Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

За своеволията на един обикновен ISP - Networx-BG (2-8-2009)

Препечатано от Below the heaven

ОТВОРЕНО ПИСМО От: Красимир Панайотов До: инж. Свилен Максимов - главен администратор на “Нетуоркс България” ООД

На вниманието на интернет общността на Република България

Уважаеми г-н Максимов, Уважаеми интернет потребители, Уважаеми интернет доставчици,

Потребител съм на световната мрежа (за по-кратко ще я наричам “интернет”) от 1998 година. За голяма част от проектите, с които се занимавам ми е необходим широколентов интернет достъп и непрекъсваща свързаност.

От септември месец 2004 година до края на юни месец 2009 година ползвах услугите на русенския интернет доставчик “Нетуоркс България” ООД, още известен като Networx-BG: www.networx-bg.com. През цялото това време аз предплащах изрядно своите такси за интернет достъп като нито веднъж не съм просрочвал плащането си.

В началото на месец юни след една гръмотевична буря останах без интернет достъп в продължение на почти две денонощия. През това време се свързах четири пъти с поддръжката на въпросния интернет доставчик и нито веднъж не получих еднозначен отговор кога ще ми бъде възстановен достъпа до интернет.

Договорът на чиято база “Нетуоркс България” ООД предоставя достъп до интернет по кабелната си мрежа, който можете да прочетете тук: www.ruse-news.com/terms.html (с резервно копие на адрес: krassyo.bglinux.org/documents/nwx/networx-terms.html) дава неоправдания при днешното ниво на технологиите срок от 15 дни за отстраняване на проблеми. Това не даваше възможност да търся отговорност на фирмата заради отсъствието на интернет услуги през тези две денонощия и за това реших просто да сменя интернет доставчика си. В началото на месец юли се прехвърлих на настоящия си интернет доставчик - “Ен Би Ай Системи” ООД, който ползва при сключен договор с “Нетуоркс България” ООД преносната мрежа на “Нетуоркс България” ООД за да доставя своите интернет услуги на клиентите си. Бях привлечен заради високите скорости на широколентовия достъп, който ми беше и все още е необходимост, както и от мненията на други потребители на въпросния доставчик.

Не се оказах излъган в избора си. Скоростите, които получавах до вечерта на 24-ти юли 2009 година бяха близки до посочените в догова с “Ен Би Ай Системи” ООД. Ден по-рано (на 23-ти юли 2009 година) публикувах стойностите на скоростите ми в официалния форум на “Нетуоркс България” ООД на адрес: forum.networx-bg.com/viewtopic.php?f=22&t=24336&start=120#p245419 (с резервно копие на адрес: krassyo.bglinux.org/documents/nwx/networx-bg_forum.html#p245419).

Не зная дали би било правилно да свържа тази констатация за добри скорости с последвалото на 24-ти юли 2009 година ограничаване на скоростта ми през преносната мрежа на “Нетуоркс България” ООД с нареждане на главния администратор на “Нетуоркс България” ООД - Свилен Максимов.

Освен, че скоростта ми беше ограничена, моят интернет достъп до мрежата на “Ен Би Ай Системи” ООД беше невъзможен в продължение на няколко часа по време на извършването на промените по скоростта ми на достъп. Свързах се поддръжката на интернет доставчика ми и минути по-късно благодарение на адекватната и навременна тяхна реакция имах отново интернет достъп.

Часове по-късно установих, че моята скорост е ограничена на 10 мегабита в секунда (10Mbps), което е далеч от съвременните разбирания за широколентов интернет достъп. Свързах се отново с поддръжката на “Ен Би Ай Системи” ООД, от където минути по-късно потвърдиха опасенията ми - ниската скорост на интернет достъпа ми се дължи на издаденото нареждане от главния администратор на “Нетуоркс България” ООД лично на мен да ми бъде ограничен достъпа през преносната мрежа на “Нетуоркс България” ООД от 100 мегабита в секунда (100Mbps) на 10 мегабита в секунда (10Mbps). По този начин благодарение на наказанието, което еднолично ми наложи г-н Свилен Максимов не мога да се възползвам от пълната скорост на интернет достъпа, който ми предоставя интернет доставчика ми.

При молба от страна на служители от “Ен Би Ай Системи” ЕООД към поддръжката на преносната мрежа на “Нетуоркс България” ООД за отстраняване на проблема, отсреща следвал отказ без обяснение защо ми е ограничена скоростта. Единственото обяснение било, че това е нареждане на г-н Свилен Максимов, който не веднъж е обяснявал колко европейско е отношението му както към конкуренцията, така към неговите клиенти и служители.

Информацията беше потвърдена и от мой познат - служител в отдел поддръжка на “Нетуоркс България” ООД, който ме помоли “да не вдигам много шум”. Аз обаче не мисля да се съглася с него, защото конкретния казус засяга мен и в частност парите, които плащам за достъп до интернет, скорост на достъпа, която не получавам заради нареждането на главния администратор на “Нетуоркс България” ООД лично на мен да ми бъде наложено ограничение на скоростта.

Не. Не мисля да си трая, защото това е неоправдан реваншизъм от страна на човек с власт, който работи като главен администратор на фирма, имаща най-високия процентен дял от пазара на интернет услуги в град Русе.

Позволявам си да Ви попитам г-н Максимов, европейско ли е това отношение и в интерес на Вашия корпоративен клиент “Ен Би Ай Системи” ООД ли е това? Осъзнавате ли, че така правите лоша реклама на своите партньори и корпоративни клиенти, които играят напълно лоялна игра спрямо Вас? Морално удовлетворение ли печелите, когато си играете на лошия мрежов администратор и доказвате на свой бивш лоялен клиент, че можете да му спрете кранчето към интернет, дори и когато той вече не ползва услугите на фирмата, за която Вие работите? Носи ли голямо удоволствие погазването на етиката на безпристрастния мрежов администратор?

Г-н Максимов, ако желаете да отговорите на това отворено писмо, можете да го сторите под формата на коментар тук.

Обръщам се към общността на българските блогъри и интернет потребителите ако не подкрепят методите на работа на главния администратор на "Нетуоркс България" ООД да разпространят това отворено писмо за да покажем на останалите интернет потребители, че подобен тип "наказания" са неприемливи за нас.

В актуалните си изявления, г-н Максимов, ползващ псевдоним TK3C-Pyce в официалния форум на "Нетуоркс България" ООД споменава за индивидуалното си отношение към моят достъп до мрежата, позовавайки се на съществуващ договор между "Ен Би Ай Системи" ЕООД и "Нетуоркс България" ООД, който регламентира предоставянето на 10 Mbps свързаност по преносната мрежа на "Нетуоркс България" ООД за клиентите на "Ен Би Ай Системи" ЕООД. Въпреки това от отговора във форума става ясно, че само аз съм с "врътнато кранче", защото според него не си зная мярката. Мярката за какво, г-н Максимов? Изявленията на главният администратор на "Нетуоркс България" ООД във форума на интернет доставчика можете да прочетете на адрес forum.networx-bg.com/viewtopic.php?f=36&t=25310#p246132 (с резервно копие тук krassyo.bglinux.org/documents/nwx/nwx-boss.html#p246132).

гр. Русе / 29-07-2009г. С уважение, Красимир Панайотов


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com