Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Пребиха шеф на Спектърнет във Варна (20-12-2007)

На 19 декември 2007 г. около 20:00 часа вечерта бе жестоко пребит и многократно намушкан техническият директор на Спектър Нет за гр. Варна г-н Иван Чивчибашиев. Мениджърът е причакан пред дома си от три неизвестни лица. Похитителите са го повалили на земята и са му нанесли жесток побой. Наръган е на три места в бедрената част, в близост до жизненоважна артерия. По чиста случайност кръвоносният съд не е засегнат. Лекарите са установили, че няма опасност за живота му.

Бруталното престъпление е очевиден опит за сплашване на мениджмънта на компанията. То е поредният акт срещу „Спектър Нет” в гр. Варна. В рамките на два месеца двукратно бяха прерязани и унищожени магистрални оптични кабели на „Спектър Нет”, като при последния инцидент на 13-14 декември 2007 г. са пострадали мрежите и на няколко други оператори в града („Херос Комуникейшънс“, „Ариел ТВ“, „Варна Нет“ и „Ариа Нет“). Нанесени са щети на стойност десетки хиляди лева.

„Спектър Нет” няма да толерира подобни престъпни действия и призовава органите на реда да се активизират за разрешаване на случая. Компанията апелира към всички колеги от сектора за информационни технологии да не допускат прояви на подобен тип изнудване и нелоялна конкуренция. Официални писма, жалби, документи по случая и др. са внесени към всички ключови инстанции.

Вижте и хронологията, изпратена от Спектърнет:

Престъпни посегателства срещу “Спектър Нет” АД в гр. Варна
Хронология:

15.10.2007 г., 10:00-10:30 часа: В района на кръстовище бул. “Хр. Ботев” и ул. “Александър Дякович” – гр. Варна, служителите на регионален офис “Спектър Нет” АД – гр. Варна полагат кабели за оптично трасе. Прокарването на оптиката е легално и планирано, спазени са всички изисквания – оптичен кабел 72 влакна с обозначаваща маркировка “Spectrum Net - 2000 метра”.

16.10.2007 г., 8:30 часа: На 16 октомври сутринта оптичните екипи на компанията констатират, че шахтата е отворена и оптиката вандалски отрязана (кръстовище бул. “Хр. Ботев” и ул. “Александър Дякович”, гр. Варна). По случая е подадена жалба в Първо РПУ-ОДП-гр. Варна.

16.10.2007 г., 18:15 часа: Управителят на варненския офис на “Спектър Нет”АД г-н Иван Дочевски е заплашен по телефона от собственика на фирма “Интербилд” г-н Анжело Георгиев . Ясно и недвусмислено му е обяснено как мрежата на “Спектър Нет” ще бъде унищожена и няма да може да се възстанови за по-малко от месец. Малко по-късно следва второ обаждане до управителя на Спектър Нет – гр. Варна, като този път заплахата е лично към него.

17.10.2007 г., 20:04 часа: Цялата действаща активна мрежа на “Спектър Нет” за гр. Варна е прекъсната. Моментално е извършена експедитивна проверка от служителите на компанията във Варна. 15 шахти, собственост на “Спектър Нет” в гр. Варна, са отворени и са прекъснати магистралните оптични кабели на компанията. В непосредствена близост до шахтите на “Спектър Нет” се намират шахти на други доставчици за града. Техните шахти са непокътнати. Този факт дава достатъчно основание на “Спектър Нет” да заключи, че тези действия са умишлено причинени и злонамерени. Всички данни сочат, че това са целенасочени действия срещу компанията.

18.10.2007 г., 4:30 часа: От “Спектър Нет” АД – София спешно са изпратени работни екипи към офис Варна. Мобилизирани са всички ресурси на компанията за установяване и отстраняване на причинените щети.

18.10.2007 г., 8:30 часа: Продължава интензивното възстановяване на всички трасета, започнало още през нощта.

18.10.2007 г., до 12:00: Повече от 2/3 от мрежата на “Спектър Нет” във Варна отново работи.

18.10.2007 г., 14:30 часа: Екип на “Спектър Нет” възстановява трасе на кръстовището на улици “27 юли” и “Мария Луиза”, гр. Варна. Работата им е прекратена от двама “биячи”. При възникналата агресивна ситуация, служителите на “Спектър Нет” директно и недвусмислено са заплашени с физическа саморазправа. В същия момент е открадната сплайс-машина (на стойност 20 000 лв.), с която е работил екипът. Машината не е видяна в отдалечаващите се биячи и се предполага, че са имали трети съучастник. За кражбата е съобщено на тел. 166 и на мястото пристига униформен полицай.

18.10.2007 г., 16:00 часа: Управителят на регионален офис Варна - “Спектър Нет” АД г-н Иван Дочевски заявява официално кражбата на скъпо струващата техника (сплайс-машината) в Първо РПУ гр. Варна. Тогава официално обявява и пълната информация, свързана със злонамереното унищожаване на оптичната активно действаща мрежа на “Спектър Нет” в гр. Варна. Разпитани са свидетели, свързани със случая.

18.10.2007 г., 18:00 часа: Опорната мрежа на “Спектър Нет” АД - регионален офис Варна е напълно възстановена и работеща. В резултат на този агресивен конкурентен акт са нанесени сериозни щети на партньори и клиенти на компанията в гр. Варна – големи корпоративни клиенти, институции, администрация, както и множество домашни потребители. Щетите, нанесени на компанията са на приблизителна стойност 60-70 000 лв. Мениджмънтът на “Спектър Нет” АД е силно притеснен за сигурността на служителите си в гр. Варна.

13.12.2007г. 17:30 часа: Служител на “Интербилд” ООД се е свързва по телефона с управителя на “Спектър Нет” АД за гр. Варна, като претендира “Интербилд” да бъде подизпълнител за изграждането каналната мрежа на “Спектър Нет”. В разговора “Спектър Нет” отказва да влиза в подобни взаимоотношения с “Интербилд”.

13.12.2007г. 19:30 часа: Два часа след проведения телефонен разговор, четири оптични точки от мрежата на “Спектър Нет” АД, през разтояние от 5-6 километра са прекъснати. Изпратен е екип на “Спектър Нет” за проверка на трасетата, който констатира, че са срязани кабели на 5 места и то по икзлючително професионален начин. Внесена е жалба в Първо РПУ-ОДП-гр. Варна.

14.12.2007г. часа: Констатирана е поредната щета над оптично трасе на “Спектър Нет”. Отново е внесена жалба в Първо РПУ-ОДП-гр. Варна. За срязаните комуникационни съоръжения е изготвена и внесена и втора жалба до Директора на ОДП-гр. Варна с копие до Варненска Окръжна Прокуратура.

13.12.2007г – 14.12.2007г.: Извършени са престъпни действия срещу опорните мрежи на „Херос Комуникейшънс“, „Ариел ТВ“, „Варна Нет“, „Ариа Нет“ в гр. Варна. Презрязани и унищожени са магистрални оптични кабели на операторите, в резултат на което са нанесени щети за десетки хиляди лева.

15.12.2007г. Прекъсната е договорна активна мрежова връзка към важни клиенти на “Спектър Нет” АД в ж.к. “Чайка”. Мрежата е срязана на над 50 места. Този път, освен оптичните кабели са пострадали и медните, които служат предимно за връзка към крайни клиенти в ЛАН частта на мрежата. Подадена е поредната жалба.

18.12.2007г. Изпълнителният Директор на “Спектър Нет” АД г-н Тедор Захов е на среща с Директора на ОДП–гр. Варна във връзка със настъпилите събития срещу дружеството в гр. Варна. Определена е допълнителна среща между Директора на ОДП – гр. Варна и представители на всички оператори, пострадали от престъпните деяния. Същият ден някои от интернет доставчиците са били предупредени от името на “Интербилд” ООД да не ходят на срещата, за да “нямат проблеми” и им е заявено, че “това си е работа между “Интербилд” ООД и “Спектър Нет” АД”.

19.12.2007г. По време на срещата между интернет доставчиците и Директора на ОДП – гр. Варна, непознати лица слизат от камионче “Мерцедес” с регистрационен номер В 2506 АХ и се приближават към работещ по изграждане на трасе екип на “Спектър Нет” АД. Непознатите се предствят за служители на “Спектър Нет” АД и категорично заявяват, че са изпратени да вземат капаците на отворените за работа шахти. Служителите на “Спектър Нет” АД не приемат версията на мнимите колеги и отказват да предадат каквото и да е било. За пореден път “Спектър Нет” АД се обръща към полицията.

19.12.2007г. 20:00 часа: Нападнат е и зверски пребит пред дома си (на бул. „Владислав Варненчик“) Иван Чивчибашиев. При слизане от личния му автомобил, г-н Чивчибашиев е нападнат от трима души, ударен по тила, съборен на земята, пребит и са му нанесени три прободни рани с нож. Нападателите посягат и на приятелката му, която е с него в този момент, но тя успява да избяга. “Спектър Нет” АД отново се обръща към полицията.

В резултат на така развилите се действия многократно бяха унищожавани комуникациите към БНТ, НАП, Областна администрация, Икономически университет, ЕОН и др. фирми и институции. Хиляди потребители в гр. Варна остават без услуга.
Поредицата от престъпни действия срещу “Спектър Нет” в гр. Варна води до основателното допускане, че в града действа добре организирана и синхронизирана престъпна група, чиито престъпления са насочени не само срещу “Спектър Нет” АД, но и срещу всеки друг конкурент на територията на гр. Варна. Очевидно е, че групата действа с добре познатите на цялото гражданско общество средства и методи на организираните престъпни групи от зората на демокрацията.
В резултат на така развилите се действия се стига до пряко посегателство срещу личната физическа неприкосновеност на човек, гарантирана от Конституцията на Република България. Извършен е опит за убийство от “неизвестни извършители”. Основателно може да се повдигне въпроса дали следващия път ще успеят и ще спрат “неизвестните извършители” дотук.
Подадените общо 7 (3 от тях ще се подадат днес) жалби до ОДП-гр.Варна с надеждата за ефективни действия срещу извършителите до този момент са без резултат. Основателно може да се повдигне въпроса на кого да разчита нормалния бизнес, за да спрат посегателствата срещу служители, срещу инфраструктура, срещу разрушаването на граденото през годините устойчиво развитие на телекомуникациите в Република България.

Източник: blog.veni.com


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com