Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Интернет по Оруел от март 2009 (1-2-2008)

"24 часа" 1 февруари 2008 , 14 стр.
МВР ще научава бързо с кого, кога и колко общуваме онлайн

Станимир Въгленов

Една нова наредба на МВР и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения предизвика смут сред част от интернет потребителите. Медии и форумци

побързаха да я заклеймят

като нещо изключително опасно за личната свобода.

"Проектът за наредбата за запазване на данни за електронните' съобщения бе обсъдена с "М тел", БТК, "Глобул", "Вивател", "Транстелеком" и Съвета по електронни комуникации. Тя бе публикувана на страницата на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения в продължение на месец за обществено обсъждане", коментираха вчера от ДАИТС.

Според агенцията въвеждането на изисквания за запазване на данни за електронните съобщения е част от отговорностите на България, свързани с членството в ЕС и директива 24 на Европейския парламент. Тази директива е в сила от 15 септември 2007 година за държавите-членки на ЕС.

Причина за страха на интернет потребителите е възможността, която новата наредба дава на правоохранителните органи да проверяват лесно и бързо кой, кога и колко време е бил в интернет,

на кого е пращал електронни писма,

с кого е чатил по ICQ, Yahoo Messenger, Skype и др., както и с кого е говорил по телефона, използвайки глобалната мрежа.

Цялото това следене в мрежата не е приятно, но не е нещо ново. "Някои от данните, изисквани в новата наредба, се пазят и сега в продължение на 6 месеца съгласно законите за електронна търговия и за електронния документ и подпис", припомня председателят на "Интернет общество-България" Вени Марковски. Те обаче са достъпни само след получаване на съдебно решение.

Най-новото в наредбата е възможността служба "Оперативно-техническа информация" на

МВР да получи достъп в реално време

до база данни за нашите действия в интернет, както и за разговорите ни по фиксиран и мобилен телефон. За това няма да й трябва съдебно решение.

Действително МВР само ще може да види с кого, кога, колко дълго и откъде сме комуникирали. Полицаите няма да имат достъп до самото съдържание на разговорите, докато не получат съдебно решение по реда на Закона за специалните разузнавателни средства, т.е. след решение на председателя на окръжния съд. Но това не пречи ситуацията да изглежда като извадена от романа "1984" на Джордж Оруел.

"Приетата наредба не бива да плаши. Така е в цял свят и

става дума за сигурността

Няма опасност да се проверява съдържанието на имейлите, което е лична информация. Срещу наредбата са само доставчиците на интернет", коментира главен инспектор Явор Колев, шеф на отдела за борба с компютърните престъпления в ГДБОП.

Според наредбата всички телефонни оператори и интернет доставчици ще трябва да осигурят на МВР