Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

МВР събира незаконно лични данни от видеозаписи (15-3-2009)

МВР работи незаконно с лични данни от видеозаписи, с които може да "притиска" граждани - това е мнение на депутати от опозицията и правозащитници. Коментарите са по повод проверката, предприета в началото на месеца от комисията за защита на личните данни след публикации в медиите за видеозаписите, направени от служители на реда на участници в януарските протести в София. Проблемът е в това, че по закон ведомството е длъжно да поддържа регистър и на видеозаписите, а такъв липсва. След питане на "Дневник" от комисията отговориха, че МВР не е заявило пред нея регистър за видеозаписи и в нито един от декларираните от министерството регистри не е посочен "видеозапис". Липсата на регистър на практика означава, че МВР може да прави безброй записи и да ги използва както и когато прецени.

Председателят на комисията Венета Шопова предположи, че "вероятно нарушенията не са съзнателни", защото "администрацията им е тежка". По думите й МВР е обявило други 20 регистъра, които са "огромни като информация и като структура". Тя каза, че докато не приключи проверката на комисията, не може да се каже дали МВР е извършило "тежко нарушение". От силовото ведомство отказват ясен отговор.

Не е известно кога комисията ще се произнесе, но вчера стана видно, че служители на министър Михаил Миков снимат с видеокамери колегите им, които протестираха в София. Лидерът на новия полицейския синдикат Иван Павлов заяви пред "Дневник", че са били заснемани и министерството организирало такива записи по време на всяка масова проява. "Снимат, за да ни разпознават после по образите. За какво друго ще го правят - за да го гледат като любопитно предаване?", бяха думите му.

Още в края на януари от комисията за личните данни обявиха, че ако МВР не използва записите от протести като доказателства пред съда, трябва да ги унищожи. Тогава "Дневник" попита министерството какво е направило със записите и кога те ще бъдат унищожени и от там отговориха, че материалите са архивирани. Попитани дали имат регистър на записите и с какви цели го използват, от МВР казаха, че "исканата информация представлява обществена информация, която обаче не може да бъде предоставена на заявителя по Закона за достъп до обществената информация". И препратиха към комисията за защита на личните данни, където имало "публичен регистър" и той бил достъпен. Според Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация", отказвайки тази информация, "МВР цели да не признае, че няма такъв регистър и не са спазили закона".

"От отговора на комисията за защита на личните данни (че МВР е подало заявление през 2003 г. като администратор на лични данни, но не е посочило регистър на видеозаписи - бел. ред) може да се твърди, че МВР е обработвало нерегламентирано и незаконно лични данни от видеоматериалите, които съхранява", заяви още Кашъмов. По думите му това става известно и от самосезирането на комисията. "Законът за защита на личните данни цели да не допуска безцелно и незаконно обработване на лични данни. В случая обаче е допуснато незаконно обработване на такива данни и дори може да се каже, че това е форма на полицейщина", допълни той. Според него може да се окаже, че вътрешното министерство е събирало и обработвало лични данни чрез видеоматериали нерегламентирано от 2003 г. насам. С това МВР показва, че не уважава нормативните актове, които уреждат работата му, което е притеснително за публична институция, коментира той.

"След като нямат регистър в комисията, събраните видеоматериали могат да заминат някъде. Няма механизъм за контрол и може да се злоупотребява със събраната информация, защото в голямата си част тя е от личен характер", коментира Атанас Атанасов (ДСБ) - член на вътрешната парламентарна комисия. По думите му някой може да бъде засечен, че в определен час е минал през определено място, и това може да бъде използвано срещу него. Според депутата това е нерегламентирана намеса в личния живот на хората и няма извънинституционален контрол, какъвто трябва да извършва комисията за защита на личните данни. Атанасов направи връзка и с опитите на МВР за промени в Закона за електронните съобщения, така че "да могат отново безконтролно да следят в интернет". Най-големият проблем е, че вътрешното министерство може да проверява когото си иска и това да става без правила, допълни той. Надка Балева от БСП, която също е във вътрешната комисия, пък каза, че не вижда проблем.

Източник: в-к Дневник


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com