Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

В България няма мозъци, вече изтекоха! (19-6-2007)

- Г-н Леви, в наскоро проведена в София конференция по проблемите на висшето образование стана ясно, че най-големият проблем на Европа е "изтичането на мозъци" към САЩ. Как стоят нещата у нас?

- В момента нещата в България са безнадеждни. Образованието е нещо, което България вече няма. Но европейското образование е на много лошо ниво, изключвам Англия и някои университети в Холандия, Испания, Италия. Цяла Европа прави инвестиции в образованието, защото са много изостанали не от Америка, а дори от Китай и Индия.
В България вече няма мозъци. Изтичането завърши доста отдавна. Има отделни единици - момчета, които печелят олимпиади и се подготвят, но всичко това е на базата на някакъв ентусиазъм. Изключенията, за които се пише по вестниците, нямат връзка с реалното, систематично образование, което е стратегическа цел на управлението на една държава. А България няма стратегия за образованието. Нищо не се прави в момента. Стратегията е нещо просто - да вземеш решение, да направиш избор. Трябва да се каже ясно кои ще са целите на това образование и кои сектори ще се развиват. Това няма да го каже нито този министър, нито другите.

- Защо трябва такава стратегия?

- Истината е, че България не може да развива повече от 2-3 сектора. Дали това ще бъдат комуникациите и софтуерът, селското стопанство, философията или икономиката, някой трябва да вземе решение. Това нещо се пише на половин страница и трябва да е ясно на всички.
Това означава, че целият бюджет ще отиде към тези сектори, без значение дали са комуникации, хай-тек, софтуер. Това е глобалната рамка, но тя трябва да се направи от някого, който знае какви са тенденциите и да вземе решение.

- Да, но какво ще стане със секторите, които няма да се развиват?

- Тези решения не са леки. Естествено ако се развиват телекомуникациите, ще скочат лекари, ще скочат и от консерваторията даже и ще спадне електоралната сила на правителството. Но това е отговорността, която трябва да поемат управляващите. Тези "стратегии", които ги пишат с месеци, са пълни глупости. Докато не се направи избор, не може да има стратегия. България не може да си позволи да извършва обучение и образование във всички сфери и науки.

- На какво трябва да заложи стратегията?

- Хай-текът е задължителен. България все още може да работи в областта на телекомуникациите и софтуера. Аз помагам на университети, на Софийската математическа гимназия, но тези пари са хвърлени на вятъра. Вече са изчезнали няколко поколения, хората ги няма. Купиха компютри, за да си вземат комисионите, но ако ги няма хората, компютрите не могат да работят сами.
Във вестниците се говори само за политици, спортисти, фолкзвезди и мутри. Професията на изследователя не е модерна. Вижте класацията на 100-те най-известни българи - в нея с малки изключения няма хора от науката, а ако има, те са от миналия и по миналия век.

- Лесно ли намира кадри една софтуерна компания у нас?

- Ние сме излезли от България и вече сме утвърден световен доставчик на застрахователен софтуер. Имаме много големи корпоративни клиенти в цял свят, печелихме търгове в Америка, Африка и Европа.
Сега трябва да установим и оптимизираме организация, която съответства на големите международни фирми. Разработваме много добри продукти, които са конкурентни на западния пазар, но в България не можем да намерим хора в областта на продажбите и маркетинга.
У нас не могат да се намерят свестни хора за каквото и да е, не става дума само за софтуера. Хората с висока квалификация, които все още са тук, няма как да останат.Те не могат да се развият, не могат да получат удовлетворение от работата си.

- Как можем да задържим добрите специалисти в България?

- Всичко отива в САЩ, където има най-отворена и привлекателна политика даже и след проблемите от 11 септември. Ще ви дам пример - искаме да вземем на работа много способни момчета от Беларус, Русия, но срещаме невероятни бюрократични пречки. Трябват всякакви видове документи и най-различни чиновници отказват. Процедурите не са ясни и когато вървиш по буквата на закона, няма кой да те чака. Пазарът в момента е друг - не хората, а фирмите се молят за работа.

________
Интервю на Емил Петров с Анри Леви, шеф на Fadata, публикувано от Pressboard.info. Публикуваме поради фундаменталния му характер и поради това, че по същество г-н Леви изказва мисли, които сме споделяли в portal.bg още от 2001 г. насам.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com