Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Проектът "Еуропеана" дигитализира цялата европейска култура (3-11-2008)

Нова онлайн енциклопедия ще се появи в световната мрежа в средата на ноември, като амбицията й е да съперничи на проекта на "Гугъл" за дигитализиране на писменото наследство на света, известен като "Гугъл лайбръри". Проектът се казва "Еуропеана" (Europeana) и в момента сайтът му в интернет все още е само в тестови вариант. Преди дни обаче европейският комисар по информационно общество и медии Вивиан Рединг обеща енциклопедията да тръгне на 20 ноември и чрез него да има свободен достъп но 2 млн. артефакта от европейското културно наследство - картини, книги, карти, снимки, филми, на три езика - английски, френски и немски, разказва сп. "Шпигел". Чрез "Еуропеана" потребителят ще може да тръгне например от "Мона Лиза" и да продължи да рови сред подобни творби, като търси по ключови думи - Леонардо да Винчи, портрет, Италия и др.

Една от главните цели на проекта е да се даде своеобразен европейски отговор на "Гугъл",

чиято дигитална библиотека стартира още през 2004 г. и в процеса на работа вече са сканирани около 10 млн. книги и други творби от световното наследство. Засега Америка има предимство най-малко в цифрите, коментира "Шпигел". Бившият френски президент Жак Ширак дотолкова беше недоволен от "Гугъл", че предложи създаването на алтернативна европейска търсачка - Quaero, но проектът не потръгна и беше спрян през 2006 г. През 2005 г. пък Ширак и още петима държавни глави инициираха създаването на европейска дигитална библиотека, като именно този проект послужи като основа за "Еуропеана".

Когато се говори за дигитална енциклопедия от подобен мащаб, вероятно можем да си представим как стотици европейски функционери денонощно се потят, за да сканират например изданията на Шекспир или платната на Пикасо. Картината обаче е различна, обяснява говорителят на еврокомисар Рединг Мартин Зелмайер. "Еуропеана" всъщност предвижда съчетаването в едно на различни дигитални проекти, което вече са в ход в различни европейски държавни библиотеки и архиви, така че книги, филми и картини да бъдат достъпни от един-единствен сайт.

Никой в Европейската комисия не сканира книги, но подчинените на Рединг всъщност имат тежката задача да координират различните дигитални подходи, така че всички сканирани файлове да бъдат съвместими помежду си. Другата задача е да се избегне дублирането на файлове, тъй като "Еуропеана" едва ли се нуждае от примерно 27 дигитализирани копия на "Фауст" на Гьоте. "Задачата ни наистина е достойна за Херкулес", казва Зелмайер.

Друг основен проблем е подборът на артефактите - какво точно трябва да се появи от самото начало в енциклопедията. По дефиниция "Еуропеана" има за задача да "покаже главните елементи на националните култури", обяснява Зелмайер, което значи, че артефакти като Гутенберговата Библия и "Магна харта" ще имат предимство. "Изключително важно е обаче решенията за подбора да не бъдат вземани от политическа гледна точка", смята говорителят. Евробюрократите са оставили този въпрос на библиотекари и архивисти, но пък те от своя страна имат различни приоритети, което на моменти затруднява работата.

Доброто при "Еуропеана" е, че тя няма да се ограничи само до ЕС, но ще се опита да включи артефакти от всички култури на Стария континент

обяснява "Шпигел". Тя ще интегрира например и колекции като тази на Stiftsbibliotek в швейцарския град Санкт Гален, която през октомври започна дигитализиране благодарение на дарение от американската фондация "Мелън". Директорът й Ернст Тремп признава, че мотив за инициативата е било наводнението в Дрезден през 2002 г., когато много ценни стари творби и ръкописи бяха сериозно застрашени.

Stiftsbibliotek притежава една от най-ценните колекции със средновековни манускрипти, включваща най-старата запазена германска книга - латинско-немски речник от 770 г., известен като Abrogans, ирландска граматика от 904 г., любопитни книги с проклятия срещу крадците на книги, пиянски песни и др. Проектът в Санкт Гален е типичен за подхода, който се използва и на други места - той започва като консервационна мисия в библиотаката на едно абатство и прераства в опит да бъдат дигитализирани и събрани в един сайт всички средновековни документи на Швейцария. Сега Stiftsbibliotek е част от мрежа, наречена "Виртуална ръкописна библиотека на Швейцария". Засега тя няма връзка с "Еуропеана", но според говорителя на проекта Джонатан Пърди от Националната библиотека на Холандия няма непреодолими пречки за включването й. "Ние просто не сме поканени да се присъединим", казва Рафаел Швемер, компютърен специалист от университета във Фрибург, който ръководи швейцарската виртуална библиотека. "Все пак ние започнахме още преди 5 години, когато "Еуропеана" не беше дори и идея."

Не по-малко важно от разширяването на базата на проекта е събраните в него данни да бъдат съвместими, пояснява Пърди. "Сканирането само по себе си не е проблем, проблемите идват при категоризирането на артефакта, за да бъде той лесно намираем в мрежата." Годината на творбата, нейният автор, основните цветове, ако е картина, и тематиката - всичко това влиза като метаданни в "Еуропеана" и може да се ползва за намиране на информацията. "Все още е трудно всичко до бъде поставено в едно и също пространство, но работим интензивно, за да решим проблемите на съвместимостта", допълва Пърди. "Надяваме се, когато проектът мине на втората си фаза - 10 млн. дигитализирани обекта, достъпни за потребителите през 2010 г., нещата вече да са улегнали. Но преди това да видим старта на "Еуропеана" след по-малко от 20 дни."

Източник: dnevnik.bg


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com