Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

USTDA даде над $390 хил. за анализ на българската ИКТ инфраструктура (6-2-2009)

Посланикът на САЩ в България Н.П. Нанси Макълдауни връчи от името на Американската агенция за търговия и развитие безвъзмездна помощ в размер на $390 180 на председателя на ДАИТС Пламен Вачков. Дарението ще подпомогне усилията на ДАИТС за развитие на ИКТ сектора в България. То ще съдейства за развитието на „пътна карта" за разширяване на изгражданата от агенцията комуникационна инфраструктура и за обединяване на съществуващите различни комуникационни мрежи на ведомствата, обясниха от ведомството.

С дарението ще бъде финансиран анализ, който ще оцени от икономическа и техническа гледна точка развитието на националната комуникационна мрежа. Тя трябва да свърже всички общински, областни и централни ведомства, така че България да изпълни изискванията на Европейския съюз за административни стандарти, свързани с електронното управление. Липсата на оперативна съвместимост между ИТ и комуникационните системи между различните институции води до понижаване на качеството на публичните услуги и до увеличаване на цените им, както и до проблеми с киберсигурността, обяснява Пламен Вачков. Новият Закон за електронно управления, приет от парламента и влязъл в сила през юни 2008 г., поставя строги изисквания към оперативната съвместимост и информационната сигурност между административните ИС. „България бе лидер в информационните технологии в миналото, бихме искали това да се случи и в близко бъдеще, така че страната ви да има водещо място в ИКТ областта и да стане инкубатор на нови идеи.

Подкрепяме този проект, за да дадем тласък на българската икономика. Става дума за икономическо развитие, за прозрачност и по-добро бъдеще", посочи след подписването г-жа Макълдауни. Председателят на ДАИТС допълни, че агенцията е реализирала вече няколко успешни проекта във високотехнологичната област. В сградата на ДАИТС е Суперкомпютърният комплекс, признат за регионален център за Югоизточна Европа. Той, от своя страна, е основа за създаване на Център за суперкомпютърни приложения, в който участват учени от БАН и университетите. „Това е всъщност инкубатор, възможност за българските учени да прилагат знанията си и да създават приложения за целите на науката и индустрията", добави Вачков. Подобен анализ е правен през 2001 г., на чиято база е развивана ИКТ инфраструктурата в държавата в периода до 2004 и 2005 г. ДАИТС започна да реализира подобно проучване, но целта сега е да се стигне до всяка общинска администрация. Съвместяването на всички мрежи в държавата, които представляват отделни островчета, и обединяването им в обща инфраструктура ще спести много средства на държавата, а и ще има по-голяма устойчивост спрямо кибератаки, обясни Румен Трифонов, председател на КСИО. Анализът ще се реализира тази година, като задачата може да бъде завършена в рамките на 6 - 7 месеца. „Изпълнителят ще бъде определен според изискванията на USTDA, по процедурите на щатската агенция. Обявата за конкурса също ще бъде публикувана на техния сайт", допълни Трифонов. Той добави, че в препоръките към анализа може да се посочи бизнес модел, по който да бъде управлявана цялата тази комуникационна инфраструктура, как да се експлоатира най-ефективно тя.

Препечатано от Computerworld


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com