Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Животът онлайн - такъв, какъвто си го направиш (21-2-2008)


Автор: Shutterstock

Инициативата на Европейската комисия - Международен ден за безопасен интернет, част от програмата Safer Internet, направи нещо като миниюбилей - пет години, през изминалата седмица. И както подобава в подобни случаи, представените статистически данни са обявени за рекордни. Като например за най-голям брой участници - сто организации от 55 страни в света, сред които Нова Зеландия, Тайван и Гренландия. Или 655 проекта, представени от участници от 25 държави в онлайн състезанието "Животът онлайн е такъв, какъвто го направиш". Или фактът, че за първи път гласуването е изцяло електронно, а националните финалисти са събрали цели 48 000 електронни гласа.

България, която участва за четвърти път, също се включи в този един ден от годината, официално определен за говорене по темата за децата и тяхната безопасност в интернет. Като цяло на национално ниво програмата по отбелязването на Международния ден за безопасен интернет включваше две дати - 6 февруари - с публична дискусия по въпросите на безопасността на децата в мрежата и филмова прожекция в Дома на киното. И 12 февруари - пресконференция и обявяване на резултатите от състезанието "Животът онлайн е такъв, какъвто го направиш".

Националният координатор, който тази година е фондация "Приложни изследвания и комуникации", чрез своята гореща линия за безопасен интернет (web112.net) успя да мотивира едва 16 участници, които представиха своите проекти в трите възрастови категории: 5 - 10 години, 11 - 14 и 15 - 18 години. При положение че на територията на България има около 4000 училища, които според периодично изнасяни данни на министерството на образованието, са 100% оборудвани с компютърни лаборатории и масово имат достъп до високоскоростен интернет. И при положение че състезанието освен за училища беше отворено и за образователни институции, клубове, групи и други.

Съвсем друг е въпросът, че при всичките ми опити да преброят 16 различни български проекти на официалната страница на състезанието реалните отделни проекти все излизат 12. (А дали можем да броим до 20 - можете да проверите сами познанията си от първи клас на този адрес www.saferinternet.org/ww/en/pub/insafe/sid/sid_2008_project_gallery.cfm). На свой ред жури, съставено от представители на Министерството на образованието и науката, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения и Държавната агенция за закрила на детето, класира по един проект във всяка категория за национално участие в състезанието на европейско ниво. За съжаление през тази година нито един от подадените проекти не успя да се наложи като проект финалист. За разлика от миналата година, когато българско училище спечели голямата награда в международното състезание за безопасен интернет в категорията "е-лично пространство". В конкуренция с училища от 43 страни нашата професионална гимназия по железопътен транспорт "Н. Й. Вапцаров" от Горна Оряховица и професионалната гимназия по търговия и икономика от Полша спечелиха със своя проект "Модерните средства за комуникация - за и против нашето лично пространство".

"Къде сме ние?" - става още по-видимо, ако сравним резултатите си с тези на двете ни съседки Гърция и Румъния, еднозначно определяни като големите победители през тази година. В общоевропейското състезание южната ни съседка участва с три проекта победители. Останалите призови места си поделят Румъния, Словакия и Португалия. Определено няма как да подминем факта, че сред имената на страните победители тази година отсъстват тези на Холандия, Великобритания, Финландия или Дания, традиционно смятани за лидери, когато става дума за използване на информационни технологии в сферата на образованието.

Ако се върнем към българското участие, трябва да споменем, че нашето жури реши освен по един проект за общоевропейското участие да класира по още един във всяка от трите възрастови категории. Така на национално ниво 6 от 16 (или 12) проекта получиха награда. При най-малките, които трябваше да подготвят плакат, брошура, картичка или комикс в електронен вариант, призовите две места на национално ниво спечелиха 7 СОУ "Кузман Шапкарев" - Благоевград, с проекта "Моите правила" и най-малките от 1б клас на ОУ "П. Р. Славейков" от Ямбол с плаката "Не разкривайте своето име и адрес и не казвайте на никого своите пароли".

По-големите ученици, представители на другите две възрастови категории, трябваше да участват със създадени от тях аудио-визуални материали

(филми, видеоклипове за мобилни телефони, музика, песни) или PowerPoint презентации. Сред класираните проекти няма обаче нито един, който да е под формата на аудио- или видеопроект. Всички участници са предпочели да участват с PowerPoint. Този факт си струва да бъде анализиран особено като се има предвид, че едва ли има ученик на тази възраст, който няма мобилен телефон с камера и който да не го използва предимно за слушане на музика и гледане на клипове...

При тийнейджърите в категорията от 11 до 14 години призьорите са 104 ОУ "Захари Стоянов" в София с презентацията "Нашето интервю" и Детски комплекс - град Сливен, с презентацията на Александра Ненова и Деница Илиянова.Накрая при най - големите - от 15 до 18 години, за първото място се пребори Първа английска гимназия от София с презентацията на своите ученици Александра Флорова, Марина Божанова, Георги Георгиев и Мартин Павлов "Да го направим безопасен и лесен". Втора позиция зае СОУ "Георги Измирлиев" от Горна Оряховица - отново с презентация.

На ниво официален Брюксел и този път събитията се провеждат под патронажа на еврокомисаря по информационното общество и медиите Вивиан Рединг. Меглена Кунева, комисар за защита на потребителите, също участва в организирания за първи път в Брюксел паневропейски младежки форум за безопасен интернет. За съжаление и в него нямаше наши представители.

Този форум заслужава особено внимание не поради факта, че се провежда за първи път, а заради важните послания, които, струва ми се, за първи път се чуват официално на такова високо ниво. На първо място, бих цитирала призива на еврокомисар Рединг към всички лица от публичния и частния сектор, които имат властта да вземат решенията, свързани с безопасността на децата в мрежата, "да слушат децата и да се учат от тях". Вивиан Рединг аргументира необходимостта от нови, по-добри стратегии за осведоменост и нови средства за защита на непълнолетните с неоспоримия факт, че хлапетата за разлика от възрастните много бързо и в максимална степен се възползват от възможностите, които дават онлайн мрежите и мобилните телефони. Тя се ангажира до края на месеца да предложи нова програма за безопасен интернет за периода 2009 - 2013 г.

Искрено се надявам новата програма да предвижда повече от един ден в годината за честни и открити разговори с нашите деца. Разговори на разбираем за тях език, който изключва забраните, а залага на спокойните обяснения относно предимствата, които ни дават технологиите, но и за опасностите, които мрежата крие. Защото въпреки участието на България за четвърта поредна година в инициативите на Международния ден за безопасен интернет разговорите, които имам предвид, все, изглежда, че тепърва започват.

Най-добре би било да не чакаме 12 февруари 2009 г., а да говорим с децата по-често по тези въпроси. Този диалог със сигурност ще е много по-лесен, ако ние, големите, си признаем, че децата знаят повече от нас. И ги чуем.

Източник: www.dnevnik.bg


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com