Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Годишно 20 000 деца са жертва на интернет престъпления в Европа (16-10-2008)

Престъпленията в Интернет срещу деца постоянно нарастват, а родителите остават неосведомени за проблема, докато киберпрестъпниците измислят постоянно нови начини да достигнат до жертвите си. Това стана ясно в четвъртък по време на кръгла маса по проблема, инициирана от български евродепутати. Наред с нарастващия брой престъпления, законодателството на европейските страни все още не е отговорило на предизвикателствата. Поради липса на единни и ясни правни формулировки, наказателното преследване е неефективно.

Евродепутатът от левицата Илиана Йотова цитира проучване на Евробарометър за миналата година, според което 74% от младите хора между 12 и 15 години използват Интернет най-малко три часа на ден. На практика всички запитани деца са отговорили, че по случайност са били изложени на порнографски изображения.

Фондацията за наблюдение на Интернет (Internet Watch Foundation) говори за ръст от 16% при злоупотребите с децата в киберпространството само през последните няколко години.

Базата данни на Интерпол сочи, че всяка година се предлагат онлайн най-малко 500 000 нови оригинални детски порнографски изображения и 550 000 изображения на злоупотреби с 20 000 деца, от които само 500 са били идентифицирани и спасени от 2001 година насам.

Във Великобритания, която е рекордьор по подобен род престъпления, броят на порнографските сайтове се е увеличил с 1 500% от 1997 г. до 2005 г.

От 1999 година насам в рамките на екшън план на ЕС действа програма за борба с тези престъпления, като сега предстои приемането на нова за периода 2009-2013 година, която ще бъде на стойност 55 млн. евро.

Педофилите с тактика да примамят децата на улицата

Началникът на сектор "Компютърни престъпления" към ГДБОП главен инспектор Явор Колев обясни, че в момента у нас има около 800 000 точки на достъп до Интернет. От тях 600 000 са в домакинствата, а 200 000 – във фирми. 25% от населението ползва мрежата като става въпрос за млади, образовани хора и деца.

През последните години има тенденция на устойчиво нарастване на компютърните престъпления като основно става въпрос за обмен на педофилски материали посредством торенти е-mule, skype и др. и виртуално блудство чрез skype видео връзка. Колев обясни, че педофилите обикновено печелят доверието на децата с разговори, след което ги карат да се събличат и правят секс сами със себе си, при което ги записват, а след това изнудват.

По думите му крайната цел е да изкарат децата на улицата и да се стигне до физически контакт. Така например наскоро от подчиненото му звено са успели да спасят 14-годишно момче, което след чат е било поканено на кафе от непознат, а случаят е щял да приключи във вилата на педофила. Антимафиотите са се намесили именно в момента между кафенето и вилата.

Колев обясни, че в сайтовете за запознанства от рода на svalki.bg изобилства от профили на малолетни и непълнолетни, а под снимките на децата има поредица от "неудобни да разкаже" коментари на мъже от 20 до 40-годишна възраст. Самият Колев се е регистрирал в подобен сайт като 14-годишна ученичка, което му е отнело само три минути.

Родителите нехаят, а децата крият посегателството

Въпреки усилията обаче неграмотността на родители и деца по проблема е изключително висока. Според доклада на Евробарометър децата крият от родителите си, че са станали обект на посегателство в Интернет от една страна, защото се срамуват и от друга поради страх от наказания да не ползват чат. Друга част от децата подценяват проблема и не считат за необходимо да споделят с родителите си за "неприличните намеци", които получават от непознати във виртуалното пространство.

Проучване на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) съвместно с НЦИОМ сочи, че момчетата са по-смели за срещи с непознати от Интернет, докато момичетата са по-активни в чата. Зам.-председателят на агенцията Христо Монов посочи, че 2/3 от анкетираните деца обаче осъзнават, че даването на лични данни на непознати е опасно. Той допълни, че на седмица от агенцията изпращат поне 10 сигнала до сектор "Компютърни престъпления" към ГДБОП за престъпления срещу деца, сигналите за които са получили на горещия си телефон.

Мерките

Явор Колев призова евродепутатите да се изработят общоевропейски дефиниции на понятия от областта на киберпрестъпността и даде пример с виртуалното блудство, за което в момента поради липса на така дефиниция няма и предвидени адекватни наказания. Освен това според него трябва да се създаде мрежа на началниците на отдели за борба с компютърните престъпления в Европа и да се сформират съвместни екипи за разследване на трансгранични киберпрестъпления. Той смята, че доставчиците на съдържание трябва да упражняват контрол и да докладват на компетентните органи за престъпления.

Наред с институционалните мерки, неправителствени организации работят по проекти за създаване на безопасни интернет игри, разкриват се горещи телефони и се разработват програми за безопасност. Програмата Child Defender е безплатна и родителите могат да я изтеглят на адрес www.childdef.com. Eфектът на закрила се осъществява чрез няколко основни механизми – поддържа се списък със забранени сайтове, филтрира се съдържанието на сайтовете и се отказва достъп до тях ако съдържат нецензурни думи, блокира се достъпът до избрани от родителя програми, настройват се часови зони, в които Интернет е недостъпен или компютърът се изключва автоматично. Освен това се прави запис на дейностите на детето чрез следене на посетените сайтове.

(източник: Mediapool.bg)


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com