Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Държавно во@йорство (13-2-2008)

"Сега" 13 февруари 2008 , І стр.
С лозунга за ефективно противодействие на престъпността на службите са дадени огромни правомощия да следят комуникациите в интернет без гаранции срещу възможни злоупотреби

Петър Петров

"Италианските телекомуникационни компании и оператори отсега нататък няма да могат да пазят никакви данни за посещаваните от потребителите сайтове по интернет. Това няма да може да се прави дори заради причини, свързани с правосъдието. Така реши италианската Служба за защита на частния живот на гражданите". Това съобщение на базирания в Италия сайт "ПронтоСофия" изобщо не кореспондира с появилата се по същото време в българския "Държавен вестник" Наредба №40, издадена съвместно от МВР и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).
От родния документ излиза, че българските телекомуникационни оператори и интернет доставчици не само ще пазят с месеци всички данни за разговори по фиксирани и мобилни телефони и за ползване на интернет от всеки отделен потребител, но и ще трябва да осигуряват и активен, и пасивен достъп и до тях, и до осъществяваните в реално време комуникации.
В същото време италианската Служба за закрила на частния живот на гражданите вече е наредила на италианските телекомуникационни компании до два месеца да унищожат незаконно съхраняваните информации и да предприемат действия, чрез които да не може подобни данни да бъдат пазени занапред. "Тези мерки потвърждават, че действа един нов и важен принцип, според който трябва да бъдат пазени в тайна данните за навигирането в интернет на потребителите", казва Мауро Паисан, представител на Службата за закрила на частния живот на гражданите, цитиран от "ПронтоСофия" . Пак според него телекомуникационните компании не могат да пазят данни и за думите, търсени от потребителите чрез интернет търсачки. И всичко имало за цел

да не се получава информация за личните и социални контакти на потребителите,

за религиозните и политическите им убеждения или за сексуалната им ориентация. Според италианското решение единственото нещо, което компаниите могат да пазят в архивите си, е информацията, свързана с консумирането на интернет трафик с цел заплащането на предоставените от тях услуги.
Точно наопаки са действали българските власти. Оправдават се, че просто транспонирали, преписали, вкарали в действие, приложили директива на Европейския съюз. Дори се хвалят, че опитали да отложат влизането й в сила за България за март следващата година. Факт е, че такава директива има. И тя беше приета след много обсъждания, скандали, спорове. Но Италия е член на ЕС. При това от старите страни-членки. И не се дава. Както например и Германия, където се твърди, че сходно на италианското разрешение на проблема е било прието и постановено от местен съд.
В същото време България е на път да се престарае. Вече започна и контраакция на организации, които ще я атакуват във Върховния административен съд. Тепърва ще се изследва и доколко всичко написано в наредбата е възможно да бъде уредено в подзаконов акт или е необходим закон. Нищо чудно да се стигне и до Конституционния съд чрез атака на Закона за електронните съобщения, на чието основание - чл.251, е издадена наредбата.

А това, което предстои, е страховито

Няколко дни след обнародването на Наредбата пред ДАИТС се събраха младежи, които протестираха и срещу документа, и срещу директивата на ЕС. Те издигаха лозунга "Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете".
МВР ще знае точно за всеки един от потребителите на интернет (които са близо 27% от населението в България, а по скорошни данни например само в АБВ има над 2.6 милиона активни адреса, а пък АБВ ICQ е с близо 400 000 активни потребители) наборите от IP адреси и по кое време за ползвани. Ще става ясно кой каква комуникация е водил и с кого. На кого са изпращани електронни писма, кога и колко пъти. С кого е говорено чрез използване на телефония (примерно SIP), колко пъти и колко време. С кого е чатено чрез ползване на средства за мигновени съобщения, колко пъти с кого и колко време. Или казано иначе, МВР ще има възможността да знае по всяко време кой стои зад даден IP адрес, кой какви познати има, колко време прекарва в интернет и какво точно прави и с кого. Чрез използване на Social Networking инструменти ще може да се проследи цялата история в интернет.
Може би тук е мястото да се отбележи, че всъщност за последното

изобщо не се чака да влезе в сила евродирективата и наредбата

Наскоро самото МВР си обяви, че при залавянето на разпространител на педофилски снимки в мрежата престъпната дейност била установена и чрез установяване на цялата му история на влизане, комуникация и излизане от мрежата.
Всичко това е добре, ако има гаранции, че цялата тази мощ ще се стовари срещу престъпници. Но в случая се дава безконтролното право на някой да рови в кореспонденцията на всички, при това без дори хората да разберат това.
Защото наредбата задължава всички телефонни оператори и интернет доставчици да осигуряват на МВР "пасивен технически достъп чрез компютърен терминал" до съхраняваните данни. Нещо, което може да означава само, че службите ще могат да контролират информационния поток и без самият оператор да знае. Не че специално за телекомуникационните оператори това не се прави и сега. Още повече че след кратки спорове през последните години бе вкарано изискването при лицензирането им, че трябва за своя сметка да купят техниката, която да позволява достъп на МВР и службите.
Документът предполага и възможност данните за действията в интернет, както и за разговорите по фиксиран и мобилен телефон да са достъпни в реално време за служба "Оперативно-техническа информация" на МВР. Със сигурност те ще са достъпни и за техническите служби и на Държавната агенция за национална сигурност, когато бъдат създадени.
В наредбата има и любопитен детайл, според който всяка година до 31 март операторите ще трябва да дават отчет на министъра на вътрешните работи колко пъти са предоставяли събраните данни на компетентните органи - прокуратура, следствие, спецслужби, колко пъти не са могли да го направят и по какви причини. Тази информация ежегодно щяла да се праща и на Европейската комисия. Много трудно може да издържи каквото и да е смислено и логично обяснение за този текст.
Така или иначе, обаче операторите ще имат задължението да пазят всички тези данни цяла година. Те протестират, защото ще трябва да вложат много пари, за да поддържат такава огромна база данни. Но това е най-малкият проблем.

По-драматично обаче е положението със събираната, проследявана

и използвана информация. Защото това засяга всеки един човек, който говори по телефон или пък ползва интернет. Просто всеки негов чат или разговор може да стане достояние на операторите или на службите, дори само при "съмнение". Без фактически никакъв контрол и абсолютно безнаказано.
Наредбата предвижда само две санкции при злоупотреба. Едната е по закона за защита на личните данни - чл.42, и е насочена срещу "нарушаване правата на физически лица при обработване на личните им данни". Наказанията са глоби, и то в не малък размер. Но този текст действа от куп време, нарушители много, а наказани - николко. Няма гаранции и че точно тук ще задейства. Другата санкция е "за други нарушения на наредбата" и по закона за електронните съобщения - чл.335. В тази разпоредба пише - "за нарушение на този закон и на издадените въз основа на него актове, за което не е предвидено друго наказание, се налага глоба в размер от 500 до 5000 лв.". Толкова ли струва нарушаването на правото на личен живот?
Яростните противници на евродирективата твърдят не без основание, че терористите и

занимаващите се с детска порнография правят всичко възможно да се прикриват,

често успяват и никакви такива тотални мерки не ги спират. Като пример се дават и Великобритания, и Испания, където част от контрола е въведен, без да има видими резултати или пък поне някой да се е похвалил, че благодарение на него са предотвратени някакви действия.
Същото важи и за всички престъпници, които имат за цел да се скрият и правят и невъзможното да го сторят. Известни са триковете на мутрите, които говорят чрез, да речем, пет предплатени карти и през всяка една от тях казват по една дума. И така през петте правят едно изречение. Никакъв шанс за контрол.
Почти единствените потърпевши ще са всички нормални хора, които нямат престъпни намерения, а

искат единствено да си говорят свободно по телефон или в интернет

Без да се страхуват, че от това някой може да възпроизведе компромат или изнудване.
Едва ли някой ще е срещу това да се следят и подслушват престъпници. Но пък всички ще са следени и подслушвани, за да се търсят потенциални престъпници. Защото просто възможностите за злоупотреба са огромни, както е сега при използваните специални разузнавателни средства, чиято употреба е единствено обект на скандали и политиканстване. А реалните, ефективни резултати, довели до съдебен процес и ефективни присъди, се броят на пръсти.
Налице са няколко обстоятелства - троши се напразно държавна пара, впряга се огромен държавен ресурс от хора и техника, а накрая нито бандитите, нито корумпираните са в затвора. Отгоре на всичко и никой не е наясно кой и за какво използва после резултатите. Че не се унищожават добити чрез СРС данни по закон, лъсна дори само от две-три скандални разкрития.
Можем да си представим какво ще стане и след като бъде въведен и тоталният контрол в интернет, който сме готови да се обзаложим, че и сега действа под някаква частична форма и под сурдинка.
Докато МВР и службите се опитват да бъдат "Биг Брадър", те ни най-малко не са готови на тотален контрол, да отчетат всеки изхарчен лев, да аргументират всяко подслушване или следене, да покажат и някакви резултати.
Затова нека първо се направи основна проверка на практиката по линия на СРС, да напише правила за отчет на МВР и службите, да предвиди ясни механизми за предотвратяване на злоупотреби със събираната деликатна информация и чак тогава да позволява влизане в личното пространство на хората.
Огромните права, които си извоюваха спецорганите, са чисто държавно воайорство.

Източник: www.pressboard.info


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com