Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Хиляди души протестират срещу подслушването в Интернет (12-12-2009)

Това писмо е изпратено от "Фейсбук" групата на над 6000 души до Народното събрание.

То потвърждава желанието на хората да ползват свободен, неограничен от полицейски надзор, Интернет.Уважаеми дами и господа народни представители,

На вниманието ви е предложен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения.

В него се прави за пореден път опит да се навлезе сериозно и дълбоко в личното пространство на гражданите. От всекиго от нас се изисква незабавно и за дълъг период занапред да плати висока цена – личната си неприкосновеност – за бъдещо несигурно събитие – ефективността на правозащитните органи. Това ни принуждава да се обявим категорично против приемането на текстовете, които ще дадат възможност на десетки служби от МВР, ДАНС и МО за достъп в реално време до Интернет трафика чрез т.нар. интерфейс – техническо устройство, което позволява безконтролното и противоконституционно следене на всички потребители в Интернет.

Независимо от декларираното желание за диалог с гражданите и експертите в областта, основната част от коментарите не са взети предвид при изготвяне на окончателния текст на законопроекта.

Предложените мерки са противоконституционни и непропорционални

Мерките са противоконституционни, защото достъп до данни чрез интерфейс прави невъзможен индивидуалният подход и преценка, които Конституцията изисква. Предоставя се неограничен достъп до лични и закриляни от закона данни чрез интерфейс. Не сме защитени и с предвиденото наблюдение от страна на Комисията за защита на личните данни. Необходим е бърз, строг и ефективен контрол върху възможни злоупотреби с личната информация на милиони Интернет потребители.

Мерките са непропорционални, защото от технологична страна, не може да се каже кога е започнала една връзка (няма еквивалент на вдигане на телефонната слушалка), нито кога е приключила (няма натискане на червеното копче на мобилния телефон). Компютрите осъществяват връзка непрекъснато с десетки, понякога стотици други компютри в Интернет. Огромният брой изброени в законопроекта служби ще получат възможността чрез този интерфейс да следят в реално време всичко, което се случва в Интернет, а не само посоченото в законопроекта.

Мерките не са необходими за прилагане на европейска директива – директива 2006/24/ЕО е вече приложена.

Предложенията на МВР са почти еднакви с тези на предишния екип на МВР, когато срещу тях се обявиха сегашният министър г-н Цветан Цветанов и сегашният лидер на СДС и народен представител Мартин Димитров (бТВ, предаването "Сеизмограф", 21.02.2009 г., можете да го гледате на този адрес: marfiland.blogspot.com/2009/02/feldmarshal.html>marfiland.blogspot.com/2009/02/feldmarshal.html>marfiland.blogspot.com/2009/02/feldmarshal.html ). Очакваме от тях, в духа на това, което представят за скъсване с порочните практики на предишните управления, че няма да променят изразената тогава позиция.

Срещу подслушването в Интернет има не само широка обществена съпротива, срещу подобни мерки се произнесе и съдът. Когато МВР под ръководството на министър Румен Петков се опита да ги прокара чрез Наредба No. 40, по тяхната незаконосъобразност се произнесе и Върховният административен съд.

МВР настоява за нуждите на сигурността да се контролират само телефоните и особено мобилните телефони. В светлината на това призоваваме на първо място и незабавно от текста да отпаднат разпоредбите за използването на интерфейси от страна на Интернет-операторите.

Имаме решимост да продължим защитата на позицията си. Ще последва атакуване на закона пред КС – нещо, за което ще призовем и депутатите, и Президента, и омбудсмана. Чл.34. от нашата Конституция гласи: „(1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени. (2) Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления“. Чрез промените в ЗЕС МВР иска изключението от това правило да става за престъпления, наказуеми с лишаване от свобода за повече от две години, а не само за тежки, което е противоконституционно и всеки би могъл да го разбере, дори и без дело пред Конституционния съд.

Използването на интерфейс, който ще се купува от Интернет операторите, ще доведе до фалит редица от тях и ще повиши цените на услугите.

Обезсмисля се съдебният контрол. Дава се възможност разрешенията да се подписват от стотици съдии, много често с минимален опит; липсва възможност за независим мониторинг как се прилага законът.

Обществото няма доверие в МВР и даването на допълнителни правомощия, които позволяват недобросъвестно използване, не допринася за повишаване на доверието, а напротив – засилва съмненията за злоупотреби.

Към настоящото писмо прилагаме становищата на Програма "Достъп до информация", "Електронна граница" и "Интернет общество - България", които най-точно отразяват проблемите, пред които ще изправите себе си, Интернет и Интернет потребителите, ако гласувате предложенията на МВР.

Надяваме се, че ще се съобразите както с доводите на специалистите, така и с евентуалните тежки последици за гражданите на Република България, които ще бъдат подложени на повсеместно подслушване и следене в Интернет, без възможност за контрол върху действията на полицията, а и с реномето на България, която ще бъде сочена като страната с най-рестриктивните закони в областта на подслушването на съобщенията.

С уважение:

Фейсбук“ групата Не искаме МВР да ни следи безконтролно в Интернет!


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com