Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Стартира националната селекция за World Summit Award (20-6-2007)

Тази седмица у нас официално стартира националната селекция за най-престижната награда за електронно съдържание в света - World Summit Award (WSA). Това е състезание, което се организира на три нива. На първо ниво национално жури събира и прави подбор на най–добрите мултимедийни проекти по категории. На второ ниво одобрените в отделните страни проекти се състезават пред международно жури. Накрая най-доброто в сферата на електронното съдържание и на е- приложенията се представя на специално събитие в края на годината.

Идеята за WSA възниква преди първата Световна среща за информационното общество. World Summit Award се организира и провежда за пръв път по време на първия етап на световната среща в Женева през декември 2003 г. Тогава България все още не e участник в инициативата и български проекти не са селекционирани на национално ниво (за сравнение - Румъния печели награда за Romanian e-Government Gateway в категория е-правителство).

Две години по–късно, през ноември 2005 г., по време на втория етап на Световната среща за информационното общество в Тунис се състоя и второто издание на WSA. На този етап България официално се присъедини към 168-те страните - членки на ООН, които провеждат предварителна селекция на национално ниво и подбират най-добрите мултимедийни проекти във всички области на електронното съдържание. За съжаление и тогава български проекти не минаха през второто ниво на отсяване.

Инициаторите и организаторите на WSA посочват, че международното състезание има две основни цели - да намали дигиталното разделение (Digital Divide) и да се опита да запълни, поне донякъде, пропастта (Content Gap), която дели различните страни, когато говорим за достъп до съдържание и до всичко, което наричаме информационно общество. Регламентът на състезанието позволява участие както на индивидуално ниво, така и на ниво компания. На практика няма друг конкурс, организиран така, че да предоставя шанс на отделни кандидати, фирми или организации от 168 държави да представят пред такава широка публика своите достижения в областта на електронното съдържание.

За третото издание важат правилата на предишните две. На първо място всички трябва да имат предвид, че срокът за участие в предварителната селекция на национално ниво е 1 юли. Както при първото и второто издание, проектите ще се състезават в осем основни категории, разработени на база дейностите, в които новите технологии са водещ елемент. Едва ли някой днес може да си представи науката, образованието, здравеопазването или различните форми на забавление, все елементи от всекидневния ни живот, без интернет, платформи за управление, електронно съдържание или мултимедия.

В е-управление (e-Government) ще се състезават проекти, които подобряват качеството на административните и публичните услуги, които гражданите получават.

е-здраве (e-Health) е категория, която ще оценява проекти, които използват ИКТ за решаване на здравни въпроси, включително за управление на здравноосигурителни системи.

Категория е-обучение (e-Learning) покрива продукти и системи, които променят процеса на обучение чрез включване на интерактивни, персонализирани и електронно разпространени ресурси.

Четвъртата категория е-забавления (e-Entertainment) ще оценява дигитални продукти и услуги и синергията между аналогови и цифрови платформи.

В е-култура (e-Culture) ще се състезават авторите на проекти, които представят културното наследство и предизвикателствата на бъдещето.

Категория е-наука (e-Science) акцентира върху глобалното сътрудничество в основните области на науката и върху инфраструктурата от ново поколение, която може да подсигури това сътрудничество, както и достъпа на гражданите.

е-бизнес (e-Business) ще оценява проекти, които помагат на малките и средните предприятия да стъпят на своя пазар, както и такива, които представляват нови бизнес модели и оптимизация на съществуващи бизнес процеси.

Накрая, категорията е-приобщаване (e-Inclusion) ще оценява всички проекти, които подпомагат ИТ интеграцията, особено в най-слабо развитите страни.

Основните изисквания, на които проектите трябва да отговарят, и критериите за оценка на журито не се различават от прилаганите в досегашните две издания. Кандидатите трябва да имат предвид следните условия за участие. Проектът трябва да завършен продукт (не се допускат демонстрационни проекти и прототипи), пуснат в експлоатация през последните две години (2006-2007), разработен от индивидуален автор или фирма, базирани в България. Интерфейсът може да е на всеки от езиците на ООН, включително и на български, но задължително трябва да има описание на английски език. Проектът може да е разработен върху каквато и да било платформа без ограничения.

Критериите за оценка на проектите са общоприетите във всички конкурси за проекти в областта на създаване и разпространение на електронно съдържание, обясни Георги Шарков, директор на Европейския софтуерен институт – център България, и национален експерт на WSA за България. На първо място, доколко адекватно и качествено е съдържанието и доколко съществува реална връзка между проект и проблем. Журито ще преценява и дали дизайнът е достатъчно атрактивен и "приятелски" за потребителите, както и какво е нивото на техническото изпълнение. Накрая, какво е стратегическото значение на проекта за развитието на информационното общество.

Кандидатите за участие (компании, организации и физически лица) в предварителната селекция на национално ниво могат да се регистрират за участие на електронния адрес www.wsabg.org до 1 юли. Дванайсетчленно национално жури, съставено от водещи ИТ експерти и наблюдатели, ще отличи по един проект във всяка от осемте категории. Победителите в нашия национален конкурс ще се състезават с проекти от останалите 167 страни. Международното жури ще номинира 40 проекта – по 5 във всяка категория, през септември на заседание в Загреб, Хърватия. Най–добрите проекти ще бъдат наградени на галацеремония месец по–късно във Венеция. Важно е да се има предвид, че инициативата не е комерсиална, но залага на високия престиж и представяне на най-високо ниво. Тоест определено си струва участието.

_____
От "Дневник"


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com