Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Високите технологии спестяват значителни разходи (15-12-2008)

Настоящата икономическа ситуация поставя предизвикателства пред бизнеса във всяка една индустрия. Без съмнение това е времето, когато мениджърите трябва внимателно да преценят как да използват по най-добрия начин ресурсите, с които разполагат, за да устоят на всяка несигурност, пред която са изправени, казва управляващият директор на Microsoft България Огнян Киряков. А какво по-добро средство за оптимизация на разходите от информационните технологии?

Спестяване Най-лесният начин за спестяване на средства е чрез намаляването на пътните и комуникационните разходи, казва Киряков. Съкращаването на полетите и престоите в хотели е един от най-очевидните начини за спестяване на пари, но то трябва да бъде балансирано спрямо ценността на срещите “лице в лице”. Днес с помощта на технологиите и интерактивните решения за видеоконферентна връзка виртуалните срещи са много по-подходяща форма на общуване. Според голяма част от компаниите, които ги използват, обменът на информация и сътрудничеството са много по-ефективни и свързани с много по-малко разходи, когато се правят виртуално, твърди управляващият директор на Microsoft за страната ни.

Виртуализация Друг пример как ИТ може да помогнат на компаниите да подобрят ефективността си и да оптимизират ресурсите, с които разполагат, е виртуализацията, коментира Киряков. По думите му тя дава възможност за максимално оптимизиране на хардуерните устройства - използване на по-голяма част от компютърната мощ, с която компаниите разполагат, и консолидиране броя на сървърите, което води до директно намаляване на разходите. Спестяването на пари обаче е само малка част от стойността, която тази важна технология предлага. Във виртуализираната IT среда ресурси и информацията може да се разпространяват по-бързо, а процесите се автоматизират, което повишава ефективността на компаниите като цяло. Резултатът е изключителна гъвкавост за служителите и по-добра ефективност за IT отделите.

Комуникации Унифицираните комуникации са друг много добър пример за технологии, които помагат на компаниите да подобрят вътрешната си организация, да повишат ефективността на служителите си и да спестят средства, твърди Киряков. Те обединяват гласови комуникации, електронна поща и изпращане на незабавни съобщения, като по този начин дават възможност на организациите да заменят традиционните телефонни системи с интегриран софтуер, който намалява и разходите за хардуер и поддръжка. Не на последно място намаляването на използваната от компютрите енергия е един от най-ефективните начини за редуциране на разходите, без това да вреди по някакъв начин на дейността и ефективността на компанията. Софтуерните решения днес предлагат изключително мощни инструменти, които помагат на компаниите да пестят потреблението на енергия - пример за това са енергоефективните операционни системи. И като заключение - секторът информационни технологии може да избегне кризата именно защото използването на продуктите му може да облагодетелства останалата част от бизнеса, което е добре дошло за технологичните компании.

Управление

* За оптимизация на бизнес процесите може да помогнат специализираните решения за управление на бизнеса, или т.нар. системи за автоматизиране на бизнес процесите, или ERP системи - Enterprise Resource Planning, казва Киряков. * Те решават проблеми и отговарят на специфичните изисквания на компаниите от най-разнообразни браншове. * ERP дават възможност за автоматизиране на бизнес процесите, оптимизиране на ресурси и оттам намаляване на разходите, подобряване на вътрешната организация и повишаване качеството на обслужване на клиентите. * Въпреки това прогнозите на анализаторите от CBN България за ERP сектора не са особено оптимистични. * До края на 2008 г. броят на инсталациите на подобни системи у нас ще мине 700, прогнозират те. Ръстът на продажбите им обаче ще се забави и дори може да отчетем забавяне спрямо предходни години, коментират специалистите.

Източник: в-к Пари


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com