Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

По-лесно .bg (2-9-2008)

Регистрацията на домейн в България доскоро ти даваше неподозирана добавена стойност освен уебадрес с разширение .bg. Процедурата, с която заявяваш и в крайна сметка получаваш име на сайт, те учеше на важни житейски качества: търпение, организираност и упоритост (докато събереш нужните документи, с които да докажеш право на използване - търговска марка, регистрация на фирма и т.н.). Школата за каляване на характера, наречена "Регистър.БГ", обаче може би ще затвори врати, след като единственият регистратор на интернет адреси с разширение .bg обяви нови, по-либерални условия за получаване на имена.

По-добре късно

"Регистър.БГ" (подразделение на варненската фирма "Цифрови системи") обяви във вторник новите си общи условия за получаване на национален домейн от областта на първо ниво (ccTLD). Досега желаещите да получат интернет адрес, който завършва с разширението .bg, трябваше да докажат правото си да използват желаното име. За целта трябваше да имате запазена в Патентното ведомство търговска марка, да сте регистрирана фирма, да притежавате печатно издание с ISSN, ISBN, да сте парламентарна коалиция и т.н. Ако желаехте да запазите интернет адрес със собственото си име, трябваше да стискате палци то да не съвпадне с фамилията на някой известен българин или да не прозвучи така на регистраторите от варненската фирма. ("Когато желаното име може да доведе до объркване, трябва да се използва друго име", според общите условия.)

Според новите условия вече можете да регистрирате име, без да отговаряте на тези условия - "на свой риск", както пише на уебстраницата на "Регистър.БГ". В такъв случай обаче домейнът ви ще бъде незащитен, т.е. ще подлежи на арбитриране при евентуални претенции към името. Защитени домейни са тези, които удостоверяват основания за ползване (фирмена регистрация, търговска марка и т.н.) или са на повече от 5 години.

Новосъздадената арбитражна комисия ще бъде една от най-важните части на регистратора. За съжаление за момента няма данни кой ще участва в този своеобразен съд освен споменатото в общите условия, че "ще бъде сформирана от "Регистър.БГ". Според Вени Марковски от "Интернет общество - България" и Красимир Симонски от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) няма информация към тях да са отправени покани за "експертно съдействие" в работата на тази арбитражна комисия. От общите условия обаче става ясно, че разглеждането на един подобен спор ще струва 100 евро.

Промяната в регламента за регистрация на интернет сайт с разширение .bg безспорно е крачка напред. Според Красимир Симонски, зам.-председател на ДАИТС, мерките, предприети от "Регистър.БГ", са много закъснели, но поне са факт. Остава въпросът защо подобна промяна бе извършена сега, при положение че защитниците на "Регистър.БГ" често обосноваваха тежката си процедура с тенденция в световен мащаб да се върви към по-строги правила, а не обратното. Според Вени Марковски, причината за промяната (осъществена в иначе отпускарския месец август) е предстоящата Първа конференция на регистраторите от Централна и Източна Европа в София от 8 до 10 септември.

Цялата статия - в "Капитал"


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com