Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Интернет медиите са трети след телевизиите и вестниците (1-2-2008)

"Класа" 1 февруари 2008 , 11 стр.
Онлайн пазарът става все по-привлекателен за рекламистите

Християн Немски

"Интернет медиите се разрастват с много бързи темпове и вече са третата най-влиятелна информационна среда след телевизионните канали и печатните издания", заяви Раймо Макила, който е изпълнителен директор на една от най-големите финландски медийни групи Alma Media Interactive. Поводът да посети България бе стартът на портала за недвижими имоти ci-ty24.bg, който е изготвен изцяло от неговата компания, фирмата е и един от лидерите на пазара за онлайн и печатни медии в Централна Европа. В програмата на Раймо Макила бе включена и лекция, проведена в Ректората на Софийския университет, където вчера той представи новите насоки в развитието на виртуалните медии. Според него най-важното, за да се наложи един продукт на този вид пазар, е съчетанието между лесен достъп и много високо качество на информацията, която предлага.

Място под слънцето

"Конкуренцията между интернет медиите днес е огромна и затова всеки, захванал се с този бизнес, трябва да е наясно какво точно иска да предложи. Немислимо е да се постигне нещо в такъв динамичен сектор, ако непрекъснато не се генерират нови идеи към потребителите", допълни Макила. Акцент в семинара бе и големият наплив, с който вече се рекламира в уебпространството. Статистиките сочат, че всяка година делът на онлайн рекламата в световен мащаб се увеличава с близо 3% от общия пазар на реклама в цялото медийно пространство.

Оказа се, че броят на населението в дадена страна също е един от определящите фактори за успеха на интернет медиите, най-вече заради по-големия брой посетители, а оттам и рекламодатели. Ако определена компания стъпва на чужд пазар, е необходимо да се проучи в кои градове и области са съсредоточени най-много

интернет потребители и да насочи инвестициите си точно в тези региони. След което е добре да се прецени пазарният дял на останалите медии като преса, телевизии и радиа, за да се прогнозира доколко предлаганият нов медиен продукт ще бъде конкурентоспособен. Освен това е важно да се изготви и анализ за поне две години напред, който да покаже хипотетично как един прохождащ онлайн проект ще се развие и какви пазарни цели ще преследва в бъдеще. Също така повечето големи компании правят предварителен отчет в кой период от време биха очаквали реални приходи, за да могат да преценят срока, в който ще си върнат вложените в тези проекти инвестиции.

Само добрите идеи не стигат

"Много съществен момент, за да се развие печеливш бизнес не само в интернет, а в която и да е друга сфера, е, след като възникне бдна добра идея, тя да бъде реализирана на точното място. Защото в практиката има много случаи, когато се ражда блестяща концепция, но неподходящата среда и време бързо я провалят", сподели Раймо Макила. Според него само качествените кадри могат да направят работата на една онлайн медия успешна, защото техническото оборудване се купува лесно, но един екип от специалисти се създава доста по-трудно и продължително.

Налагането на нов сайт или продукт във виртуалното пространството, особено в началото, изисква много сериозна реклама, за да могат максимален брой потребители да разберат за него. Това означава той да бъде представен с банери или лога на множество уебстраници, а също и в останалите съществуващи медии. "Невинаги обаче успехът идва толкова бързо. Например на нашата компания Alma Media Interactive й трябваха около 5 години, за да пробие наистина сериозно на пазара. А ето че за 2007-а сме регистрирали приходи от 30 млн. евро", разказа финландският експерт.

В една от последните точки на неговата презентация бе обърнато и специално внимание на връзката клиент (потребител) - медийна компания. Като бе коментирано, че всяка интернет медия е задължена непрекъснато да прави запитвания до своите клиенти и да се развива според техните изисквания и нужди.

Източник: www.pressboard.info


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com