Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Ще въведем биометричните данни преди ЕС да ни санкционира (21-1-2009)

Калин Славов е роден през 1976 г. Завършил е право и икономика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работил е като консултант в Transparency International, стажант-консултант в БНБ, в Министерството на правосъдието и в администрацията на президента. От септември 2005 г. е съветник на премиера Сергей Станишев по здравни въпроси. Славов бе член и на УС на НЗОК. От 14 юли официално зае поста на зам. вътрешен министър, на мястото на Горан Йонов.

- Г-н Славов, след срещата с румънския ви колега се разбра, че в Букурещ вече печатат нови паспорти с биометрични данни. Сякаш Румъния ни изпреварва в подготовката за допускането ни в шенгенската система за споделяне на информация между органите на реда?

- В никакъв случай не сме в състезателна позиция с тях, т.е. не можем да мерим кой е по-напред или по-назад. Логиката на процеса е двете страни да влязат едновременно в Шенген през март 2011 г. Или влизаме заедно, или изобщо не влизаме.

- Министър Михаил Миков прогнозира, че в първите месеци на 2009 г. ще е ясен победителят в търга за издаване на новите документи. Как се движи процедурата?

- Комисията трябва да излезе с доклад до 28 януари. Ние преработихме специалната обществена поръчка, за да могат да бъдат включени всички документи за самоличност - общо 26 броя. Ще се изработят 4 вида документи - паспорт и карта с чип и без чип. Предишният замисъл на поръчката е бил да се въведат само паспортите...

- Заради това ли през февруари бе анулиран търгът?

- Не. Прекратен е, защото участниците не са успели да представят изискваната документация. Това решение е обжалвано от една фирма и трябваше да се изчака приключване на делото във Върховния административен съд. Междувременно стана смяната на ръководството на МВР. И то времето си върви... Но е важно, че сега решихме да запазим децентрализираната система за персонализация. Така всеки ще може да получава своите документи за самоличност в родния си град. Ще се запазят и сроковете за бърза и експресна услуга - съответно 3 дни и 8 часа. Нещо, което е невъзможно в европейските страни, в които има централизирана система. Там най-бързата им услуга е един месец.

- При това забавяне възможно ли е все пак да последват санкции?

- Ние сме дали 9 месеца максимален срок за изпълнение на поръчката. Санкциите не са определящи за решенията ни, въпреки че се съобразяваме с подобна хипотетична възможност. По принцип, за да се достигне до санкция, съдебната процедура, която трябва да извърви ЕК пред съда в Люксембург, не е кратка. Тя още не е започнала и във всички случаи имаме предостатъчно време да започнем издаването на новите документи преди подобна процедура да завърши.

- А различните центрове, където ще се правят снимките и изработват документите с биометрични данни, готови ли са?

- Персонализационни центрове има и в момента. Даже като ходих в Русе, видях ключовите звена в областната дирекция. Някои колеги сигурно биха завидели на условията, при които се работи там. Мястото отговаря на всички съвременни стандарти. Има обособени работни места, предвидени са и местата, където ще бъдат сложени биометрични станции. Изпълнението на поръчката все пак ни оставя достатъчно време, за да ги приведем в необходимия вид. Сериозни ремонти никъде няма да се наложат.

- В края на м.г. зам. външният министър Милен Керемедчиев призна, че има забавяне на техни европроекти заради замразените средства от Брюксел и ги финансират с пари за капиталови разходи от МВнР. Отнетата акредитация на разплащателната дирекция по Програма ФАР ще затрудни ли работата на МВР?

- Проектите се контролират от специално създаден комитет по средствата от Шенген. Понякога един проект отстъпва място на друг, за който се смята, че е по-добре изготвен, и тогава той се финансира с национални пари. Централното звено в Министерството на финансите бе изключително натоварено покрай Програма ФАР и забавянето бе неизбежно. Бяха останали и с малко хора, които извършват тръжни процедури. Сега се привличат нови хора, ще помагаме и ние от МВР и МВнР. С наша помощ в рамките на седмица придвижихме проекти, които стояха там от много време. Но това трябва да ни бъде червена лампичка. Инструментът "Шенген" изтича през 2010 г. като възможност за изпълнение и през 2009 г. - за контрактуване, така че до края на годината трябва да направим договорите по всички проекти.

- Колко договора са подписани?

- Имаме готови проекти за около 130 млн. евро, които просто трябва да бъдат изтъргувани. Например тези ситроени, които министърът в момента разпределя по дирекциите в страната, са от шенгенски пари. Срокът им за доставка бе през февруари, но изпълнителят прояви разбиране и ги достави доста по-рано, така че когато имаме разбиране, нещата се случват.

- МВР също имаше проекти по ФАР. Какво се случи с тези от тях, които не бяха завършени при блокирането на еврофондовете?

- Ние стоим доста добре, 82% от предвидените проекти са реализирани. За съжаление 1-2 от провалените бяха торпилирани от недоволни участници, които злоупотребиха с право. Подадоха жалби в последните дни и срокът на Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе по тях надхвърли срока за изтичане на Програма ФАР. Но това са адвокатски номера...

- Докъде сме стигнали в техническото обезпечаване на границите ни?

- Подготовката за Шенген обхваща всички служби. Част от предстоящата проверка по полицейско сътрудничество включва наблюдение на районни управления в Пловдив. Случайно спират някой от личния състав на улицата и му задават неангажиращи въпроси от типа на: "Какво е Шенген?" Т.е. имаме подготовка на личния състав - освен да знае служебните си задължения, да знае философията и поне малко от историята на Шенген. (Това е база данни с информация за издирвани хора и автомобили, пръстови отпечатъци, заповеди за арест и т.н. Заради това, че сме извън системата, нашето МВР не разбра, че трябва да бъде арестуван Коце Маца, и той бе задържан в Гърция, б.ред.).

Колкото до техниката - на празника на Гранична полиция се видяха тези джипове с термовизионни устройства, които позволяват откриването на човек в радиус от няколко километра. Катери се купуват, облекла също - 8000 непромокаеми екипа за граничарите сме купили. В края на 2008 г. финализирахме поръчка за вертолет, което не е правено в МВР след 1989 г. Сега върви поръчка за още три, заедно с наземното оборудване и хангарите за тях, защото не искаме да си купим нещо и да го държим на поляната. Подготвяме и проекти за интегрирани системи за контрол по границата - радари, термовизионни и сеизмични сензори.

- Как ще коментирате критиките на президента за реформата в МВР и за взаимодействието с ДАНС? Той каза, че създаването на агенцията било като поставяне на каруцата пред коня.

- В момента в МВР стават неща, които които не са се случвали никога. Искахме да чуем какво мислят редовите служители, да преминат към една по-активна позиция в изразяване на мнението си. Това е процес, който трябва да се извърви - част от него бяха пушенето, пиенето на вода. Надяваме се той да стане по-различен с излъчването на група, с която да може се говори, да се поставят проблеми и да се обсъждат техните решения. Това е добър процес.

Всички контакти, които съм имал с ДАНС, са изключително колегиални. Изключително отзивчиви сме - и от наша, и от тяхна страна, даже без да говорим за срокове, работата се върши в реално време. Но позицията на президента не смятам, че бих могъл да коментирам.

Източник: в-к Сега


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com