Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

IT специалисти и чиновници най-много пазаруват имоти (18-1-2008)

Едва 11% от българите са финансирали сами до 50% от стойността

Хората, които най-много теглят ипотечни кредити, работят в сферата на информационните технологии. Това констатира проучване на консултантската компания "Кредит център", обявено вчера.

На второ място се нарежда бюджетният сектор, където служителите на държавни и общински структури, военните, служителите на МВР и др. ползват редица преференции от страна на водещи банки. Силен интерес има и от страна на заетите в строителството. На последно място по интерес към ипотеките са българите, които работят в селското стопанство.

48% ръст на кредитите за чужденци

Акцент през 2007 г. беше и големият интерес на българите, работещи в чужбина, към покупката на имот в родината с финансиране от банкова институция. Това е довело до почти трикратно увеличаване на броя отпуснати кредити на емигранти в сравнение с 2006 г. И въпреки че най-активни са били работещите в Испания, Гърция, Италия и Великобритания, кредити са изтеглени и от българи в САЩ, Австралия, Кувейт, Нова Зеландия.

Англичаните водят групата на чуждите граждани, получили финансиране за покупка на имот у нас. Към средата на 2007 г. се забеляза и засилен интерес от страна на граждани от прибалтийските републики. През 2007 г. са били отпуснати кредити от наши банки и на граждани на Русия, Гърция, Холандия, САЩ и др.

Около 75% е ръстът на ипотечните кредити в България за 2007 г. спрямо 2006 г. Бумът на кредитирането м.г. е бил през юли и август. Въведените в началото на септември рестрикции от БНБ, която увеличи от 8% на 12% минималните задължителни резерви на банките, както и ипотечната криза в САЩ отразила се и в Европа, доведе до увеличение на лихвите по кредити на някои трезори у нас. Повишението е с 0,1% до 0,5% и е засегнало около 1/5 от кредитополучателите.

Средният размер на заемите най-голям

във Варна - 64,1%, най-нисък в Бургас - 27,2 наето

Средният размер на кредита за 2007 г. е нараснал с 48,5% до 38 600 евро. За големите градове той се движи между 27 и 65 на сто, като най-голям е във Варна - 64,1 %, а най-нисък в Бургас -27,2%. Ниският ръст за Бургас се дължи на развитието на квартал "Меден рудник", където кредитирането заема най-голям дял, а цените на жилища са по-ниски в сравнение с други района

Увеличават се клиентите над 45 години

От "Кредит център" отчитащ че сериозна промяна е нарастването на кредитополучателите над 45 години -от 7,3 на сто през 2006 г. на 17,07% през 2007 г. Ръстът се дължи на увеличаване на допустимата възраст на клиентите при изтичане на срока на кредита. Изискванията на трезорите най-често бяха сборът от годините на кредитополучателя и срока на кредита да не надхвърля 63-65 години, което прави кредит със срок от 25 години невъзможен за хора над 45 години. През 2007 г. част от банките удължиха този срок до 70 години.

56:44 е съотношението евро-лев

При процентното разпределение на кредитите по размер най-голям дял заемат тези между 20 000 и 40 000 лева. Причината е, че се е повишил интересът към ипотечните кредити в градовете с население между 20 000 и 50 000 жители, където имотите са по-евтини.

Съотношение евро/лев за България за 2007 г. е 56/44 в полза на еврото. В началото на годината еврото е било избирано по-често, но в последните 4 месеца на 2007 г. са се увеличили клиентите, теглещи ипотечни кредити в лева. Според "Кредит център" това е и в резултат на спекулациите, тръгнали през юли и август за промяна на фиксирания курс на лева към еврото. В края на годината левовият ресурс на пазара беше ограничен, като някои банки дори спряха предлагането на ипотечни кредити в лева, се казва в анализа.

59% от клиентите са взели над 70% от стойността на сделката, като 14% са финансирали 90 на сто и над 90% от стойността на закупения имот. Едва 11% са финансирали сами до 50% от стойността на имота.

Половината от теглещите ипотечни кредити домакинства са с доход от 750 до 1500 лева. След тях са тези с доход до 750 лева -26%, с дял от 24 на сто са кредитополучателите с доход над 1500 лева, като 9% от тях имат над 2500 лева.

Ръстът на кредитирането на зелено спрямо 2006 г е 26,7%. През м.г. 21 на сто от клиентите са използвали посредничеството на кредитен консултант при търсене на заеми.

Източник: www.pressboard.info


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com