за който се твърди, че "е разработен с подкрепата на Майкрософт и е първият, ориентиран към нуждите на българските преподаватели", установява, че на екрана му излиза следният текст:

От историята е известно, че силата на "Майкрософт" в България не е в правенето на сайтове и портали, а в далавери с отдаването под наем на софтуер за държавната администрация. Министър Николай Василев обяви в Парламента и сумата, която е била платена по времето на кабинета "Сакскобургготски" за ненужен софтуер - $ 44 милиона (вижте стенограмата от заседанието).

Жалко за българските учители и за образователната ни система. Но трябва ли да се учудваме, след като между Министерството на образованието и "Майкрософт" са установени трайни връзки. Те са толкова близки връзки, че според запознати, бившите служители от министерството отиват на работа в "Майкрософт".


Още по-интересно е кой стои за този домейн. Според WHOIS това е неизвестен регистрант "Потребител БГ", намиращ се на не особено известен адрес в София(това не е адресът на М-во на образованието). Информацията за административните и техническите контакти и техните адреси са също интересни:

REGISTRANT:
POTREBITEL BG
Alabin 22
gr.SOFIA, 1000
BULGARIA


ADMINISTRATIVE CONTACT:
Todor Georgiev
info@potrebitel.bg
POTREBITEL BG
Alabin 22
gr.SOFIA, 1000
BULGARIA
tel:+35929810825
NIC handle: TG11926

TECHNICAL CONTACT(S):
Zhivko Geoirgiev
info@kabinata.com
Kabinata.com
alabin 22
gr.SOFIA, 1000
BULGARIA
tel:+35929810825
NIC handle: ZG11951

NAME SERVER INFORMATION:
ns1.bginter.net
ns2.bginter.net

Сайтът на Potrebitel.bg рекламира сдружение за защита на потребителите.

Странни неща стават в България, но едно е сигурно - намесен ли е българският клон на "Майкрософт", вероятно е да има някаква далавера.

Актуализация от 21.05.
Порталът вече работи. Но сега на него могат да се видят снимки като публикуваната по-долу, на която ясно се виждат надписите на английски език на черната дъска зад учителя с вид на манекен - вероятно снимката е свалена от Интернет, за да се спести труда по снимането на някой български учител. Показателно е и също това, че порталът има възможност за избор на език, но потребителят избира само от български и... български език :-) Оригинално място на снимката - teacher.bg/images/dummycontent/featuregraphic.jpg.В секцията "Партньори в познанието" може да се прочете следният хвалебствен текст за "Майкрософт" (словоредът и пунктуацията са запазени от оригинала):
  Ние виждаме самия свят като обогатена среда за обучение, където учащите се в класната стая, на работното място и вкъщи лесно се свързват един с друг и с необходимата им информация. В Майкрософт това виждане се нарича Свързана обучаваща се общност.

  За да спомогне за реализацията на това виждане, Майкрософт помага при създаването на възможности за обучение на днешните ученици - утрешни интелектуалци, като:

 • * Си партнира с други новатори в областите на образованието и технологиите.
 • * Съдейства на общности, които свързват учителите един с друг и с материалите, които биха им помогнали да използват технологиите, за да подобрят преподаването си.
 • * Финансира научноизследователска разработки и програми, които предоставят достъп до технологиите и обучението, с цел да подготвят учениците за бъдещата им кариера.
 • * Разработва мощни технологии, които да помогнат на учителите да подготвят индивидуални учебни планове, да окуражат учениците да си сътрудничат, както и да отговорят на нуждите на институциите за по-ефективно проследяване и анализ на информацията.

  Подкрепата, която оказваме на образователните инициативи по целия свят, както и дълбочината на опита на нашия екип показват отдадеността на Майкрософт на образованието. Участието ни в общността на учащите ни дава реални основи по въпросите, пред които днес са поставени учители, администратори, мениджъри, ученици и родители.

  Нетърпеливи сме да работим заедно с вас, за да съживим Общността на свързаното обучение.


В тази секция няма информация за други партньори - факт, който констатираме с тъга, защото може да се съживява само нещо, което е умряло...

И докато се чудите какво точно става с образователната платформа на известния с наглото си поведение в България щатски монополист, който в последните години е санкциониран редовно от Европейската комисия със солидни глоби, можете да посетите един от работещите портали за обмен на знания - SELF (Science, Education and Learning in Freedom).

Актуализация от 31.05.: Днес наблюдателен читател ни изпрати поредният screen-shot от... неработещия за пореден път портал:Ако щракнете с мишката върху картинката, можете да я видите в оригиналния размер.

Ние преставаме да се занимаваме със следенето на времето, в което порталът работи - това е извън нашите възможности.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com