Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

ГДБОП атакува Интернет-оператор във Варна, той се сърди на конкурент (19-6-2008)

Фокус пише:

Петима от служителите на фирма Интербилд са били бити при вчерашната акция на ГДБОП в офисите на варненския интернет-доставчик. Това заяви в интервю за радио "Фокус" - Варна собственикът на фирмата Анжело Георгиев. По неговите думи най-сериозно е пострадала счетоводителката на фирмата, която е удряна с електрошок и полицаите дори са счупили очилата й. От офисите на „Интербилд” са иззети 6 мобилни компютъра с напълно законен софтуер и два компютъра с безплатната програма Linux. Според Георгиев полицаите не са търсили нищо специално и не са имали разрешителни за обиск на всички помещения. Въпреки това служителите на фирмата са ги пуснали навсякъде. "Петима от служителите ми си извадиха медицински и ще действаме напълно законосъобразно", коментира собственикът на фирмата. Той допълни още, че е сигурен, че цялата акция е по поръчка на негови конкуренти. От първи септември „Интербилд” ще има национален лиценз.

Същевременно "Морето" съобщава:

Спецченгета от ГДБОП превзеха и обискираха офисите на "Интербилд", които се намират на ул. „Цар Асен“ 14 в морската столица. Зрелищната акция се проведе малко след 16,30 ч. под ръководството на Явор Колев – шеф на отдела за компютърни престъпления. Фотоокото на „Народно дело“ засече момента, в който барети изведоха млада дама от офиса. С белезници на ръце жената бе отведена и прибрана във входа на номер 18. Пет минути по-късно от офиса на „Интербилд“ излязоха още две барети с качулки и автомати. Единият от тях носеше в ръцете си ъглошлайф, с който явно е разбита вратата на новия офис, откъдето управителят Анжело Георгиев командва.

Всички от офиса са разпитани и са им иззети телефоните, научи „Народно дело“. Съседка сподели, че също е била извикана да дава показания. „Много често чувам писъци оттам. Странни жени живеят в къщата на номер 11а, където е търговският офис на "Интербилд". Ходят със забрадки. Понякога излизат на терасата и си провесват краката от балконите. Дори ме е страх, като ги гледам“, заяви една от комшийките.

До приключване на редакционния брой акцията на ГДБОП не беше завършила. Явор Колев заяви, че подробна информация ще бъде изнесена днес от пресцентъра на МВР.

Самият Анжело Георгиев вчера обясни, че по всяка вероятност го разследват за незаконен софтуер. Но той напълно отрече да е замесен с каквито и да било престъпления. "Там, където се намира търговският ни офис, имаме всичко на всичко 5 лаптопа и две компютърни конфигурации. Не виждам какво могат да ни вземат", категоричен беше Георгиев.

Името на "Интербилд" нашумя покрай войната между варненските интернет доставчици, разразила се в края на миналата година, когато конкурентна фирма излезе с обвинението, че хората на Анжело режат кабелите на останалите доставчици в града. Разбира се, бизнесменът напълно отрече това и каза, че няма нищо общо с провежданата кампания срещу "Спектър нет".

Търсили FTP-та

5 преносими компютъра и още 3 обикновени са иззети по време на спецакцията на ГДБОП, която се проведе в офиса на „Интербилд“. Оказва се, че баретите са търсили FTP-та, но не са открили такива. FTP е съкращение от File Transfer Protocol и както показва названието, представлява протокол за трансфер (прехвърляне) на файлове. FTP е един от най-старите протоколи в интернет, но продължава да бъде най-удобният, най-простият и най-ефективният начин за прехвърляне на файлове от и към някакъв отдалечен сървър.

Анжело Георгиев съобщи пред „Народно дело“, че ще заведе дело срещу полицията, тъй като баретите употребили сила при акцията. Те накарали 5 от момичетата, работещи в офиса, да легнат по очи на земята. „Удряли са ги. Една от девойките плачеше преди малко по телефона. Ще отида с нея в съдебна медицина и ще й извадя медицинско, че е удряна“, категорично заяви Георгиев.

По-късно вечерта в сайта на Интербилд бе публикувано следното писмо:

След като вчера в офисите на Интербилд Уважаеми абонати на Телекомуникационна компания Интербилд,

Днес, 18.06.2008г. върху офисите и служителите на компанията беше извършено грубо посегателство от страна на столичните органи на ГДБОП. При акцията на спецполицаите, ръководена лично от Явор Колев – ръководител на сектор „Компютърни престъпления” и спонсорирана от фирма „Спектър Нет” са иззети три работни компютъра от касите на компанията и осем лични лаптопа на служители. Иззети са мрежови устройства, обслужващи възлови сегменти от мрежата, но въпреки това перфектната организация на техническите екипи на Интербилд позволи неудобствата за клиентите на компанията да бъдат минимизирани.

При акцията спрямо служителите на компанията е упражнена сила от органите на реда. Управителят на компанията Ани Георгиева е била вързана с белезници, бита с палки и заплашвана с пистолет. Още четири дами – служителки на компанията са били бити и удряни с електрошокови палки. Главният счетоводител на фирмата е бил заплашван с обидни думи, в които са фигурирали квалификациите „варненски курви”, заплахи „ще ви хвърля една граната и ще ви застрелям всичките”. Един от системните администратори е бил завързан за решетките на административния офис на компанията и по същия начин е бил налаган с електрошокова палка с цел изтегляне на информация от технически характер. В момента пострадалите служители се намират в Окръжна болница – Варна с цел документиране на настъпилите наранявания.

Ръководството на Интербилд смята, че акцията срещу компанията е строго целенасочена срещу доброто й име. В офисите на компанията не е извършвана абсолютно никаква проверка по отношение на редовността на употребявания софтуер, поради което считаме, че присъствието на органите на реда е било поръчково и свързано с разчистване на интереси, а не с каквато и да било проверка за наличие на нелегален софтуер, както е афиширано в някои медии. Ние, служителите на Телекомуникационна компания „Интербилд” сме силно възмутени от случилото се и категорично се обявяваме против грубите демонстрации на потъпкване на личното достойнство на колегите ни от страна на органите на реда, на които е възложено да го опазват. Фактът, че не е търсено за каквито и да било нередности по дейността на компанията ни – нито от счетоводно, нито от техническо естество - доказва, че действията на ГДБОП от днес са единствено насочени към уронване престижа и доброто име на компанията.

Според ГДБОП служители на "Интербилд" не са събаряни на земята и не са бити с електрошокови палки по време на специализираната акция на ГДБОП. Това заявил на пресконференция в ОДП - Варна, началникът на сектор "Компютърни престъпления" към дирекцията Явор Колев, според радио "Фокус" - Варна. По думите на Колев върху служителите не е упражнявано полицейско насилие, а са използвани само помощни средства - белезници. Мярката е наложена на служители, които не са изпълнили полицейско разпореждане да напуснат работните си места. По време на спец акцията е прибран един компютър, от който се е администрирало ФТП и са правени опити да бъдат изключени сървърите. В офиса на ул. "Цар Асен" № 14 служители на ГДБОП са използвали флекс, за да бъде отворена вратата, тъй като в продължение на 15 минути никой не е реагирал на звъненето и виковете: "Отвори. Полиция". При проверката е установено, че офисът на втория етаж е бил маскиран като частен дом на сем. Петрови. Там се е съхраняван голям обем нелегитимен софтуер. Колев уточни, че маскираната охрана е била повикана на адреса, защото е имало предварителна информация за съмнителната дейност на ръководството на "Интербилд".


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com