Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

• Социално слабите най-зарибени

• Там те са богати и обитават палати

Масово българите се зарибиха не само да играят и да общуват в интернет, а вече и да живеят във виртуалното пространство. Рекорден брой за малката ни държава - над 500 нашенци живеят втори живот в мрежата. Голяма част от тях са бедняци, които имат ниски доходи, нещастен живот или са се провалили.

Най-интересното е, че социално слабите са се преселили в мрежата именно, за да оправят живота си. Там те основно трупат милиони и така избиват комплекси, че не получават достатъчно средства от държавата, коментираха експерти. Бедните българи са намерили начин да се почувстват богати и са си създали втори живот в мрежата - там трупат имане, живеят в палати и охолство. Най-много нашенци са си създали втори живот в сайта secondlife.com (в превод - втори живот). Там в момента има над 12 милиона "жите-ли"от цял свят, сред които и много българи. Според експерти причината за двойствения начин на живот на нашенците са кавгите в политическия живот, безверието в държавата и бедността. Виртуалният живот вече е като истинският - там се трупат милиони, които се влагат в банки, с тях се купуват жилища, имоти и острови, а с останалите спестявания се живее в ежедневието - яде се, спи се, работи се и се забавлява.

Прилики с реалността

Дори човек с минимални месечни доходи би могъл да има цял остров и огромен силно развит бизнес в другия си живот, а от друга е впечатляващо, че за да стане бизнесмен във виртуалното пространство, се налага да има същите умения, които ще му трябват, за да го направи и в действителността. Ако нямаш усет за печелившите тактики или познания в общуването и привличането на клиенти, по никакъв начин няма да просперираш в паралелния свят. По-голямата част от българите предпочитат да се занимават с търговия във втория живот, без значение дали ще продават обувки или странни изобретения. Възможностите там са пред теб, но ако не знаеш как да ги използваш, затъваш не по-малко, отколкото ако имаш проблем в истинския си живот. Това се дължи и на факта, че парите, които печелиш в сайта, могат да бъдат обърнати в реална валута, която да използваш в истинския свят, но не са достатъчно, за да живееш единствено от тях. В същото време се налага и да плащаш на създателите на secondlife.com реални пари за всяко нещо - регистрацията, забавленията, купуване на виртуален парцел или поддържане на външния си вид. Това е и една от основните линии, заради които вторият живот е неразривно свързан g реалния. Друг фактор, разбира се, е същността на всеки човек. Ако реши да създава втори живот, никой не би искал там да е изтънчен бизнесмен, който няма право да се отдели от приличния тон и вид, ако всъщност по душа е дивак, който обича да ходи по дискотеки, да играе на хазартни игри или да безделничи целодневно. Ето защо и хората намират свои приятели и врагове в интернет света.

Разлики

Основните разлики между реалния и виртуалния живот са, че във втория можеш да изглеждаш както пожелаеш и да изградиш изцяло наново своята самоличност и хобита. Никой няма предразсъдъци, преди да е разговарял с теб, тъй като външният вид там не би издал почти нищо специфично, освен ако не се обличаш в крайно странни дрехи, което също е възможност. Друга огромна разлика е, че в secondlife.com можеш да си създадеш каквото странно изобретение ти хрумне - от космически кораби до крила, с които да полетиш, щом пожелаеш. А след това всяко изобретение бива моментално патентовано, така че да не може друг да си припише правата върху него. Все пак това е важна част от света, тъй като всеки жител на втория свят може да изкара пари от изобретенията си.

Шанс за изява

Всеки се надява, че някой ден ще има шанс за изява, без близките и роднините му да погледнат на амбицията с насмешка. Secondlife.com предлага именно такива възможности. Клубовете за жива музика, където жадните за слава и изява музиканти могат да завладеят публиката и да изнесат огромни концерти, са едни от най-разпространените сгради в целия виртуален свят. Ако пък имате дизайнерски или архитектски амбиции, вторият живот е вашият шанс за осъществяване на мечти. Без никакъв проблем там бихте могли да имате цяла модна къща или да станете легендарен архитект на сгради, вътрешен интериор, дори цели градове. Същото се отнася и за спорта и множество изкуства. Тренировки по плуване за удоволствие или пък професионални уроци по карате, както и още много подобни варианти бихте могли да получите в електронния свят. Същото се отнася и за хора с големи възможности в литературата, рисуването и абстрактните изобретения - те безпроблемно могат да се изявят пред огромни тълпи от реални хора, макар превъплътени в анимирани образи.

Източник: www.pressboard.info


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страницаБедни българи трупат милиони в Интернет (28-1-2008)

"Телеграф" 28 януари 2008, 8 стр.
600 нашенци с втори живот в мрежата

Виктория Викторова

   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com