Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Хакери могат да атакуват пейсмейкърите (14-3-2008)

"Класа" 14 март 2008 , 10 стр.
Разбити сърца

Модерните сърдечни имплантанти са уязвими към компютърни нападения

Проучване показа, че към списъка от машини, уязвими за хакерски атаки, трябва да се прибави и човешкото сърце. Заплахата изглежда теоретична, пише в. "Ню Йорк таймс". Но екип от специалисти по компютърна сигурност планира доклад, с който да съобщи, че са успели чрез безжичен интернет да получат достъп go комбинация от сърдечен дефибрилатор и пейсмейкър. Те успели да ги препрограмират така, че те да се изключат и да произведат електрически шокове, които биха могли да бъдат фатални, ако устройството е било имплантирано в човешко тяло. В случая учените използвали апарати в лабораторна среда.

Изследователите съобщават, че са успели да източат лични данни за пациенти, като подслушвали сигнали от малкото безжично радио. Вградено от производителя на байпаса "Медтроник" в имплантанта, с което лекарите могат да следят работата на апарата без хирургическа намеса.

Докладът изяснява, че стотиците хиляди хора с имплантирани дефибрилатори или пейсмейкъри, които регулират болните им сърца, между които е например американският вицепрезидент Дик Чейни, още не трябва да се боят от хакерите. За експеримента били необходими лабораторни устройства на стойност 30 000 долара, както и общите усилия на екип от специалисти от Вашингтонския и Масачузетския университет, които интерпретирали данните от сигналите на имплантите. Освен това устройството, тествано от тях - комбинация от дефибрилатор и пейсмейкър на име "Максимо", било разположено на пет сантиметра от компютрите им..

Новите устройства са свързани с интернет и могат да бъдат атакувани

Дефибрилаторите изпращат електрошокове към хаотично биещите сърца, за да ги въведат пак в нормалния и безопасен ритъм. Пейсмейкърите пък използват лека стимулация, за да забързат или забавят сърдечния ритъм, федералните регулатори заявиха, че досега никога не са получавали доклади за проблеми със сигурността на подобни медицински имплантанти.

Учените съобщиха, че са избрали апарата на "Медтроник" "Максимо", защото той е типичен пример за начина, по който работят имплантантите с безжични компоненти за комуникация. В тях от десетилетия се използваш радиоустройства, които позволяват на лекарите да ги тестват при рутинни прегледи. Производителите на машинките обаче са започнали да ги произвеждаш така, че да могат да се свързваш с интернет, така че лекарите да могат да преглеждат пациентите си от разстояние.

Според учените резултатите от шеста показваш, че на сигурността на нарастващия брой лечебни имплантанти, екипирани с комуникационни устройства, не се обръща достатъчно внимание.

"В момента рискът за пациентите е много малък, но се боя, че в бъдеще той ще се повиши чувствително", заяви Тадайоши Коно, ръководител на проучването от Вашингтонския университет, който проучва уязвимостта на компютърните мрежи и системите за гласуване към хакерски атаки.

Докладът, в който е описано проучването, се казва "Пейсмейкърите и сърдечните дефибрилатори: софтуерни радиоатаки и защита без разход на енергия". В последната му глава учените описват методи, които биха могли да увеличат сигурността на имплантанта, без да изтощаваш батерията му. Сред тях са механизми, които предупреждаваш пациента, че има проблем, или които изискваш потвърждаването на входящ сигнал с помощта на енергията на самите входящи сигнали. Г-н Коно и Кевин Фу от Масачузетския университет обясниха

Засега пациентите не трябва да се притесняват, уверяват лекарите обаче, че не са тествали защитите на истински имплантант.

Лидерът в производството на сърдечни апарати "Медтроник" излезе със заявление, че се радва на възможността да проучи проблемите със сигурността заедно с лекарите, регулаторите и изследователите. От фирмата добавиха, че никога не са срещали случаи на незаконно проникване в устройствата им с вградени телеметрични способности.

"Доколкото ни е известно, не е имало нищо един докладван случай за нещо подобно през последните 30 години, през които използваме телеметрични устройства, говорим за милиони импланшанши по целия свят", заяви говорителят на "Медтроник" Робърт Кларк. Той добави, че новите имплантанти с по-широк трансмисионен спектър имаш и засилена способност за защита.

Кардиологът д-р Уилям Майзел, който също участва в проекта, помоли пациентите да не се паникьосват от дебата около проблемите със сигурността. "Пациентите, които носят устройствата, имаш много по-голям шанс да са здрави с тях, отколкото без тях. Ако на мен лично ми потрябва дефибрилатор, бих си поръчал такъв с безжичен интернет."

Източник: www.pressboard.info


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com