Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

БТК отново удря по крайните потребители* (20-6-2007)

По съобщение от "Дневник", БТК е решила да удари по крайните потребители чрез повишаване на цените за Интернет-доставчиците. Тази тактика не е нещо ново; новото в случая е, че представители на сдруженията в областта на търговското предоставяне на Интернет са решили да обжалват решението на КРС за допускане на новите, по-високи цени на БТК за отдаване под наем на подземната канална мрежа на монополиста.

Алтернативните оператори ще обжалват в съда решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), с което тя одобри общите условия на БТК за ползване на каналната й мрежа. Това заявиха в сряда представители на Асоциацията на българските кабелни оператори (АБКО), Сдружението за електронни комуникации (СЕК), Сдружението на независимите интернет доставчици.

Според тях регулаторът е взел решение, без да предложи условията за обсъждане на кабелните оператори. От КРС заявиха, че общите условия са предмет на обществено обсъждане от година и половина и БТК е приела всички забележки на новите телекоми. Комисията обаче не била длъжна по закон да подлага на публично обсъждане цените на БТК, които са търговска тайна, обясниха още от регулатора.

На практика от 8 юни са в сила новите общи условия на БТК за ползване на шахтите й и телекомът вече е поканил алтернативните оператори да подновят договорите си по новите цени. БТК вече ще събира по 30 ст. с ДДС на линеен метър кабел и КРС утвърди това с лека ръка, заявиха операторите.

Това според тях е драстично увеличение, което не е разходоориентирано и ще доведе до нарастване на разходите им и на цените за крайните клиенти. Цената на наемането на линеен метър подземна тръба не трябва да е повече от 8 ст., казаха още телекомите.

"Увеличението на цените при най-масовия случай, когато три оператора ползват една и съща тръба, е само 1 ст. - от 19 ст. на 20 ст.", каза директорът по регулациите на БТК Павел Велчев. Според него малко по-скъпо е наемането на самостоятелна тръба, което ще струва по 25 ст. на линеен метър без ДДС (или 30 ст. с ДДС). Велчев заяви, че цените за шахтите не са променяни от десетина години, докато кабелните оператори доста често вдигат месечните си такси.

Средната цена на каналната мрежа нараства от 1 ст. до 6 ст., обясниха от КРС и допълниха, че тяхната цел е била да накарат БТК да даде достъп до шахтите си и да няма нелегални кабели и мрежи във въздуха.

Според Тодор Минев, представител на LAN доставчиците, общите условия не задължават БТК да поддържа и да разширява каналната си мрежа, която е задръстена от повредени стари медни и оловни тръби. Те обаче са повод БТК да отказва достъп заради "липса на техническа възможност". Проблем създава и липсата на охрана на шахтите, което позволява на някои оператори да полагат незаконно кабели, без да ги обявяват и да плащат за тях. Според новите условия БТК няма да ги санкционира, нито ще извади кабелите им и това им дава предимство пред легалните оператори.

"БТК се брани по всички фронтове и опитва да отложи конкуренцията, като не дава каналната мрежа и създава бюрократични пречки", каза председателят на СЕК Теодор Захов. Според него решението на проблема са силови мерки от страна на регулатора.

_____
* Заглавието е на редакцията. Оригиналното заглавие е: "Новите телекоми оспорват цените на БТК за шахтите"


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com