Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Мобилният интернет в Европа може да поевтинее (31-1-2008)

"Дневник" 30 януари 2008 , 7 стр.

Великобритания вече поиска по-ниски цени за пренос на данни

Mобилните оператори в Европа са изправени пред нов натиск, особено след като телеком регулаторът във Великобритания изрази загриженост за "изключително високите" цени, които плащат обикновените потребители и бизнес абонатите за сърфиране в интернет от мобилните си телефони, когато пътуват в чужбина.

Ofcom, британският медиен и телекомуникационен регулатор, настоява операторите са намалят роуминг тарифите си и към страните извън Европейския съюз по отношение на услугите за данни, каквито са електронната поща и достъпът до интернет, или ще бъдат принудени да го направят насила чрез законодателни мерки. Според изпълнителния директор на Ofcom Ед Ричардс цените за роуминг за данни пречат на бизнес конкуренцията и ефективността. Той цитира проучване, според което средните такси, събирани от операторите на Острова за изпращането или получаването на 1 мегабайт данни по мобилен телефон в рамките на ЕС миналото лято, са били 4.11 паунда. "Това е доста скъпо", смята Ричардс. Според тази тарифа свалянето само на една пауърпойнт презентация ще струва около 10 паунда, е пресметнал той.

Ричардс призовава операторите да поевтинят и таксите си за изпращане на SMS-и извън границите на ЕС. Не на последно място по важност за английския регулатор е и въпросът за таксуването на разговорите на потребителите като цяла минута, когато говорят в чужбина, въпреки че тяхното обаждане е било с продължителност само 20 секунди. Според шефа на Ofcom тази практика товари сметките на абонатите с близо 20%.

Намесата на Ofcom най-вероятно ще доведе за втори път до противоречия между регулаторите и мобилните оператори по темата роуминг тарифи. Миналата година еврокомисарят по телекомуникациите Вивиан Рединг принуди индустрията чрез гласувания от Съвета на министрите регламент да намали цените за роуминг. В същото време операторите се надяват, че услугите за пренос на данни ще им осигурят значителни нови приходи. Те печелят по-малко от телефонните услуги заради жестоката конкуренция и настиска от страна на регулаторите да свалят цените. "Водафон", най-големият мобилен оператор в света според обема на приходите си, миналия ноември е обявил 45% нарастване на постъпленията си само от пренос на данни, което представлява 965 млн. паунда за първата половина на финансовата му 2007-2008 г. Това нарастване показва как през следващите години най-накрая, след фалшиви спадове и огромни разходи за лицензи за мобилни мрежи от трето поколение за операторите, потребителите ще използват мобилните си телефони за сърфиране в интернет.

От Ofcom се надяват, че телекомите доброволно ще свалят роуминг тарифите си за пренос на данни и приветстват обявеното този месец намаление на най-голямата мобилна компания във Великобритания - 02. Тя намали цените си за изпращане и получаване на 1 мегабайт информация от 15 на 3 паунда за абонатите си в страната. Шефът на Ofcom обаче е оптимист и очаква, че операторите ще отидат далеч над намаленията, направени от 02.

Групата на европейските регулатори обяви в свой доклад този месец, че средните такси, събирани от телекомите за 1 мегабайт данни, изпратени и получени през GSM в рамките на ЕС през миналото лято, са били 5.24 евро.

Източник: www.pazari.dnevnik.bg


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com