Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Джаред Фрийдман, основател на Scribd: информацията е сила (25-4-2007)

Интервю на Вени Марковски

Днес реших да интервюирам Джаред Фрийдман, един от двамата създатели на Scribd (обявен от българските медии за “хартиен YouTube” и “[потенциално] много интересно място). Малко хора знаят, че Джаред има връзка с България. Вижте сами:


В: Как ти хрумна идеята (знам, че е клише, но хората искат да знаят)?
О: Моят партньор Трип и аз имахме някои документи на компютрите си (най-вече училищна работа), които искахме да публикуваме онлайн и бяхме ядосани колко е сложно човек да направи това. Решихме да създадем уебсайт, който да прави лесно публикуването на документи за целия свят.

В: Когато в началото изпробвах вашата услуга, вие не поддържахте OpenOffice.org формати; какво ви накара да започнете тази поддръжка?
О: Търсенето! Получихме много молби за поддръжка на OpenOffice.org. Ще ми се да я бяхме добавили по-рано.

В: Виждам, че вие сте една от малкото компании, които обясняват DMCA авторските права по нормален начин – какво ви накара да направите това?
О: Радвам се, че мислиш, че това е нормален начин. Смятаме, че е много важно нашите потребители да разбират нашата политика относно авторското право и американските закони за неговата защита до колкото се отнасят до Scribd. Опитваме да обясним тази информация на уебсайта си.

В: Днес в Интернет има стотици хиляди идеи. Какво смяташ, че Scribd може да направи за потребителите си?
O: Scribd има две страни. Първо, надяваме се Scribd да стане чудесен начин за хората да публикуват това, което са написали. Второ, надяваме се, че Scribd ще стане една гигантска библиотека от документи, които ще бъдат полезни на много хора в тяхното търсене на информация.

В: Къде виждаш себе си след година? Къде ще бъде Scribd?
O: В следващата година планираме да разрастнем Scribd по много начини. Основно, надяваме се да успеем да разширим обема на нашата библиoтека до възможно най-голям брой документи. Искаме да добавим много нови свойства на Scribd и да подобрим много процеса на преработка и изложение на документи. Имаме много интересни идеи, но не мога да ги разкрия на този етап.

В: Според теб, колко важно е споделянето на информация в днешно време? Смяташ ли, че това ще промени света по невиждан до сега начин?
О: Абсолютно. Споделянето на информация става все по-важно. Уебсайтове като Wikipeida, Flickr и YouTube демонстрираха силата на демократичното, безплатно и свободно споделяне на информация. Надяваме се, че Scribd ще продължи да доказва силата на този модел.

В: Когато потеребителите ви качват документи онлайн, те могат да избират лиценза на разпространение, което е чудесно (даже има опция за избор на български език!), но защо заложеният по подразбиране лиценз е CC by-nc?
О: Направихме предположение върху това какви условия ще искат потребителите когато качват документи. Смятаме, че повечето хора харесват когато другите споделят и модифицират съдържанието на техните документи, но обикновено искат да бъдат цитирани като създатели и не желаят други да извличат материална полза от тяхните творби без тяхно знание.

В: Работите с Creative Commons. Какви отношенията ви с тях? Те подкрепят ли вашата дейност? А вие тяхната?
О: Да, разговаряли сме с някои представители на Creative Commons за това как по-добре да интегрираме CC лицензите в Scribd. До сега, те бяха много мили и готови за помощ и се надяваме да продължим да работим в такава насока. В Scribd сме големи поддръжници на това, което Creative Commons прави и сме подкрепяли техните лицензи от самото начало.

В: Какъв софтуер използвахте за да направите Scribd?
O: Scribd с гордост работи най-вече върху софтуер с отворен код. Използваме чудесната мрежова рамка Ruby on Rails, MySQL, Apache, Memcached, Monit, Mongrel, и CentOS. Благодарни сме на хората, които създават всички тези великолепни неща и ги предоставят на обществото.

В: За българските потребители би било интересно да узнаят, че ти имаш връзка с България. Би ли ни казал каква е тя?
О: Разбита се. Моята малка сестра Реми е осиновена от България. От тогава насам моето семейство е много ангажирано в българското общество. Майка ми Виктория Шонфелд е Почетен консул за България в Ню Йорк.

Благодаря ти за отговорите, Джаред! Успех със Scribd!

_____
За оригиналния текст на интервюто (на английски език) посетете блога на Вени Марковски


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com