Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Днес е Международният ден за безопасен интернет (12-2-2008)

Фотограф: Красимир Юскеселиев

Днес, 100 организации в над 50 страни по света отбелязват Международния ден за безопасен Интернет, предаде пресслужбата на Представителството на ЕК у нас. В Брюксел за пръв път Европейската комисия организира паневропейски младежки форум за безопасен интернет с участието на Меглена Кунева, комисар за защита на потребителите. Целта на срещата е подобряване на диалога между децата и вземащите решения, както и да се популяризира безопасното ползване на интернет от малолетни.

"Децата много бързо се възползваха в максимална степен от онлайн услуги като сайтове на социални мрежи и мобилни телефони. Но много от тях все още подценяват скритите рискове по използването на тези услуги – от кибернетично малтретиране до сексуално прелъстяване онлайн. Призовавам днес всички лица от публичния и частния сектор, които вземат решения, да слушат децата и се учат от тях, както и да подобрят стратегиите за осведоменост и средствата за защита на непълнолетни", заяви Вивиан Рединг, комисар по въпросите на информационното общество и медиите. Тя обясни, че до края на месеца ще предложи нова програма за безопасен интернет за периода 2009—2013 г..

Меглена Кунева, еврокомисар за защита на потребителите, която представляваше днес Европейската комисия на проявите за безопасен интернет, добави: "Както изглежда от проучванията, използването от децата на онлайн технологии и техните виждания за потенциални проблеми може силно да се различават от вижданията и познанията на възрастните. Ето защо за нас е толкова важен прекият диалог с младите хора – днес в Деня за безопасен интернет, а също и през останалите 364 дни от годината."

Тази година ежегодният ден за безопасен интернет ще се проведе за пети път. За повишаване на осведомеността за по-малко очевидните рискове в онлайн среда, Комисията организира паневропейски младежки форум в Брюксел.Тридесет младежи на възраст от 14 до 17 години, които днес ще се срещнат с Кунева, членове на Европейския парламент и представители на промишлеността, ще определят десет най-важни съвета за безопасност в интернет.
Днес, като част от световен блогатон, ще се публикуват резултатите от организиран в световен мащаб конкурс за създаване на материали за осведоменост в тази област. В конкурса участваха млади хора от стотици училища и младежки клубове. Представените 665 съчинения разглеждат темата: "Животът онлайн е такъв, какъвто си го направиш".

Проявите, организирани тази година на национално ниво в Европейския съюз по повод на деня за безопасен интернет, включват:
в Испания Protegeles, националният осведомителен център за безопасен интернет, ще пусне телевизионен рекламен спот "Животът онлайн е такъв, какъвто си го направиш", който ще се излъчи и в други държави от Европейския съюз.
В Австрия победителите от първия национален конкурс за филми, направени с мобилен телефон, ще участват в медиен семинар за безопасното използване на такива телефони.
В Белгия от 10:30 часа ще се проведе пресконференция в сградата на гилдията на кожарите в центъра на Брюксел с представители на университетите, участващи в изследователския проект "Юношите и интернет – рискове и благоприятни възможности"(TIRO), финансиран от Министерството за научна политика.
В Дания повечето популярни онлайн общности за деца и младежи ще отбележат деня за безопасен интернет с виртуални тържества на своите портали.
В Полша голяма компания за кабелна телевизия ще пусне специално ръководство за родители и деца. Това ръководство, преведено на 11 европейски езика, ще бъде пуснато и в няколко други държави от ЕС.


За повече информация:
www.europa.eu.int/saferinternet
За пълен календар на събитията по деня за безопасен интернет и блогатона:


Източник: www.evropa.dnevnik.bg


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com