Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Софтуер за кризисни времена (1-12-2008)

Финансовата криза ще поднесе съвсем скоро спадащи приходи от продажби, съчетани с по-ниски обороти. Време е бизнесът да затегне коланите и да ореже всеки разход, без който може. Дали тази ситуация ще подсети фирмите, че могат да ползват безплатни софтуерни решения?

АЛТЕРНАТИВИ

С развитието на идеята за отворения код безплатните приложения и операционни системи се развиват все по-бързо. Ако до преди години потребителите на OpenOffice имаха грижи със съвместимостта на файловете си и продуктите на Microsoft, сега това е спомен - експертите се стремят да се работи с богат набор формати. Когато парите стават все по-дефицитни, логично е мениджърите да погледнат благосклонно на по-малко известните, но безплатни варианти на добре познатите програми. Световната криза ще подсети компаниите да потърсят алтернативи и да оптимизират разходите си, смята Кирил Желязков, изпълнителен директор на Специализирани Бизнес Системи АД. За компютър, оборудван с Linux и OpenOffice, се заплаща само цената на хардуера. Система с изцяло свободни програми се справя с обичайни офис задачи като текстообработка и използване на електронни таблици, ако персоналът работи с инсталирания софтуер и ако има кой да се грижи за настройката и поддръжката на системите. Когато се заговори за свободни програми, най-голямата уловка е думата безплатно, казва Кирил Желязков.

Безплатният софтуер струва пари и колкото по-широк е диапазонът на приложение, толкова по-скъпо би излязъл, коментира системният администратор на голяма компания. Според него, ако човек ползва Linux на домашния си компютър, той ще се справи, стига да е софтуерен гений, но ако го инсталира вместо Windows на служителите си в офиса, рискува всеки път, излезе ли нещо от строя, да плаща за поддръжка. Професионалисти коментират, че решенията с отворен код определено са по-евтин вариант, но за да се използват с пълната им функционалност, те също изискват инвестиции. Основната трудност към преминаването на програми с отворен код е мениджмънтът да разбере, че фирмите плащат за поддръжка, а специалистите по тези приложения са по-високо платени от останалите им колеги, обяснява Желязков. Това отказва част от желаещите да преминат към безплатни алтернативи. Те все още не са достатъчно популярни, защото с повишаването на жизнения стандарт цената на софтуера вече не е толкова голям разход. За сериозните фирми закупуването на офис продукти не е особен проблем, коментират хора от бизнеса. При положение че компаниите плащат заплати над 1000 лв. на служителите си, софтуер за неколкостотин лева не е сериозен разход. А и много фирми минават на уеб базиран софтуер, тоест могат да използват приложенията чрез обикновен браузър, необходима им е само операционна система.

ФУНКЦИОНАЛНОСТ

Тънкият момент, определящ преминаването към Linux, OpenOffice и други алтернативи, е какво точно иска да получи потребителят? У нас и по света бизнесът се доверява на платените продукти заради минимизиране на риска от неуспешен проект, отбелязва Костадин Йорданов, изпълнителен директор на Бианор. И допълва, че основно притеснение за продуктите с отворен код остава схващането за липсата на професионална поддръжка. Не трябва да се забравя, че именно приходите от тази дейност са в основата на много от успешните приложения с отворен код. Предимството на програмите от този тип е по-гъвкавата интеграция с други такива продукти, пояснява Йовко Ламбрев, председател на фондация Отворени проекти. Според него потребителите вече не си купуват затворена кутия, а системи, обменящи данни по-лесно, и този тип софтуер предполага повече отворени стандарти и формати, които се интегрират един с друг. Друго предимство: ако клиентът не е доволен от един вендор, може спокойно да избере друг, казва Ламбрев. Разрастването на опън сорс културата доведе дотам, че тези приложения се развиха по-бързо от комерсиалните и това дава 100% съвместимост и 110% функционалност, подчертава Кирил Желязков. Според него, ако платените продукти бяха предпочитани заради по-високата им функционалност, вече е обратното - платени пакети търсят по-скоро начинаещите, а професионалните потребители предпочитат опън сорс решенията.

РЕШЕНИЯТА С ОТВОРЕН КОД СА ПО-ЕВТИНИЯТ ВАРИАНТ, НО ПЪЛНАТА ИМ ФУНКЦИОНАЛНОСТ ИЗИСКВА ИНВЕСТИЦИИ

10 % е делът на Linux при продадените от 1 януари до края на септември настолни компютри в България.

14 % е делът на преносимите компютри, продадени с Linux, за същия период. Основната причина са ултраевтините лаптопи (нетбуци), които до края на второто тримесечие се продаваха единствено с Linux.

Източник: IDC Bulgaria


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com