Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Войната на таралежите с партиен билет (2-9-2008)

Сред партийците под 35 години се срещат най-често три типа: опаковани в костюми бебешки лица с оцъклен поглед, раздърпани бунтари и случайно попаднали. Ветераните в политиката по правило гледат на бъдното поколение като на шайка кариеристи, които идват, за да продадат идеалите на дедите на безценица. Отскоро комсомолците в големите партии се опитват все по-силно да разбият негативните клишета.

Преди последното заседание на правителството министрите бяха посрещнати от групичка младежи, които им връчиха ученически бележници. В книжките нямаше поставени оценки, но пък бяха указани предметите, по които ще се държи изпит - корупция, безхаберие, лицемерие, злоупотреба с власт, прозрачност, отговорност, справедливост и последователност. За "родител" на министрите беше посочен Ахмед Доган, а за директор на школото - "Европейски съюз". "Помолих за мой настойник да бъде вписан Симеон Сакскобургготски, защото аз съм от НДСВ", пошегува се Николай Василев. Орешарски пък отказа да получи бележника си, тъй като отдавна бил прехвърлил ученическите години. Книжките бяха подпечатани с логото на ГЕРБ и надпис "Няма право на поправка". Младежите в Генералската партия не се ограничиха само до раздаване на ученически книжки. ГЕРБерите сформираха специална проуправленска академия. Невръстните кандидат-управници тренират ден и нощ как да дават интервюта пред медиите, щом ги огрее парламентарното слънце. Дисциплината и обучението в политическата академия на ГЕРБ съперничи и на славата на Магнаурската школа. Вместо да садят саксии с рози или недай си боже марихуана под прозорците на Министерски съвет като връстниците си от БСП, младите ГЕРБери залягат над лекции.

Банката кадри на партията вдига лихвите си с обучения по психология на влиянието върху електората, решаване на политически конфликти под гражданско напрежение и дори мина курс по самооценка след психологически тест. Подготовката за властта на ГЕРБ ще накара и спецовете от академия "Уест Пойнт" да прежълтеят от завист, коментират от Генералската партия. През това време обаче младежите доказват, че и те не стоят по-високо от обикновените хора. Бургаската организация си учреди хип-хоп група, а скоро МГЕРБ организира фотоконкурс за любители.

Червената мрежа

В края на юли репортерка от червения сайт red-bg.net спря Волен Сидеров с новината, че шефът на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг е заявил, че лидерът на "Атака" е най-подходящият бъдещ премиер от опозицията, тъй като Бойко Борисов имал връзки с бившата БКП. "Той е направил една добра оценка за нас. Това може само да ме радва. Означава, че има корекция на мнението. Аз се радвам, че се нормализира отношението към нас като една отговорна българска и европейска партия", отвърна лидерът на националистите, без да се запъне. Разбира се, Пьотеринг никога не е казвал подобни думи, просто червените младежи са се чудели как да се надсмеят над вожда на "Атака". В последните месеци R.E.D. движението на Кирил Добрев стоеше в дъното на няколко подобни закачки.

В юлските дни, когато кофите за смет в София преливаха заради напуснали работа боклукчии, контейнерите осъмнаха с табели "Гарантирано от ГЕРБ". На следващия ден Бойко Борисов обвини БСП, че е изпратила циганите от чистотата на море, и призова ДАНС да разследва престъплението. В Столична община пък се изсипа тумба с червени фланелки. Младият социалист Цветан Фиков призна, че сам е инсталирал плакатите върху кофите. "За да спестя пари на данъкоплатците, идвам лично да се предам на ДАНС", обясни той. Фиков допълни, че 20 дни с колегите му са събирали пари, за да изпратят чистачите на "Какао бийч" в Слънчев бряг.

Шегите на RED със столичния кмет не спряха дотук. Ден след изявлението на Борисов, че през август остава в София да асфалтира улиците, хора от сайта го снимаха да отдъхва на плажа в Обзор, а фотографиите моментално обиколиха жълтата преса. Дни по-късно хора от Софийския клуб за социална политика пък засадиха гербери в улична дупка. Червеният сайт с близо 1500 потребители прилича неимоверно на нашумелите в интернет социални мрежи като Facebook, Myplace и Hi5. Феновете пишат коментари, обменят песни и клипове, общуват помежду се чрез аудио-видео чат. От половин година сайтът действа като виртуален парламент, където се срещат хора от цялата страна и измислят различни начинания. R.E.D. организира и националното турне на участниците в "Евровизия" - "Deep Zone", гвоздеят на което беше техно партито на Бузлуджа, където премиерът Сергей Станишев дебютира като диджей.

"За мен е чест обаче, че с активното включване на младежи от БСП в R.E.D. показахме на всички политически партии, че са много изоставащи, архаични и умиращи като бъдеще", заяви наскоро пред "Стандарт" младежкият секретар на партията Кирил Добрев. По време на срещите из страната Добрев призоваваше питомците да се обединят и заедно да променят столетната партия. През октомври R.E.D. ще проведе първата си национална среща, а според хора от "Позитано" 20 мрежата ще бъде основата, върху която ще се изгради бъдещата единна младежка организация на БСП.

Бодрата смяна на Доган

"Нашата дейност не е свързана толкова с шоу и театър. Мисля, че подобни закачки са откъснати от същността на политиката да решава проблемите на обществото", заяви пред "Стандарт" лидерът на младежкото ДПС Корман Исмаилов. Кадрите на Ахмед Доган залягат над по-прагматични неща - обучения, семинари и организационно изграждане. Учат се как да пишат проекти по европейските оперативни програми. "Тъй като много от нашите организации са из селата, най-силно се набляга на програмата за развитие на селските райони и "Млад фермер", подчертава той. С 22-те си хиляди членове МДПС е най-многобройната либерална младежка организация в цяла Европа. Признание за тяхното влияние е избирането на Сибел Реджеб за вицепрезидент на Европейската либерална младеж (LYMEC). През следващия месец Исмаилов заедно с младите царисти ще бъде домакин на среща на ръководствата на либералите от стария континент. Новото поколение в движението често е обект на завист сред другите партийни комсомоли заради осигурените им писти за бързо израстване. Всяко лято МДПС се занимава с подбор на кандидат-студенти и изпращане на стажанти в европейските институции в Брюксел. От 1993 г. насам по партийна линия са се изучили в университети в Турция, Западна Европа и САЩ над 1500 души. "Визията на председателя Ахмед Доган отпреди 15 години вече дава резултат. Докато има партии, които са останали почти без кадри - жънат, каквото са посели", отбелязва Корман Исмаилов. Той не може да изброи колко са младежите, избрани за кметове и общински съветници. "Много са", отговаря лаконично. В ДПС не съществува специална квота за хора под 35 години, но при представянето на всяка листа ръководството строго пита: "Къде са ви младежите?" Младежкото движение се мобилизира най-вече по време на избори - лепят плакати, обикалят от врата на врата, държат речи по мегданите, ходят да агитират по нивите с тютюн и краварниците. "При нас има младежи с повече от 10-годишен политически опит. Те трупат авторитет, изграждат се като лидери и изместват по-старите по естествен път. Разбира се, има съпротива от страна на ветераните", смята младежкият лидер на ДПС.

_______
Pressboard.info


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com