Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Пътеводител дава безплатни съвети за живота в ЕС (23-2-2007)

От "24 часа" 23 февруари 2007, 16 стр.

Европейският вътрешен пазар има за цел премахването на бариери и опростяването на правилата. Така всеки в Европа - гражданин, потребител или фирма, може да извлече максимална полза от факта, че живее в общност от 27 страни и 480 милиона души.

Вътрешният пазар на ЕС намира израз в

4 вида свободи на придвижване - на хора, на стоки, на услуги и на капитали

За гражданите на съюза това се изразява най-вече в правото да живеят, работят, учат или да се пенсионират в друга страна членка. Без съмнение единният вътрешен пазар е огромно постижение. Все повече граждани на ЕС се възползват от правото да се придвижват свободно из Европа. Единният европейски пазар на ЕС отваря граници, гарантира правата и предлага защита в случай на дискриминация.

Малко от европейските граждани обаче познават правата си, произтичащи от този пазар. Според едно от последните проучвания на Европейската агенция за социологически изследвания "Евробарометър", повече от

половината европейци смятат, че не са добре информирани

На този фон не е изненадваща популярността в цяла Европа на услугата на Европейската комисия за отговори на въпроси на граждани, свързани с единния европейски пазар -"Ситизънс Сайнпост Сървиз". В превод това означава "Пътеводителят за европейски граждани".

Проблемът за нас е, че този пътеводител работи твърде ограничено за българи и румънци. По тази причина зададох писмен въпрос към Еврокомисията, с който настоявам проблемът да се реши в най-кратки срокове.

Какво е "Ситизънс Сайнпост Сървиз"?

Имате проблеми с признаването на дипломата си или със социалното си осигуряване в друга страна от ЕС? Смятате, че неправилно плащате по-висока студентска такса от местните си колеги? Искате да знаете какви са правата на съпругата ви, която е с различна европейска националност?

"Ситизънс Сайнпост Сървиз" може да ви помогне да получите отговор на тези и много други въпроси. Службата помага за решаването на ежедневните практически проблеми на европейските граждани. Чрез нея всеки от близо 500 милиона европейци може да зададе въпрос на своя език и да получи качествен отговор безплатно и в изключително кратък срок.

На практика системата отразява проблемите, с които европейските граждани се сблъскват, когато се възползват от правата си на европейци. В този смисъл "Ситизънс Сайнпост Сървиз" е ценен инструмент за анализ на това как на практика се прилага европейското законодателство и за идентифицирането на проблеми пред доброто функциониране на единния пазар.

Как и българите да се възползват?

На 1 май 2004 г. системата на "Ситизънс Сайнпост Сървиз" се разрасна с цел да осигури достъп на гражданите от новите 10 страни от Централна и Източна Европа, Малта и Кипър. Поради технически и договорни причини обаче услугата не бе направена напълно достъпна за гражданите на Румъния и България от 1 януари 2007 г. От договорния партньор на Европейската комисия по проекта организацията ЕКАС (European Citizen Action Service - ECAS) посочват, че и сега техните експерти получават голям брой запитвания от България и Румъния, но на някой от останалите 20 официални езици на общността. Според ЕКАС повечето от въпросите не представляват проблем. Въпреки това посочват, че някои от

въпросите са много специфични

и изисквецифични и изискват задълбочено познаване на съответното национално законодателство, на административните структури и процедури, както и на подходящите адреси, към които гражданите да бъдат насочвани за по-конкретна помощ. Надявам се обаче чрез моето питане до ЕК в най-кратки срокове тази полезна услуга да стане достъпна за всички български граждани.

Цялата статия на Pressboard.info


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com