Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Три схеми на доставка на Windows се разглеждат в МДААР (7-11-2007)

Ведомството се разграничи от предходния договор с Microsoft

Три схеми на доставка на Windows се разглеждат в Министерството на държавната администрация и административната реформа.

Enterprise Agreement е схема, предназначена за корпоративните клиенти, тригодишна, при която в края на периода клиентът става собственик на лицензите за ползване на най-новите предложени на пазара версии на софтуерните продукти, както и на по-стари, в зависимост от възможностите на неговата техника. Плащането се извършва на равни годишни вноски с възможност за добавяне на допълнителни бройки и продукти. За времето на договора клиентът ползва софтуерна осигуровка.

Enterprise Agreement Subscription схемата е предназначена за корпоративните клиенти, тригодишна, предпоставяща оперативен лизинг, след края на която не се придобива собственост върху лицензите. Плащането се извършва на равни годишни вноски с възможност за добавяне на допълнителни бройки и продукти. За времето на договора клиентът ползва софтуерна осигуровка.

Select Agreement е схема, предназначена за корпоративните клиенти, тригодишна, при която в края на периода клиентът става собственик на лицензите за ползване на най-новите предложени на пазара версии на софтуерните продукти, както и на по-стари, в зависимост от възможностите на неговата техника. За времето на договора клиентът може да заплати и ползва софтуерна осигуровка. Плащането е еднократно и предварително.

Първата схема е най-удобна за правителството и МДААР има най-голям интерес към нея, заяви на пресконфереция днес Николай Василев. Според него, от съществено значение е придобиването на собствеността на лицензите. Това бе една от слабостите на предишния договор на Microsoft и държавната администрация и бе един от пунктовете, заради които този договор беше остро критикуван.

От МДААР се постараха да се разграничат от споразумението, подписано от бившия министър на държавната администрация Димитър Калчев. Според Юрий Алкалай, директор „Електронно правителство“ в МДААР, предходният договор е дело на Министерския съвет и МДААР няма нищо общо с него.

Минимум два месеца няма да има договор по тази обществена поръчка за Windows оборудване, която беше обявена миналата седмица, категоричен бе Николай Василев. Срокът на валидност на предложенията е 90 дена, което означава, че периодът без договор може да бъде и още по-дълъг. Това се прави с цел да се даде време за организирането и провеждането на широка обществена дискусия относно възможностите за използване на решения с отворен код в държавата, подчерта министърът. Бихме приели и частични решения по места, и глобално решение за цялата ДА, добави той. Според Василев, критичните фактори за възможността за осигуряване на поддръжка на системите с отворен код, които биха се внедрили в ДА, както и цената за тази поддръжка и за обучението на държавните чиновници.

Критично значение ще има това дали ще поеме отговорността, ако след въвеждането на софтуер с отворен код в ДА някъде се получи срив и спре работата на цялата администрация, даде да се разбере министърът.

Източник: www.computerworld.bg


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com