Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Носителите на права: Интернет доставчиците да спират достъпа на пиратите (8-12-2008)

Доставчиците на интернет достъп да бъдат по-отговорни към ставащото във виртуалното пространство и към действията на крайните потребители, поискаха по време на кръглата маса "Съдържанието и интернет взаимодействието между правоносители и интернет доставчици" носителите на права.

"Те са вратата към съдържанието и затова трябва да бъдат негови пазители, да излязат от удобната неутрална позиция", каза пред "Дневник" изпълнителният директор на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) Ина Килева. Тя посочи, че съдържанието е двигател за развитие на технологичната инфраструктура и в света се наблюдава бум на абонамента за високоскоростен интернет, който за една година е нараснал с 11%. В момента няма законово изискване операторите да следят трафика в мрежата, като от БАМП предлагат да се подпише споразумение между тях и интернет компаниите за по-голяма отговорност при използването на защитеното с авторско право съдържание.

"В България средата е изкривена, с почти 100% пиратско съдържание, а моделът не включва отговорно поведение нито на доставчици, нито на крайни потребители. За да се случи легален достъп до съдържание, трябва да седнем на масата", каза Килева.

Ситуацията в момента напомня онази отпреди 3-4 години, когато НСБОП, носителите на права и интернет компаниите подписаха меморандум за сътрудничество в битката срещу т.нар. фрий сървъри. Доставчиците трябваше да следят кой качва големи файлове на сървърите за безплатен хостинг и да ги трият. Носителите на права пък трябваше да им пращат списъци със защитени заглавия. И тогава правоносителите настояваха, че голямата отговорност носят интернет компаниите.

"Не е работа на интернет доставчиците да следят предварително какво съдържание се качва в мрежата", каза изпълнителният директор на Сдружението за електронни комуникации (СЕК) Димитър Ганчев, което обединява интернет компании. Според него в битката срещу пиратството трябва да се внимава много, за да не се прекали. Например да се постави торент технологията извън закона заради злоупотребата с нея или да не се прави разлика между доставчик на чистия достъп и онзи, който доставя съдържание. Затова, смята той, информацията трябва да се филтрира законово при нейния източник, а не при потребителя. "Проблемът е при онзи, който предоставя достъп до сайта с незаконно съдържание, а не при доставчика на свързаност на крайния потребител", обясни Ганчев и допълни, че моделът за легално ползване на съдържание е абонаментът, който вече работи в много страни.

Според Ина Килева липсва конкретна правна норма, която да регламентира отговорността на интернет доставчиците и затова страните в ЕС търсят сами варианти за запълване на този дефицит.

Във Франция тече законодателна инициатива за създаване на специален регулативен орган и промяна на законодателството в областта на защитата на личните данни. Освен това има и процес на "постепенен отговор", тоест интернет доставчиците следят за различни нарушения, например качването на голямо количество защитено съдържание и се намесват, като предупреждават абонатите си, че нарушават закона. Ако абонатът не се вслуша, следват санкции - прекратяване на достъпа за срок от 1 до 3 месеца и дори за една година. "Това е отговорно поведение, защото крайният потребител се интересува най-вече от съдържанието и ползва мрежата на доставчика, за да стигне до него", подчерта Килева.

Във Великобритания шест големи интернет доставчика са подписали меморандум за сътрудничество с музикалната и филмовата индустрия под егидата на правителството. Доставчиците на Острова пращат регулярно писма до нарушителите, а санкциите към тях са предупреждение, частично спиране на достъпа, публикуване на списък на големите нарушители на сайта.

Източник: dnevnik.bg


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com