Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Хакери в детската градина -хайде, бе (7-2-2008)

"24 часа" 6 февруари 2008 , 17 стр., Лични
Щом сайтът се срина, значи някой не си е свършил работата

Станимир Въгленов

ОЧЕВИДНО влизането в детска градина е една от най-ценните придобивки на столичани, щом хакери организирано сринаха новия общински сайт.

Всичко щеше да е смешно, ако десетки хиляди семейства не се чувстваха измамени от иначе модерната придобивка - да запишат детето си чрез интернет. Само който не е влизал в специализираните им форуми в интернет, не знае колко граждански активни и опасно отмъстителни могат да бъдат.

Цялата история обаче е тъжна, защото за малко не бе опропастена една отлична идея, за която трябва да поздравим общината.

И веднага след това да им издърпат ухото, защото допуснаха тази инициатива за стопиране на корупцията в детските заведения да бъде срината по най-балъшки начин.

Самата община прекали с хвалбите за сайта. Такова поведение сред хората с хакерски умения

е зов "Ела, Вълчо, изяж ме!"

И стартирането на сайта бе голям гаф заради безумната организация на надпреварата. Все едно да пуснеш огромна тълпа в малка зала през тясна вратичка. И в същото време да не забраниш на други да влизат през прозорците, задния вход и комина. Това направиха хора с компютърни умения, които знаеха как да се вмъкнат в блокирания за други сайт.

Никой от организаторите не се сети да обяви, че подобни хитрини водят до дисквалификация и опорочи процедурата от самото начало и убеди прецаканите, че корупцията минава от една форма в друга.

От общината засилиха това впечатление, като обвиниха за провала някакви орди от злонамерени хакери. В България обаче

истински хакери няма от поне 10 години

и това го знае всяко хлапе.

Хората, които прочуха в един период България, отдавна имат престижни позиции като програмисти, мрежови специалисти, експерти по хардуер и др. Кой интелигентен човек би повярвал, че ще използват хакерските си умения в състезание за забавачки.

Затова и оправданията на фирмата-изпълнител на системата "Сирма" звучат нелепо (добре че шефът й се извини на софиянци). Какво значи "хакерите са виновни!? Мощна фирма, която е дълго в бизнеса, знае основното правило: щом хакерите са успели да свършат тяхното, значи някой във фирмата не е свършил добре своята. Толкова!

И вместо да се жалва на общината, ГДБОП, господ бог и т.н., "Сирма"

да благодари на така наречените хакери,

че тестваха устойчивостта на системата и откриха слабите й места. Уважаваните фирми плащат за такава услуга, защото помага да се подобри продуктът им.

Затова от "Сирма" се очакват поне две неща: да качи в сайта си (а също и в сайта за забавачките) пълен отчет за похарчените пари. Защото сумата варира в различни публикации от 200 до 400 хил. лева, което е обезпокоително.

Второ, да обяви мерките, които са взети за подобряване на системата. Особено важно е не само удобното ползване на сайта, но и сигурността на вече събраната база данни. Веднага се сещам за поне 500 фирми и хора, които ще платят добра цена за данните на над 10 000 софиянчета, родителите и местоживеенето им.

А Столичната община трябва да преглътне горчивия хап от проваления старт на една добра идея.

Гафовете трябва да спрат дотук. Какво значи "една седмица ще мислим дали да признаем, или не резултатите?!". При толкова деликатна тема като детските градини дори при 1 % съмнение за нередност резултатът се обявява за невалиден. А в случая и от общината, и от "Сирма" признават, че злонамерените атаки са били между 70 и 90%. Всъщност това е процентът на нередностите и каква ти тук една седмица:

отменете опорочената класация веднага!

И направете нова, което ще е вече много по-лесно, защото участниците са регистрирани, и то съобразно нуждите си. Тоест лесно може да се направят честни състезания за отделните дисциплини (ясли и групи в забавачките) и никакви хакери не могат да повлияят.

Естествено, и най-добрата класация няма да реши проблема с местата в детските градини, където дефицитът е поне 3000 бройки. В цялата каша все пак има нещо хубаво - общината вече знае кой квартал какво търсене има. Това ще й помогне да планира бъдещите си инвестиции. А те трябва да бъдат направени час по-скоро, защото едно е сигурно - броят на столичани, включително на възраст за забавачка, тепърва ще расте с още по-бързи темпове.

Вече няколко пъти от общината обявяват, че до края на годината ще бъдат разкрити още 2700 нови места в столични детски градини. Ако това стане, проблемът ще бъде разрешен. До момента обаче няма информация за нито едно реално ново място. Строи ли се нещо? Къде се правят ремонти? Не е необходимо тази информация да излиза с бляскаво рязане на ленти. Просто съобщавайте за нея в сайта, в който софиянци влагат немалко пари.

Източник: www.pressboard.info


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com