Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Изгубени в мрежата (7-2-2008)

"Стандарт" 6 февруари 2008, 16 стр.
Напъните да вкарат българина в модерните технологии раждат гафове
Повечето нашенци са готови да висят на опашки, но да не плащат по интернет

Екип на "Стандарт"

Въпреки че живеем в ерата на информационните технологии, повече от половината нашенци още се ужасяват от компютрите като дявол от тамян. Едва 23% от българите пък си имат PC у дома. В същото време постоянно се инвестира в развитието на информационните технологии. Амбицията е скоро да си решаваме проблемите с едно кликване на мишката. Да плащаме сметки в интернет, да кандидатстваме в университета и забавачката виртуално, да пазаруваме онлайн. Крайно време е това да се случи - да не кажем, че сме доста закъснели. Друг е въпросът обаче готов ли е нашенецът да смени вечното висене по опашки със сърфирането в интернет.

Иновация или дискриминация? Този въпрос си задават днес софиянците, принудени да запишат малчуганите си в детската градина по интернет. Новата система, измислена от Столична община, за да сложи край на ерата на опашките от тъмно, се оказа нож с две остриета. Защото и баба знае да висне на опашка пред градината в пет сутринта, но не е и сънувала как да се вмъкне на адрес www.kg.sofia.bg и какво да прави след това. Особено когато сайтът блокира още в първия ден заради всички мераклии да уредят детето в забавачката. Хаосът няма да е по-малък, когато това лято СУ започне да приема документи само онлайн, пак с благородното намерение да спести време на изнервените кандидат-студенти. Какъв е изводът? Твърде рано е пред българина да бъде поставян ултиматумът да си върши работата през интернет. Трябва да има алтернатива - макар и тя да предполага редене на опашки и разкарвания по институциите.
Избор например има, когато дойде ред да се плащат данъци. От сайта на Националната агенция по приходите може да си разпечатате декларации и да ги подадете в най-близкия клон на НАП. Ако пък сте вещи в Мрежата и имате електронен подпис, спокойно може да декларирате и платите налозите по интернет. Алтернатива има. Единствено търговците, които подават Интрастат декларации, са задължени да го направят през сайта на НАП. От агенцията са преценили, че фирмите са достатъчно вещи в Мрежата и няма да има опасност да се заплетат при плащането на налозите. По-оправните в интернет се възползват от е-услугите и на други институции. Подават митнически декларации по електронен път, пишат жалби и молби до министерствата или си вадят документи от виртуалното деловодство на общинските администрации. За целта трябва единствено електронен подпис. Цената му варира между 30 и 70 лв. и се подновява всяка година. Обикновените българи обаче рядко се възползват от удобството на електронния подпис, ползват го обаче все повече фирми.Плащането на сметки и покупки през интернет също набира скорост. Българите все по-често се престрашават да си оправят сметките за ток, телефон, вода, парно, GSM през ePay. Също така да правят банкови преводи в нета и да си купуват стоки и резервират почивки от домашния компютър без страх от хакерски набези. Хубавото е, че при плащане в интернет с национални дебитни карти с логото на "Борика" не се дължат никакви такси и комисиони към ePay. Въпреки това доста българи все още се смущават да вкарат портфейла си в Мрежата заради страх от хакерски атаки. Максимата "Око да види, ръка да пипне" важи с пълна сила при разплащанията в интернет. Българите са недоверчиви и се съмняват в удобствата, които предлага виртуалното пространство, недоволни са експертите в бранша.

Източник: www.pressboard.info


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com