Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Илона Кръстенкова от ВКС: Все още няма осъдени за киберпрестъпления (21-3-2008)

"Новинар" 21 март 2008, 11 стр.
Наказанието от 6 години затвор за педофилия в мрежата е малко, твърди обвинителят


Илона Кръстенякова е родена през 1956 г. Има дъщеря и син. Завършила е право в Софийския университет. В прокуратурата работи от 1991 г. Занимава се с киберпрестъпления от 2006 г.

- Има ли достатъчно професионален ресурс в България да се бори на ниво с киберпрестъпленията?

- За условията и обстановката, в която живеем и работим има ресурс дотолкова, доколкото хората, които работят в тази област, са много силно професионално и лично ангажирани. Не са много, но тези, които ги има, са много добри професионалисти.

- А те достатъчно ли са?

- Не са достатъчно на брой нито в полицията, нито в прокуратурата. В ГДБОП секторът за борба с престъпленията срещу права върху интелектуална собственост и компютърните престъпления е единствен, в регионалните звена работят отделни хора. Те са много добри, но се разкъсват на хиляди посоки и работят свръхвъзможностите си. В прокуратурата положението е същото.

- Освен с полицията имате ли връзка с неправителствени организации или конкретни директни сигнали от хора?

- Няма проблем да се подава сигналът в прокуратурата, но ние сме установили практика сигналът да се подава първо в ГДБОП.

- Не смятате ли, че хората малко се стресират от антимафиотите? Смятате ли да направите интернет портал при вас?

- Няма проблем да се подават сигналите и в сайта на прокуратурата, има телефони.

- Някой подавал ли ви е сигнал на тези телефони?

- Не.

- Това какво ви говори на вас?

- Вероятно нямат достатъчно информация, че могат да я подават по този начин. Въпросът опира до доверие и отношение към институциите. В голям брой от случаите на киберпрестъпления се отнася до организирана престъпност. Хората от специализирания сектор в ГДБОП са тези, които могат да реагират бързо и адекватно на такъв сигнал.

- Може ли да обясним простичко за какво хората могат да се обадят в ГДБОП или при вас? Ако видят, че детето им предава снимки или...

- Когато се касае за детска порнография, наистина от страна на родителите трябва да се следи за снимки и за подозрителни разговори на децата. Родителите трябва да бъдат информирани за контактите на малките - непълнолетните и малолетните - в мрежата.

- Получава се така, че децата знаят много повече от родителите и един родител дори и да види нещо, не може да осъзнае опасността. Какво ще посъветвате родителите?

- Ако установят, че децата им контактуват с педофили в мрежата, въпреки че това може да става доста трудно, дори и да имат съмнения, би трябвало да сигнализират органите на прокуратурата или полицията.

- Колко случая наблюдавате в момента?

- Брой не мога да кажа, но са десетки. В момента се работи по едно дело за педофили в мрежата.

- Педофилите сами ли действат или в група?

- Поначало установяват контакт с педофили в цял свят - те са престъпна общност. Случаят, по който работим в момента, е точно такъв. Сигналът дойде от чужди служби, но има замесени българи. Детската порнография се разпространява мълниеносно.

- Наблюдават ли се определени мрежи, блогове или форуми, където тези хора могат да бъдат засечени?

- В интернет може да се проследи почти всичко. Има, разбира се, и устройства, които могат да се включат към мрежата и след това да се извадят. Наблюдението е един от начините.

- Разследващите органи се усъвършенстват, но престъпниците винаги са една крачка напред, нали?

- Те обикновенно винаги са крачка напред. Но ние ги следваме плътно.


- Достаъчно добри ли са законите в момента у нас? Трябва ли специален закон?

- Не, не мисля, че е необходим специален закон. Колкото повече закони се създават, толкова по-трудно се работи. Работим на принципа проба-грешка, който не е най-добрият. В Наказателния кодекс има проблеми по отношение на компютърните престъпления.

- Какви са наказанията за детската порнография и компютърната измама?

- От една до шест години и за двете. Това са най-тежките наказания.

- Свалянето на торентите и e-pay плащанията например също са проблем.

- Да, престъпленията срещу интелектуалната собственост и измамите в нета са проблем. В Германия се преследват хората, които дават възможност чрезт торент тракерите да теглят и да качат. Българските сървъри за торент тракерите вече се изнесоха в чужбина.

- Обмисля ли се следенето на потребителите на торент тракерите?

- Засега няма такава идея.

- Наскоро в Сливен имаше семинар, специализиран в киберпрестъпленията. Какво се случи там?

- Искаме да се създаде център, където да се обучават кадри и периодично в седемте апелативни района да се правят работни съвещания на МВР и прокуратурата.

- Киберпрестъпността започва да се превръща в кампанията на пътна безопасност. Всички хора трябва да знаят и да разберат, че и тях може да ги засегне лично. Трябва ли да има специални часове в училищата, на които да се разясняват опасностите?

- Задължително това трябва да се прави, да. Доколкото знам от полицията, Явор Колев прави подобни лекции. Но тази дейност трябва да се разшири.

- Смятате ли, че българинът знае за опасностите в мрежата и може да различи кое е престъпно и кое не е?

- Мисля, че не е достатъчно запознат.

- Има хора, които ползват компютъра за пишеща машина, какво ще ги посъветвате, те имат деца, които обаче сърфират?

- Трябва да се разшири кампанията за разясняване на опасностите. И по отношение на детската порнография и по отношение на измамите, които стават все повече и все по-нагли.

- Какво е вашето мнение за шпионирането на МВР в мрежата?

- По принцип и аз като всеки нормален човек не искам никой да ми влиза в пощата. Мисля, че не стана ясно на обществото, че не става въпрос за влизане и четене на съобщенията, а става дума за наблюдение на трафика в мрежата, когато това се налага за разследване и наказване на престъпление. Тук става въпрос за баланс и приоритет на интереси и права - лични и тези на обществото.

- Има ли дела за кибертероризъм?

- Слава Богу, не.

- Има ли осъдени в България за киберпрестъпления?

- Започнаха от 2006 г. доста масово дела, но все още няма осъдени.


- Как комуникирате в международно ниво? Сигналите най-често идват от страната или от чужбина?

- И от страната, и от чужбина. Най-добре комуникираме с тази контактна точка 24-7, която е в ГДБОП. Това е всъщност група, която работи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата и затова се нарича 24-7. Това е звено за бърза връзка, по което може да се иска проследяване и запазване на данни за трафика, IP адреси.


- Интернет банкирането е новият модел за кражба на данни, какви са мерките там?

- Хората трябва да внимават. Ако получите мейл от името на обслужващата ви банка, в който се казва, че има проблем със сметката ви и трябва да посочите различни лични данни и данни за банковата ви сметка, това е най-елементарният фишинг (лов на риби - б.а.), трябва да знаете, че банките не пращат такива писма и в никакъв случай не трябва да отговарят и да дават исканите данни. Ако се получи такова писмо, обадете се в банката. Голяма част от делата, които се водят за банкови измами, са по сигнали на самите банки.


- 6 години затвор за един педофил достатъчно наказание ли са?

- Не, определено не. Минималното наказание сега е една година, а според мен трябва да стане две или три. В Наказателния кодкес и сега има мъртви текстове, които си стоят, защото НК се работи на парче. Необходимо е да се изработи цялостна стратегия на наказателната политика и изцяло нов НК.

- Проблем ли е според вас това, че докато траят делата, самите престъпници са на свобода под парични гаранции в повечето случаи?

- Да това наистина е проблем. Някои от тях имат сметки по целия свят и това са пари, които са откраднати от други хора. След излизането си от ареста, те закриват сметките и заличават всички следи.

Източник: www.pressboard.info


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com