Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

МВР: паспортите с чип няма да ни струват 20 милиона повече (13-7-2009)

Нищо вярно няма в твърдението, че новата система за издаване на паспортите с чип с биометрични данни ще ни струва с 20 милион евро по-скъпо от необходимото. Предварителна цена за проекта министерството не е определяло, така че е абсурдно да се говори за надвишаване на „зададената от МВР цена - 96 млн. евро“. Тиражираната публикация, която твърди всички тези неща, е част от поредица действия на една медия срещу МВР, но в статията няма нито една вярна дума. Това обявиха днес Михаил Миков, министър на вътрешните работи, и неговият заместник Калин Славов на нарочна пресконференция, свикана по повод скандалната публикация.

„В статията няма нито едно вярно твърдение. Това е една цяла вестникарска страница, в която няма нито една вярна дума!", категорично заяви зам.-министърът на вътрешните работи Калин Славов по повод публикация в масова медия, твърдяща, че чрез този търг висши чиновници са си прибрали 20 млн. евро, а държавата губи 23 милиарда. „При провеждането на тръжната процедура никога не е била определяна предварителна цена за изграждането на системата. Съответно твърдението, че „останалите кандидати се вместват в зададената от МВР цена - 96 млн. евро" е несъстоятелно", добави Славов. Имаме предпоставки да имаме една от най-ниските цени в Европа за издаване на личните документи - проектът е за 40 лева за паспорт и 20 лева за лична карта. Предстои новото правителство да одобри тези проектни цени. „Ако следващото правителството приеме предложените разчети, реално увеличение на цените няма да има, защото новите цени ще включват и цената на снимката", обясни Славов. Това трябва да значи, че ако сега цената на документа е 10 лева и още толкова гражданинът трябва да плати за цифровите снимки, които после да занесе в съответното РПУ, то сега при новата технология снимките ще се правят на място. По думите на Славов, разглеждани са ценовите предложения само на двете фирми, достигнали до последния етап от търга.„Не сме отваряли ценовите оферти на тези, които не са допуснати до финалния етап. На финала имаше двама кандидати, чиито оферти са отваряни, и в процеса на преговорите те подобриха своите ценови предложения".

По думите му, фирмата, класирана втора - „Принтек" - е предложила цена с 3 милиона по-висока от тази на „Сименс". По отношение законосъобразността на процедурата, „цялата тръжна процедура беше разгледана по същество и ВАС прецени всички аргументи на жалбоподателите - те бяха отхвърлени", посочи Славов. Решение за това има от 29 юни, добави той. Комисията, която е оценявала предложенията в търга, се е състояла от 18 човека. Сред тях е имало представители на 8 различни ведомства като например ДАНС, МДААР, Министерски съвет, Министерство на транспорта, Агенцията за бежанците, Министерство на отбраната. Членове на комисията не са били сменяни в процеса на работата й, категорични са ръководителите на МВР. По отношение на споменаването на двама представители от Института по специална техника, „контекстът създава впечатление, че са били членове на комисията, а те никога не са били членове", категорично заявиха от МВР. Как е възможно да се твърди, че избраният изпълнител нямал опит в изграждането на системи за издаване на личните документи, недоумяват в МВР. „Сименс" за последните 5 години е реализирала проекти за национални документи за самоличност с електронен носител на информация в страните Италия, Великобритания, Словакия, Чехия, Швейцария, Германия, Босна и Херцеговина и др., сочат от МВР. Ябълката на раздора в цялата драма изглежда е въпросът със системите за защита на новите лични документи. Тук се намесва името на фирмата КЕИТ ООД, специализирана в системи за крипто-защита, включително чрез крипто-перфорация. „Заданието на МВР за провеждането на тръжната процедура имаше изрично изискване към участниците да представят технология за лазерно нанасяне и перфориране на изображения върху документите за самоличност. В решението на ВАС е разгледан и въпросът за лиценза на една от фирмите участници в търга - КЕИТ ООД, партньор на Бундес Друкерай.

ВАС потвърждава лицензионните права на подизълнителя на „Сименс" - фирмата IAI и това прави несъстоятелно другото твърдение в публикацията" - заяви Славов. Според МВР не може да се приема за вярно, че само КЕИТ ООД може да извършва подобна услуга на територията на Р България. В допълнение към това от МВР посочиха, че при Бундес Друкерай „неумелото използване на тази технология" е довело до представянето на на негоден образец.

Препечатано от Computerworld


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com