Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Българският ИКТ пазар гони 3.8 млрд. евро (5-11-2008)

Българският бизнес с информационни и комуникационни технологии е генерирал през 2007 г. приходи в размер на 3.3 млрд. евро, а според прогнозите общите постъпления в двата сегмента през 2008 г. ще достигнат 3.8 млрд. евро. Такива са данните на Българската асоциация за информационни технологии и съобщения (БАИТ), изнесени от нейния председател Боян Бойчев. Този обем представлява близо 10% от брутния вътрешен продукт на страната, което нарежда хай-тек сектора на второ място по принос след туристическия бранш. На пазара работят повече от 1600 активни компании, които са под един процент от всички фирми в България. В сектора са заети между 48-50 хил. души, а средната годишна заплата се движи между 7.5 хил. и 9 хил. евро. Това е незасегнат от безработицата сектор, в който компаниите продължават да изпитват глад за кадри. Браншът е импортно ориентиран, тоест вносът на технологии и продукти преобладава над износа. "В Европа има една държава - нетен износител на ИТ - Ирландия, всички останали са нетни вносители. Нашата цел е ИТ бизнесът да бъде генериран в България, дори Азия да е ИТ работилницата на света, но асемблирането и обслужването да се правят в България и така по-голям процент от добавената стойност да остане тук", заяви Бойчев.

Минилаптопите излизат на мода

За първа година анализаторите очакват спад в обема на хардуерния сегмент, което се дължи на по-слабите продажби на настолни компютри, заяви Бойчев. За сметка на това през първата половина на настоящата година търговията с малки лаптопи (с 13-инчов екран) отбелязва над 100% ръст. Това явление се вписва в общата световна тенденция, която все още не се наблюдава в България, продажбите на преносими компютри да изпреварват настолните. По данни на агенцията за пазарни анализи CBN за последните 15 години в страната са продадени 2.3 млн. броя компютри, а само през 2007 г. те са близо 1.6 млн. Според анализаторите се очаква ръст на търговията с лаптопи, като директните продажби от щандовете на веригите магазини ще расте за сметка на покупките през офисите на компаниите. Този факт насочва към другата тенденция за последните няколко години - бизнесът с ИКТ продукти от веригите се превръща в хит, като основната причина е големият избор от различни марки, който клиентът има. Хипермаркетите не са интересни за ИТ компании, които предлагат решения, предназначени за големи клиенти. Други пък се въздържат да продават стоки през тях заради малките маржове и плащанията на дълги периоди.

Според прогнозите на CBN през 2008 г. пазарът на хардуер в страната ще бъде между 495 и 530 млн. евро, а очакваният ръст е 4-10%. Агенцията също отбелязва тенденцията към спад в продажбите на хардуер и вероятната преориентация на компаниите от този сегмент към сферата на софтуера и услугите. Забавяне на растежа не се очаква на софтуерния пазар. Приходите от този сегмент за 2008 г. наближават 500 млн. евро. Само обемът на бизнеса на компаниите, занимаващи се с аутсорсинг, сред които са големите с центрове в България - "Хюлет - Пакард" и Ай Би Ем, прехвърлят 100 млн. долара.

Сериозен източник на приходи за сектора са обществените поръчки. По данни на CBN за десетина години - от 1999 г. до сега, са подписани 2501 договора на хай-тек компании за доставка на техника, а само за миналата година обемът на поръчките вече минава 100 млн. евро. Представители на сектора са разговаряли с председателя на ИТ агенцията Пламен Вачков по въпроса за търговете и са предложили държавата да обявява публично бюджета си за информационни технологии.

Засега експерти и бизнесмени се въздържат от прогнози как световната финансова криза ще се отрази върху сектора. От CBN виждат два възможни варианта за това - "мек вариант", при който секторът забавя ръста си до едноцифрени число, и "твърд", което означава загуби и съкращаване на работни места.

Социални измерители на сектора

"В България вече има 3 млн. потребители на интернет по данни за третото тримесечие на 2008 г., съобщи председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков. Расте и броят на абонатите на широколентов достъп, които за първите шест месеца на годината отбелязват 26% ръст. "Близо 2 млн. компютъра има в България в момента, а всеки от тях се ползва от поне двама души, тоест 4 млн. души вече притежават някаква компютърна грамотност", посочи председателят на БАИТ Боян Бойчев.

Източник: дневник.бг


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com