Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Световен доклад за информационните технологии 2007-2008 (14-4-2008)

Дания е най-развитата в мрежово отношение страна в света, следвана от Швеция и Швейцария, показват резултатите от Световния доклад за информационните технологии 2007-2008, разпространен по време на Световния Икономически Форум в Женева. Сред първите десет страни са и Република Корея (9-та позиция) и САЩ (4-та позиция), които отбелязаха най-значителен ръст (изкачвайки се съответно с 10 и с 3 позиции нагоре спрямо миналата година).

"Успешният опит на Скандинавските държави, Сингапур, САЩ и Корея показва, че последователните усилия и визията на правителствата за важността на ИКТ (информационните и комуникационни технологии), комбинирани с фокуса върху образованието и иновациите, са от ключово значение не само за развитието на мрежовата готовност, но и полагат основата за устойчиво развитие", коментира Ирене Миа, Старши икономист в Global Competitiveness Network на Световния Икономически Форум и един от редакторите на Доклада.

Докладът се публикува за седма поредна година и включва рекорден брой страни – 127. Той се превърна в най-авторитетния международен източник на информация за влиянието на информационните технологии върху процесите на развитие и конкурентоспособността на националните икономики.

Тазгодишното издание на доклада е на тема Насърчаване на иновациите чрез мрежова готовност и отделя специално внимание на ролята на мрежовата готовност за развитие на иновациите.

Индексът за мрежова готовност (Networked Readiness Index -NRI), използван в доклада, измерва степента на подготвеност на страните за използването на информационни и комуникационни технологии в три области: общ бизнес, регулация и комуникационна инфраструктура, и готовност на трите най-ключови групи потребители – крайни клиенти, бизнес и правителство, да се възползват от информационните технологии.

Индексът за мрежова готовност се измерва на базата на комбинирани данни от публично достъпни източници, както и от резултатите от Executive Opinion Survey – подробно годишно проучване, което се извършва от Световния Икономически Форум, заедно с мрежата от партньорски институции (водещи изследователски институти и бизнес организации) в страните, които са включени в Доклада. Изследването представя уникални данни за развитието на институциите и на бизнеса в изследваните държави.

Докладът прави крос-анализ на отделните страни и двигателите за мрежова готовност. Той е ценен източник на информация за конкурентната среда и възможностите за бизнес, но също дава насоки за развитие на правителствата, които искат да повишат подготовката на страните си по отношение на ИКТ.

Пълният доклад за Индекса за мрежова готовност за 2007-2008 можете да откриете на сайта: www.weforum.org/gitr

Докладът дава изключително ценна информация, включително и анализи на практици, учени и експерти, специализирани в областта на ИКТ. Новите данни от Доклада за Индекса за мрежова готовност са придружени от няколко глави с теми, свързани с мрежовата готовност със специален фокус върху иновациите, както и статии за развитието на ИКТ в Сингапур, Катар и Европейската общност. Докладът съдържа подробна информация за нивото на развитие на 127-те страни, включени в него и предлага моментна снимка на проникването и използването на ИКТ в тях.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com