Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

За опита на Холандия и втората дискусия на МДААР за отворения код (22-1-2008)

България следва опита на Холандия по отношение на избора на софтуер за държавната администрация, казва министърът на родната държавна администрация Николай Василев в писмо до Computerworld с отговори на част от въпросите в онлайн-дискусията за отворения код. Не само че следва Холандия, но даже я и изпреварва леко, казва министърът.
Интересно. През декември световните медии оповестиха, че холандското правителство е фиксирало краен срок за своите ведомства за започване на работа със софтуер с отворен код. Този срок е април 2008 г. Правителствените структури все още ще могат да използват собственически софтуер и формати, но ще им се наложи да оправдават този избор в рамките на новата политика за използване на софтуера с отворен код, по думите на говорителя на холандското министерство на икономиката Едвин ван Шеренбург. Ето една по-подробна статия.
Сметката на холандците сочи, че ще се спестяват по 8,8 милиона долара годишно само от системите, поддържащи базовите регистри, след като се премине към софтуера с отворен код. Иначе холандската политика предвижда и друго - ведомствата на национално равнище да бъдат готови да боравят с Open Document Format и това също трябва да стане до април т.г.
Кой ли точно холандски опит е решило да последва българското правителство, аз не знам. Видимо не е опита в областта на софтуера за ДА. Отвореният код е почти мръсна дума за нашата администрация, да не говорим за дългосрочни политики, а още по-малко за отворени стандарти.
Според мен лично, щеше да е по-добре министър Василев да си замълчи по темата за отворения код в ДА и да не дава толкова много обяснения как и защо е по-добре да не се използва open-source в нея, без значение колко хули и обвинения щеше да отнесе за това. Може би щяха да го обвинят в корупция, наследяване на порочни практики, дебилно мълчание, дебелокожие, безочие и какво ли не още. Но поне нямаше да се излага и да става за смях. Защото след обясненията му в някои медии за неудобствата от работата с продукти с отворен код („Приказка за езика" в"Дневен труд" и „Майкрософт" - to be or not to be?" в „Капитал") на човек не му остава друго, освен да се посмее, макар и тъжно. Все пак е по-добре, когато те хулят, гордо да замълчиш, отколкото, когато те хулят, да бърбориш и да ставаш за смях все повече и повече.
Сега, докато пиша тези размисли, научавам, че щяло да има втора дискусия за отворения код в ДА, през февруари. Новината е добра, доколкото има индикации да се спази поето обещание. Дано се спази и обещанието за одита.
Дали обаче и на тази дискусия няма да станем свидетели на все същата демонстрация на предубеждения, вместо на конструктивен диалог?! Защото първата „среща" като че ли имаше за цел не да се дискутират решения с отворен код - и техните плюсове и минуси, а да се изложат аргументите против тези решения. В крайна сметка дебатът протече по схемата „не съм съгласен, каквото и да кажете".
Ако втори път ще се води същия безсмислен спор, няма смисъл от цялата дискусия. Тя може да донесе полза само тогава, когато непредубедено се разгледат всички аргументи и свидетелства, и когато вместо да се спори, се осмисля наученото и се задават логични въпроси.

Източник: blog.idg.bg


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com