Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Министър Николай Василев препоръчва проблемен софтуер (25-2-2008)

Microsoft предупреждава за проблеми с обновяващия пакет за Vista

Vista е на пазара от 30 януари 2007.

Microsoft предупреди потребителите на Windows Vista, че новият пакет за операционната система, който ще бъде представен в средата на март, може да се окаже несъвместим с редица програми, които не са продукт на Microsoft, съобщава BBC.

Софтуерният гигант публикува списък с програми, които могат да бъдат блокирани от SP1 (Service Pack1) – последният ъпдейт за Windows Vista. Повечето от програмите, които ще станат жертва на новия пакет са антивирусни програми, предпазващи от вируси, троянски коне и интернет страници - капани.

SP са най-сериозните ъпгрейди, които Microsoft прави за своите операционни системи. От Microsoft обявиха, че SP1 ще направи Vista по-сигурна, по-надеждна и също така ще въведе някои нови приложения.

Списъкът с програмите, които ще бъдат засегнати от SP1 е разделен на три. Някои ще бъдат блокирани, някои няма да тръгват въобще, а някои ще изгубят част от функциите си. От 12-те застрашени програми, шест са антивирусни програми или програми за интернет сигурност.

BitDefender AV; Fujitsu Shock Sensor; Jiangmin KV Antivirus 10; Jiangmin KV Antivirus 2008; Trend Micro Internet Security; Zone Alarm Security Suite; Iron Speed Designer; Xheo Licensing; Free Allegiance; NYT Reader; Rising Personal Firewall; Novell ZCM Agent.

Microsoft предупреди, че списъкът със застрашени програми "вероятно не е изчерпателен" и посъветва потребителите, при възникнал проблем да се свързват с производителите на съответните програми, така че в тях да се извършат необходимите промени, които да ги направят съвместими с Windows.

Пакетът за обновяване ще бъде разпространен през март, но на някои корпоративни клиенти той е изпратен още през февруари. Microsoft също изтегля по-ранен ъпдейт на Vista, който се налага да бъде преработен преди да се приложи SP1.

В блога на Windows Vista, продуктовият директор на Microsoft Ник Уайт заяви, че компанията е изтеглила предишен обновяващ пакет поради възникнали проблеми. "Опитваме се да намерим решение на проблема със стария пакет и се надяваме в скоро време да го представим отново на нашите клиенти."

A в същото време:

Николай Василев: Новият договор с Майкрософт е прозрачен и много изгоден

Договорът за обслужване на електронното правителство с Майкрософт, сключен от предшественика ми Димитър Калчев, е действително непрозрачен, защото е сключен без обществена поръчка, каза по време на парламентарния контрол днес Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа.

По другото обвинение обаче, че цената е висока, не съм съгласен, защото тя е много изгодна, каза Василев. "Бих искал днес след 5 години на същата цена да имаме продуктите на Майкрософт, както и на бензина, но това е невъзможно", коментира още той. Напълно ясни са били и мотивите за този договор, а именно че държавната администрация е била в миналото най-големия пиратски ползвател на нелицензиран софтуер, което е било незаконно по всички правила и е трябвало да му се сложи край.

В новия договор с Майкрософт "процедурата е супер прозрачна и широко дискутирана в обществото, включително в ЕК, избрана е и най-ниската предложена цена", посочи Николай Василев.

Министърът на държавната администарция отговори на въпроса на депутата Иван Иванов за мерките за създаване на условия за ползване услугите на електронното правителство от максимален брой потребители. Иванов посочи, че в продължение на 6 години се е изпълнявал сключеният от Димитър Калчев договор с Майкрософт, който е бил непрозрачен, на висока цена /за 13 600 долара/ и с неясни мотиви. Според Иванов "тази история има много по-скандално продължение", заради пусната от МДААР обществена поръчка за доставката на 60000 софтуерни продукти през октомври м. г., чийто производител може да бъде единствено Майкрософт от министър Николай Василев. Това според Иванов прави българската държавна администрация и гражданите зависими само от продукти на тази чужда компания, която вече е съдена за монополизъм от ЕК.

Източник: www.dnevnik.bg


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com