Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Държавата плаща десетки милиони, е-правителството още не работи (5-5-2008)

На 30-и април "Труд" публикуваха следните съобщения, препечатани от Pressboard.info:

Сървъри във вилата на Вълко Червенков

Електронното правителство беше настанено през февруари миналата година в бившата вила на комунистическия лидер Вълко Червенков в резиденция "Бояна".

Под кулата с часовника зацъкаха сървърите на електронния кабинет. Засега обаче сградата е полупразна, тъй като правителството още не е заработило с капацитета, за който е предвидена системата, за която държавата до момента е броила около 10 млн. лева

През февруари миналата година премиерът Сергей Станишев даде старт на електронното правителство. За него на Министерството на администрацията беше дадена вилата на Вълко Червенков в резиденция "Бояна".


както и този, по-голям материал:

Плащаме всички борчове към държавата на адрес Egov.bg

Самотният лапландец на Северния полюс може да си плати всички дългове към държавата, без дори да си покаже носа от иглуто. Стига само да има в къщата си компютър с интернет, с каквито във Финландия всъщност разполагат почти 80% от жителите. Във века на технологиите обаче за съвременния българин е истинско предизвикателство да разбере дори колко дължи на държавата, без да се разкара по няколко гишета. А да може да си плати борчовете, без да излиза от къщи, за него е толкова необозрима мечта, колкото да види Северното сияние от София.

От октомври т. г. всеки българин ще може да изплаща борчовете си към държавата през интернет, и то от един уебсайт, обещават от правителството.

Вече повече от две години министърът на държавната администрация Николай Василев ни обещава, че ей сега ще реши проблема с висенето по гишетата и вече ще можем да контактуваме с чиновниците само по интернет. Междувременно държавата похарчи над 10 млн. лв., за да сложи няколко мощни компютърни сървъра в резиденция "Бояна", да ги върже в мрежа с държавните ведомства и общинските служби и да отвори портала на електронното правителство в интернет с адрес www.egov.bg.

Въпреки това и до днес човек не може да си извади нито един държавен документ от компютъра вкъщи или в офиса. Причините са две. Първо, за да издаде кетапа, обикновено държавата иска такса, а тъй като няма система за компютърно разплащане с чиновниците, парите трябва да се внесат на ръка в банка или в касата на съответната служба.

И вторият проблем е, че не са пренаписани няколко наредби, които да направят легални електронните документи и да задължат всички чиновници да ги признават наравно с хартиените. Четири от наредбите ще бъдат приети от правителството днес*.

А миналия четвъртък пък беше подписан договор, обещаващ да реши и проблема с разплащанията. Държавата възложи на най-голямата фирма за такива услуги у нас "Датамакс", която държи системата ePay.bg, да разработи единна разплащателна среда. Тя трябва да осигури възможност на гражданите и фирмите да превеждат пари по сметки на централната и местната администрация. "Датамакс" се ангажира държавната електронна "каса" да тръгне до октомври. Компанията започва работа по проекта, след като спечели конкурс на Министерството на държавната администрация. Договорът е на стойност малко над 1,090 млн. лв. и се финансира с европари. Българските потребители ще плащат по електронен път услугите, заявени в портала на електронното правителство www.egov.bg или в регионалните административни портали. Освен това всеки гражданин или фирма трябва да може да провери в интернет своите борчове към различни ведомства - от данъците и осигуровките до глобите ни в КАТ, обясни пред "Труд" шефът на фирмата Георги Маринов.

Хората ще плащат всички или избрани свои задължения със своята банкова карта или директно от банковата си сметка. За да направят това обаче, задължително трябва да имат универсален електронен подпис (УЕП), с който да идентифицират самоличността си. В момента, за да се сдобиете с такъв, ви трябват около 100 лева. Самият подпис е 50-60 лева, още толкова излизат картата с чип и четящо устройство. Можете да си го извадите от четири фирми, които са лицензирани за това -"Банксервиз", "Инфонотари", "Информационно обслужване" и "Спектър".

Естествено банките няма да правят преводите към държавата даром. Но таксата е до 80 ст., а ако отидете на банково гише, понякога ви товарят с по 2-3 лева. Освен това системата пази данни за всяко плащане. Така хората могат да получат информация дали парите им са стигнали до администрацията и кога.


(Б.ред., portal.bg): От което разбираме, че все още в страната нищо не е направено, независимо от факта, че именно Николай Василев се занимава с развитието на т.нар. информационно общество още от времето, когато бе министър на транспорта и съобщенията.
Или може би именно поради този факт?


_______
Текстовете на наредбите можете да видите тук.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com